Apad a tejem. Mit tegyek, hogy ne apadjon el teljesen? Anyatejet és tápszert is kap.
Az a helyzet, hogy mivel tápszert kezdtél neki adni, így mégjobban lecsökkent a tejmennyiség, mivel a babád tápszerrel lakott jól, kevesebbet is szopott.
A tejtermelés is a kereslet-kínálat elvén működik. Próbáld minél többször mellre tenni a babádat, ha így sem lesz több tejed, akkor sajnos marad a tápszer.
A 10ml tényleg szinte semmi. A 40 se volt éppen sok. Nem tudsz fejni (kézzel vagy mellszívóval)? Tudom, nagy terhelés, szoptatás, pótlás, fejés zsinórban, de ha ezt nem teszed, akkor inkább állj át a teljes tápszerre. Az biztos, hogy én se merném egyszerűen kiiktatni a tápszert az orvosi tanács ellenére.
Szóval marad a fejés, és persze szigorúan sokat kell inni és aludni. Könnyű ezt mondani... Remélem, jó alvó a babád.
A lefejt tejet hűtőbe teheted, összeöntögeted, és egy-egy tápszeres pótlást elkezdhetsz kiváltani a lefejt tejjel, ahogy egyre több lesz. Aztán ha minden jól megy, fokozatosan erősödik, ügyesedik a babád, jobban megtanul szopni, és ha már elég tejed lesz, abba lehet hagyni a tápszer pótlást és a fejést is.
És esetleg meleg borogatással vagy meleg zuhannyal öblítsd, masszírozd át a melled szoptatás előtt, akkor könnyebben ki tudja szopni a babád a tejet. Mivel már tudja, hogy nem kell nagyon strapálnia magát, mert úgyis kapja a cumisüveget, próbáld meg tovább mellen tartani, hadd dolgozzon meg a betevőért :) És használj minél kevesebb-kisebb lyukú etetőcumit, hogy ne legyen sokkal könnyebb abból szívnia.
Egyébként szerinted jól szopik? Jól kapja be a mellbimbót? A mellbimbód nem túl kicsi, nagy, lapos, befelé forduló, ami miatt nem is tudja rendesen bekapni? Nem cuppog szopás közben? Mert ha eleve ilyen gondok vannak, akkor esetleg bimbóvédőt is kipróbálhatsz. Igaz, hogy azon keresztül egy kicsit nehezebb kiszívni a tejet, viszont a baba is "rájön", hogyan is kell szopni, és a mellbimbó is hozzáidomul a formájához, később már el is lehet hagyni ezt is.
De még mindig ott a lehetőség, hogy átállsz a tápszerre, jó pár ember felnőtt így, csak rajtad és a szabad idődön múlik, tudsz-e időt szakítani a tejszaporításra. Fejben döntsd el, mi lesz a jó mindkettőtöknek, aztán ha a szoptatás mellett döntesz, akkor kitartást kívánok, nehéz lesz, de ha sikerül, akkor megtérül a befektetett energia. Ha pedig a tápszer mellett, akkor azt, hogy ne rágd magad, a babád boldog és egészséges legyen, ez a fontos!
A More Milk Plus kapszulát szedtem, ha csappanni kezdett a tejem. Elég drága, de nekem mindig hatásos volt. [link]
Ehelyett lehet inni görögszéna mag teát, ami szintén segíti a tejelválasztást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!