Szerintetek így is segít az anyatej? Fele-fele arányban kapna anyatejet és tápszert.
Hogy ha fél éves koráig nem szoptatok kizárólagosan, hanem kb. fele-fele arányban kap anyatejet és tápszert.
Mondjuk a reggeli és napközbeni egy, és esti etetés az szoptatás lenne, a többi meg tápszer.
szerintetek, ha kap mondjuk később (amikor már cumisüvegből) lefejt napi 2-3 dl anyatejet a tápszer mellé, az is erősíti az immunrendszert?
kevésbé lenne a babám székrekedéses? (ami gyakori a tápszernél)
Köszönöm a válaszokat
Hmm. azért ez nem teljesen így működik a valóságban. Persze, van olyan, akinek nincs elég teje, és pótolja, (hogy miért, az más kérdés, lehet, hogy az elején elrontotta a szoptatást, és idejekorán tápszerhez nyúlt), de egy baba nem így működik általában, hogy most így eszel, és eszik is.. Sokszor cumizavar lép fel, ha sokszor pótlást kap szoptatás helyett, és akkor lehet fejni, az meg általában hamar a végét jelenti az anyatejnek.
Mert a fejés nem olyan erős inger, mint a szoptatás, és nem is lehet olyan hatékonyan fejni, mint ahogy a baba kiszívja.
A kérdésre a válasz: Igen, persze, jó, ha kap akármennyi anyatejet is. De a valóságtól kicsit elrugaszkodott a kérdésed. Ráadásul nem is biztos, hogy így sikerül szoptatni, főleg, ha az elején ilyen rendszert vezet be valaki.
4-es vagyok: azért az teljesen más, ha valaki 6 hónap kizárólagos szoptatás után kezdi a hozzátáplálást és még utána szépen lassan csökken a tej. Én 5-6 hónapos koráig szoptattam, és igenis észrevettem, hogy a reggel-estihez sincs már annyi tej, mint kezdetben. Aki szerencsés, az még 1 évesen is tud annyit adni a babájának, hogy a tejalap meglegyen, azonban ezért dolgozni kell, hacsak nem tejcsárda valaki.
Szóval ha az elejétől akarod így csinálni, szerintem nem működhet. Amúgy meg nem vagyok tápszer ellenes, ha csak 2 hétig tud valaki szoptatni az is jó már, aki meg egyáltalán nem, az sem lesz ettől szaranya
Miért nem adsz neki csak anyatejet?
Nekem 2 hónapos a fiam és csak cicizik.
Valami miatt nem tudsz egész nap szoptattni ?
Mert úgy érhető hogy felezni akarod tápszerel.
De igen egy idő után egyre kevesebb lesz a tejed ha tápszert is adsz .
hát én reggel, este, és napközben egyszer szeretnék neki anyatejet adni (szoptatni), majd később cumisüvegből. Ja, hogy ezt írtam, bocsi.
hát már össze vagyok teljesen zavarodva.
:(
nem megy az egész napos szoptatás.
:(
Először is, bármennyi tejet és bármeddig is kap a baba, az mindig pozitív hatással lesz rá. :)
Viszont a hatása dózisfüggő is: vagyis minél többet és minél tovább kapja, annál jobbak lesznek az eredmények. Épp ezért érdemes minden tőled telhetőt megpróbálni, hogy ne kelljen egyáltalán tápszerhez nyúlnod. Tudnod kell, hogy a tápszer eredetileg nem választási lehetőségként készült, hanem szükségmegoldásként - azoknak akiknek nincs lehetőségük szoptatni ill. anyatejet adni a babának. A tápszer klasszisokkal kevesebbet tud, mint a tej, sajnos.
Ami módszert te leírsz, az kivételes esetben működhet hosszabban is, de nem ez az átlagos sajnos. Ahogy feljebb írták, egyrészt a tejtermelés, másrészt a baba szopási kedvének a fenntartásához szükséges, hogy minél többet tudjon szopizni. A szoptatás segít karban tartani a tejtermeléshez szükséges egész "berendezést": fenntartja a hormonszintet, működteti a mirigyeket, átjárhatóvá teszi a csatornákat stb.
A rendszeres fejés is működhet a szoptatás mellett, de sok anyuka tapasztalja, hogy fejéssel nehezebb fenntartani a tejet, ugyanis az kevésbé erős ingert jelent a szervezetnek. Aki szopi mellett fej, idővel általában egyre kevesebb tejhez jut, majd sokszor már nem is tud fejni semmit, aki pedig csak fej, annak nagyon következetesnek kell lennie, mert hosszabb távon egyre nehezebb dolga lehet...
Ha szopi mellett nem fejsz, de közben tápszert adsz, azzal pedig nemcsak ugyanígy csökkented a tested érzékenységét, de nagyon könnyen cumizavart is okozhatsz. Nem mondom, hogy ez törvényszerű, de sajnos túl gyakori. Egyrészt a babád is belezavarodhat a szopásba (technikailag), másrészt, ha ügyes is marad, idővel ellustulhat a cicin és besztrájkolhat, mert hozzászokik az üveghez. Ez a szopi végét is jelentheti, illetve a kizárólagos fejés kezdetét - de utóbbi sem egyszerűbb, ahogy fent már leírtam...
Szóval szumszum, hacsak van még más megoldás is, én sem ezt az utat javasolnám.
De nézzük, hogy tulajdonképpen mi a problémád a szopival? Mi az, ami úgy érzed, hogy nem megy?
Azért a tápszer sem ördögtől való! Nyilván az optimális, ha van tej, azt kap, de az én környezetemben pl. sehol nem mutatkozott meg eddig az anyatej immunerősítő hatása.
Kizárólag tápszeres fiam 10 hónapos koráig még csak náthás sem volt. Most két éves, félévente,ha beteg. Barátnőm még mindig anyatejes babája, 2 hónaposan már náthás, lázas volt, azóta sem telik el 3 hónap antibiotikum nélkül!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!