Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tényleg abba kéne már hagynom...

Tényleg abba kéne már hagynom a szoptatást?

Figyelt kérdés

Másfél éves a babám, 9 hetes terhes vagyok a másodikkal. Még mindig szopizik a babám, ez az esti elalvás előtti "közös program", ezt mindig megkapja. Illetve napközben, étkezések után desszertként. Persze vannak napok, mikor minden a feje tetejére áll és borul az egész, de igyekszem ezt betartani.

Úgy gondoltam, majd szép lassan elapad a tejem, vagy majd pár hónap múlva leszoktatom róla. De nem nagyon görcsölök rajta, majd alakul.

A környezetem viszont háááát....a férjem, rokonok, barátok, ismerősök, orvosok, mindenki szerint már pár hónap után abba kellett volna hagynom a szoptatást. A nővérem szó szerint undorítónak nevezte, hogy még mindig szoptatok. A férjemmel is rengeteg vitánk volt már emiatt. Pedig én annyira örültem, hogy tudok szoptatni, ettől féltem a legjobban előtte, mert az egész családomban senki nem tudott szoptatni és féltem a genetika öröklődött.

Kb 14 hónapos koráig rendszeresen kelt éjszaka, követelte a cicit. De úgy gondoltam, ez még belefér. Aztán 1 évesen leszoktattam az éjszakai ciciről. Ma is hisztizik miatta, de már nem kap csak max reggel. Nyilván, ha nem szoptatnám már egyáltalán, sokkal könnyebb lenne az életünk...nem lenne annyi cici-hiszti, de hát úgy gondoltam szoptatni szeretném ameddig bírom. Most meg már csak pár hónap van hátra, utána úgyis abba kell hagyni, megvárom hogy alakulnak a dolgok.

Viszont gyűlölöm, hogy állandóan védekeznem kell, miért szoptatok még? De ez volt 6 hónapos korában is, 8 hónaposan is, 1 évesen is, szóval tök mindegy mikor, mindenki csak savazott a szoptatásért.

2014. okt. 30. 15:58
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Na megjöttek a minden mondatot kiforgató "akkor válj el" stílusú vérszemű kommentelők, akik egy mondatból egy egész házasságot meg tudnak ítélni.

Bocsi, de egyáltalán nem hasznos a tanácsod, én úgy gondolom, tökéletes házasság nincs (bár a tied biztosan az) és bizonyos problémák még bőven beleférnek. Jelen esetben kezdő apuka bénázása szerintem még bőven belefér (bár te gondolom soha nem voltál kezdő anyuka/apuka).

2014. okt. 31. 08:09
 12/17 anonim ***** válasza:
26%

Hát bocs de nálam a bénázás és elvesztettem a bizalmam benne nem ugyanaz.

Egy szóval se mondtam h válj el, de mivel azt írtad h nem bízol benne, számomra a bizalom elvesztése mellett nincs jó kapcsolat.

De nem értem minek tetted fel a kérdést h abbahagyd e mikor te eleve nem akarod abbahagyni???!!!

2014. okt. 31. 10:47
 13/17 A kérdező kommentje:

"Pont ezek miatt kicsit megrendült a bizalmam benne, ezt most túlzottan erősen írtam de nem tudok jobb szót rá."

"Köszönöm a tanácsokat, akkor valahogy elkezdem a leszoktatást…na azt még ki kell találni."

Olvasd el még egyszer a válaszomat.

2014. okt. 31. 10:53
 14/17 anonim ***** válasza:
56%
Nagyobbik kislányom 20 hónapos koráig szopizott, de kb 1 éves korától már csak altatáskor és ébredéskor igényelte meg néha éjjel ha felébredt és vissza kellett altatni. 19 hónapos volt mikor terhes lettem a másodikkal, az orvosom azt mondta, hogy nyugodtan szoptassam ha nem görcsölök közben, hát nem görcsöltem. Ennek ellenére 20 hósan magától elhagyta a szopit, semmit nem tettem érte, a tejem is elapadt, igaz helyette cumisüveggel aludt el. A kicsi most 20 hónapos, nagy szopis nem tudom meddig fog szopizni, de én biztos nem fogom sürgetni az elválasztását. Nálunk mindenki támogatja a szoptatást, jó dolognak tartja a család, csak nagymamám szörnyed el néha, dehát ő már 91 éves, ezért elnézem neki, nem tartom mérvadónak a véleményét. Csodálkozom a nővéreden, hogy viselkedhet így veled, nincs neki gyereke, vagy mi lehet az oka az undorának? Mindenesetre jobb lett volna, ha megtartja magának a véleményét és csendesebben undorodik, kiváncsi lennék, milyen dolgoktól undorodik még, amik más számára természetesek. Merrefelé laksz ahol az emberek ilyen ellenségesen állnak a szoptatáshoz? Sajnállak, borzalmas lehet, nem foglalkoznék velük a helyedben. A férjedről amiket írtál, hát nagy részét akár én is írhattam volna az én férjemről, bár a szoptatást szerencsére sosem ellenezte. Viszont az etetés közbeni játék, mért nem ül szépen az etetőszékben vacsoránál és eszeget mint a nagyok, mért nem olyan mint a szomszédék Pistikéje stb, ilyen kérdései neki is voltak. Ne vedd kötekedésnek, a férfiak nagy része nem tud ráhangolódni az ilyen kisgyerekekre. Türelmesen el kell neki magyarázni mindent, hogy mit miért csinálsz, nem ő van egész nap a babával, hanem te és egyébként is kevés kivételtől eltekintve az anyák az alkalmasabbak a kicsi gyerek gondozására, ők érzik meg szavak nélkül is a pici szükségleteit. Értelmesebb apukák idővel megértik amit a feleségük és gyermekeik anyja mond ezekről a dolgokról, de fontos a türelmes magyarázat. A kicsiről csak annyit, hogy amikor sír azért mert szopizni akar, az NEM HISZTI, hisz egy fontos testi szükségletét szeretné kielégíteni, és ha nem kapja meg, nem csoda hogy kiborul. De ezt biztos te is érzed. Legyél büszke magadra, hogy ilyen jól sikerült a szoptatás. Nagyon rossz lehet pozitív megerősítés nélkül, állandó negatív kritikák közepette szoptatni, de a kisgyerekedtől azért biztos kapsz elég megerősítést, hogy jól csinálod, javaslom keress olyan fórumokat a NETEN, ahol szoptatásbarát emberekkel beszélgethetsz, mert itt a gyakoriban ilyet vajmi keveset találhatsz, szörnyülködőt viszont annál többet.
2014. okt. 31. 19:14
 15/17 zsiroka ***** válasza:
50%
Szia!Sajnálom hogy a férjed nem áll melletted:-( Szinte majdnem rólam írtál.Kézben hordás -ma már örülök ha idebújik a két éves, együttalvás -imádja a saját ágyát, szoptatás - kb.a terhességem 4. hónapjában magától szokott le,nagyon könnyen.Nem kell rágörcsölni semmire sem,szerintem ez a titka.Szerintem ez csak rád és a gyermekedre tartozik,de ha családi balhé van belőle akkor érdemes megfontolni a leszoktatást.Van rosszabb is,egy barátnőmnek a "terrorista" férje nem engedte hogy leszoktassa az éjszakai ciciről,mert a gyerek üvöltött miatta,drága apuka meg aludni akart:-( Kitartás,csak mindent ösztönből,és nem fogsz hibázni!:-)Bocsi ha van hiba,telóról pötyögök.És gratulálok a babához!
2014. nov. 1. 08:24
 16/17 A kérdező kommentje:

Az itteni lepontozásokból is látszik, mennyire szoptatásellenes mindenki. Azt az egy-két anyukát, aki meg mégis szoptatni meg akár 1 éves kor felett is, hát jól megkövezik. Bár tudnám mit fáj ez másoknak...költői kérdés volt.

Mindegy, ahogy javasoltátok, 3 napja leszoktattam. Tápszert kap este, egyből ki is üti és gyorsan elalszik tőle. Éjszaka ugyanúgy kel, úgyhogy valószínűleg ennek köze nincs a cicihez.

Már csak néha-néha kéri a cicit, már kezdi elfelejteni.

Kicsit sajnálom, kicsit fáj a szívem miatta, de majd megszokom én is.

2014. nov. 3. 08:25
 17/17 anonim ***** válasza:
25%
Hátööö....ekkora gyereket szoptatni már gáz szerintem. Önző vagy, engedd el. Aztán meg pár hónap múlva abbahagyod...na persze...gondolod hogy ilyen könnyű lesz? Aztán meg szegény gyerek még emlékezni fog rá milyen volt szopizni mikor majd látja hogy a kistesónak lehet. Szerintem mit fog érezni???
2014. nov. 5. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!