Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tényleg abba kéne már hagynom...

Tényleg abba kéne már hagynom a szoptatást?

Figyelt kérdés

Másfél éves a babám, 9 hetes terhes vagyok a másodikkal. Még mindig szopizik a babám, ez az esti elalvás előtti "közös program", ezt mindig megkapja. Illetve napközben, étkezések után desszertként. Persze vannak napok, mikor minden a feje tetejére áll és borul az egész, de igyekszem ezt betartani.

Úgy gondoltam, majd szép lassan elapad a tejem, vagy majd pár hónap múlva leszoktatom róla. De nem nagyon görcsölök rajta, majd alakul.

A környezetem viszont háááát....a férjem, rokonok, barátok, ismerősök, orvosok, mindenki szerint már pár hónap után abba kellett volna hagynom a szoptatást. A nővérem szó szerint undorítónak nevezte, hogy még mindig szoptatok. A férjemmel is rengeteg vitánk volt már emiatt. Pedig én annyira örültem, hogy tudok szoptatni, ettől féltem a legjobban előtte, mert az egész családomban senki nem tudott szoptatni és féltem a genetika öröklődött.

Kb 14 hónapos koráig rendszeresen kelt éjszaka, követelte a cicit. De úgy gondoltam, ez még belefér. Aztán 1 évesen leszoktattam az éjszakai ciciről. Ma is hisztizik miatta, de már nem kap csak max reggel. Nyilván, ha nem szoptatnám már egyáltalán, sokkal könnyebb lenne az életünk...nem lenne annyi cici-hiszti, de hát úgy gondoltam szoptatni szeretném ameddig bírom. Most meg már csak pár hónap van hátra, utána úgyis abba kell hagyni, megvárom hogy alakulnak a dolgok.

Viszont gyűlölöm, hogy állandóan védekeznem kell, miért szoptatok még? De ez volt 6 hónapos korában is, 8 hónaposan is, 1 évesen is, szóval tök mindegy mikor, mindenki csak savazott a szoptatásért.

2014. okt. 30. 15:58
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
64%
Nézd én imádok szoptatni és ugyn ezt kapom és hallgatom mint Te!Mondjuk nálunk már tényleg illene befejezni mert 2,5 éves.DE ha babát vársz a szoptatás mèhösszehúzódást okoz és esetleg elvetélhetsz.A szoptatást most tényleg bekène fejezni.Ez az én véleményem.
2014. okt. 30. 16:05
 2/17 anonim ***** válasza:
42%
Mivel nem olyan kicsi én abbahagynám, de a férjem miatt, h ne veszekedjünk. Rokonok és stb. meg nem érdekelne, nem rájuk tartozik. Még a másik ok amiért leszoktatnám h újra terhes vagy, sajnos nem egyszer hallottam h szoptatástól méhösszehúzódásai lettek és elvetélt.
2014. okt. 30. 16:07
 3/17 anonim ***** válasza:
36%
Az a baj, hogy hisztizik miatta. Ez már a babánál nem az anyatejről szól. Az, hogy 14 hónaposan még éjszakai is evett, az sem hangzik túl jól. Értem, hogy örülsz hogy van tejed, de a baba érdeke is, hogy abbahagyd a szoptatást. Érzelmi szempontból. Mivel hisztizik miatta, tulajdonképp ezzel zsarol (ez csúnyán hangzik, tudom).
2014. okt. 30. 16:08
 4/17 anonim ***** válasza:
27%
Igen abba,mert egyre kevésbé fog leszokni róla és még 5 évesen is követelni fogja.És főleg azért,mert jön a másik.Hatalmas lelki törés lesz neki, és gyűlölködés, hogy a testvére fogja kapni és nem ő. Vagy egyik gyerek szájából a másikba fogod tenni?
2014. okt. 30. 16:09
 5/17 anonim ***** válasza:
42%

Nekem aza velemenyem, hogy 1,5 evesen mar nem baba, hanem kisgyerek. Igazabol ay lesy rossz neki, ha megj;n a teso es meg emlekszik a cicire, es a kicsinek szabad neki meg nem. Habar sokan tandem ciciztetnek, de azt a testnek es leleknek is birnia kell.

Ha ennyien mas velemenyen vannak, lehet elgondolkodnek, hogy akkor miert is mondhatnak.

2014. okt. 30. 16:15
 6/17 anonim ***** válasza:
37%

Én nem savazlak érte, mert én is anya vagyok. Én nem tudtam szoptatni, mert kisfiam ideges volt az éhségtől és fájt ahogy szopizott. Viszont kb. 7 hónapig géppel lefejtem a tejemet, kb. minden 3-4 órában. Bárhol voltam fejtem, reptéren, sportmeccs közben a parkolóban stb, hivatali iroda mellékhelyiségében stb. Persze ez más érzés, de néha ebből is elege volt a környezetemnek. Véleményem szerint, 1 év után ajánlatos abbahagyni. Férjed álláspontja is érthető, ne hanyagold el azt, mivel ez akár későbbi viták és komolyabb problémák oka is lehet és akár házasságotok is rámehet. Sosem szabad mérlegelni a gyerek és a férj között, nagyon sok nő ilyen hibába esik kis gyerek mellett. Ennek csak rossz vége lehet, mert a férjedet nem fogod tudni pótolni, ha egy nap fogja magát és máshova megy boldogságot keresni, de akkor már késő lesz és foghatod a fejedet. Ülj le vele és higgadtan beszéljétek meg, hogy segítsen a probléma megoldásában, hisz ezért vagytok egy család.

Másfelől, ha ismét terhes vagy, akkor ez rettentő megterhelő lesz a szervezetednek. Nem elég, hogy ilyen hamar ismét terhes lettél, de még az előző gyerek tejét is termeled. Egy idő után rettentő fáradt leszel. Nagyon nehezen fogod bírni a terhességet. Gondolj bele, elég lesz a kisgyereked ellátni a későbbi hónapokban, mikor már a másik is elveszi az erődet. Pláne, az utolsó szemeszterben. Most inkább erőt kell gyűjtened, a következő babának és tényleg próbáld meg elhagyni a szoptatást. Ennek az anyatejnek igaz van még immunerősítő hatása, de egy másfél éves gyereknek, már magától is elég erős a szervezete és megfelelő táplálkozás mellett már egyáltalán nincs szüksége az anyatejre. Viszont egyre nagyon vigyáz, ha netán tovább folytatod és megszületik a másik baba és a nagyobbik gyerek még mindig szopni fog, akár 2-3 éves koráig, akkor abból már tényleg nagyon gondok lehetnek a magánéletedben is.

2014. okt. 30. 16:16
 7/17 anonim ***** válasza:
28%
5#-el egyet értek. Már nem baba, hanem kisgyerek. Hagyd abba a szoptatást!
2014. okt. 30. 16:40
 8/17 anonim ***** válasza:
32%
én is nagyon szeretek szoptatni de szerintem egy éves kor felett túlzás.
2014. okt. 30. 16:43
 9/17 A kérdező kommentje:

A nődokim sem javasolta a szoptatás abbahagyását, mármint rám bízta a döntést. Azt mondta, a teherbeesést nehezíti, de mivel én teherbe estem, ezért nyugodtan szoptassak ha akarok. Ettől nem fogok elvetélni.

Ahogy írtam, pár hónap múlva terveztem az abbahagyását amúgy is, hogy legyen pár hónap átmenet a két szoptatás között és legyen ideje “elfejteni” a babámnak a cicit. Tehát nem tenném be egyik szájból a másikba. Nagyon jó barátnőm javasolta, akinél ez teljesen simán ment, ezért nem akartam eddig ezen így görcsölni, úgy gondoltam majd menni fog az magától.

Az “5 évesen is követelni fogja” hozzászólások azok, amikre gondoltam a kérdésemben. Kaptam rendszeresen a savat, hogy miért alszom együtt a gyerekkel és még 5 évesen is velem fog aludni. Aztán szépen leszokott róla gond nélkül. Kaptam savat amiért sokat hordoztam kézben ugyanezzel az indokkal, aztán arról is leszokott. Úgy gondolom az ilyen kritikák egyáltalán nem építő jellegűek, tök értelmetlenek.

Ahogy mondtam, a férjem a baba 6 hónapos korában is mondta már, hogy minek szoptatok. 9 hónaposan is, gyakorlatilag állandóan baja volt vele. Vagy ha nem ezzel, akkor a “miért nem alszik már”, “miért nem eszik rendesen”, “miért kell játszani vele, hogy egyen”, “miért hisztizik”, "miért nem olyan mint az xy babája". Pont ezek miatt kicsit megrendült a bizalmam benne, ezt most túlzottan erősen írtam de nem tudok jobb szót rá. Annyi mindenbe belekötött, hogy már nem tudtam, mi a tényleg hasznos tanács és mi a totál értelmetlenség. Pl az, hogy a gyerek minden nap vacsora időben üljön az etetőszékben és tök nyugodtan egyen a családdal együtt…hát enyhén szólva nem kivitelezhető (van amikor működik, van amikor meg már álmos és akkor aztán kell varázsolni, hogy megegye a vacsoráját). Ezért nem tudtam “komolyan” venni a szoptatással kapcsolatos kötekedését sem, aztán valahogy elrepült az idő.

Köszönöm a tanácsokat, akkor valahogy elkezdem a leszoktatást…na azt még ki kell találni.

2014. okt. 30. 17:48
 10/17 anonim ***** válasza:
42%

Arról h nem vetélsz el csak annyit mondanék h 2 barátnőmnek is ezt mondta a doki azt mégis az egyik a 10 a másik 12 héten vérzett be és vetélt el.

Na a másik h az h a te gyerekes ilyan könnyen leszokott az egy dolog de a többség nem szokik le ilyen hamar ezért mondják annyira.

Ennyire nem bízol a párodba miért kell még egy gyerek?? Bocsi tényleg nem bántás akar lenni de nem értem.

2014. okt. 30. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!