Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » 4 hónapos a babámnak mit...

4 hónapos a babámnak mit adhatok a tápszer mellé?

Figyelt kérdés
Tejcsi már nagyon kevés van,szinte semmi.Tápszert eszik és elkezdtem a bébiételeket bevezetni,de eléggé utálja őket.Van,hogy öklendezik is.Gondoltam főznék neki,de mit?Az almát és egyéb kezdő gyümölcsöket amiket bébiételben is árulnak nyersen is lehet vagy csak párolva?Írnátok recepteket?Eléggé béna vagyok megköszönném ha segítenétek.Köszönöm!
2010. jan. 11. 14:29
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Minden érdekel.Várom a hozzászólásokat továbbra is és köszönöm!
2010. jan. 11. 16:41
 12/22 xStefix ***** válasza:

Na, első keresésre meg is találtam a cikket:

[link]

A cikkíró laktációs szaktanácsadó, az LLL képzési koordinátora és mások mellett nekem is sokat segített a kizárólagos szopira való visszaállásban. Én személyesen nagyra tartom őt és megbízom a véleményében.

2010. jan. 11. 17:34
 13/22 anonim ***** válasza:
40%
Tápszer mellett is 6 hónaposan kell kezdeni a hozzátáplálást.
2010. jan. 12. 10:18
 14/22 anonim ***** válasza:

Csak akkor "kell" hamarabb kezdeni a hozzátáplálást,mint 6 hónap,ha az anya szoptat,de nincs annyi teje,amennyi kellene a babának,de tápszerrel nem kell kiegésziteni.

Ha tápszeres,vagy anyatejes,vagy mindkettö,akkor ki kell várni a 6 hónapot!!! Ez a baba érdeke!!!

2010. jan. 12. 10:45
 15/22 anonim ***** válasza:
A hozzátáplálás a baba egyéni szokásaitól függ, illetve hogy szoptat-e az anyuka. Ha szoptat, akkor a 6. hónapot szokták megjelölni a hozzátáplálás kezdetének. Ha nem sokáig szoptatott vagy kevés a teje, akkor a 4, hónapot. 3 hónapos kor után a babagyomor rohamosan fejlődik, képes megemészteni sokmindent az anyatejen illetve a tápin kívül, a gyomorsav aktív megjelenésének köszönhetően. Van olyan baba, aki már 3 hónaposan jóízűen eszi az almapürét, van amelyik még 7 hónaposan se hajlandó pépeset enni. Ez teljesen babafüggő. A 6. hónaptól való hozzátáplálás nem a baba érdeke ; az ő érdeke az, hogy minél több ízt kóstoljon és szeressen meg. Nem kell bura alatt tartani őket, ezzel csak azt szeretném írni.
2010. jan. 12. 11:36
 16/22 xStefix ***** válasza:

A 10.45-öst nem értem.. Ha nincs elég anyatej és a szaporítás se megy sehogyse, akkor donor női tej híjján tápszert szoktak javasolni. Nem? Akkor mikor kell mégis hozzátápizni 6 hós kor előtt?

Az előzőtől pedig azt kérdezném, ha ez így van, akkor miért javasolják annyira a fél évet? Nem gondolom, hogy az ajánlást kidolgozó szakembereknek ne lenne belgyógyászati szakismeretük is.

A kockázatok elkerülése érdekében történő várás szerintem nem búra alatt tartás. Pláne, ha a családban itt-ott van néhány allergiás is. Sőt, akkor is örökölhet a baba hajlamot, ha a közeli rokonainál nincs tünet. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb babának az anya a saját ötletétől vezérelve kezd el szilárd ételt kínálni, amikor úgy gondolja (jól vagy rosszul), hogy eljött az ideje - nem a pici veri a tamtamot, hogy márpedig ő azonnal meg akarja kóstolni az adott kajcsit. (Ilyet is hallottam ugyan, de ez a ritka.)

2010. jan. 12. 12:59
 17/22 anonim ***** válasza:

Elég furcsa, de két teljesen elfogadott nyílegyenest különböző nézet van a hozzátáplálásról. Ki dönt? Természetesen az anya. És ezt mindenkinek el kell fogadni, hiszen nem méreggel eteti a gyerekét bárhogy is döntsön!

Amúgy nagyon babafüggő is. Vannak fejlettebb babák, akiknél rendszeres a kaki, nem szorulásosak, nem túl hasfájósak, jól híznak, azoknál nyilván hamarabb el lehet kezdeni, mint azoknál akikre ez nem jellemző.

A kisfiam 3 hónaposan kezdte az almalét, majd az almát. 6 hónaposan húst evett, főzeléket, 7 hónaposan falatokat. Egyedül a tejjel és a tojásfehérjével vigyáztam. Most 14 hónapos és még mindig szopizik mindemellett. Semmi baja, nagyon fejlett és erős gyerek, nem dagi, hanem igazi tömött husis:-)Mindent megeszik, minden halmazállapotban, nem válogat.

Nálunk bevált a korai hozzátáplálás, ha a testvére is ilyen ilyen lesz, vele is így teszem.

Azt viszont nevetségesnek tartom, hogy valaki lesi az órát, hogy a gyerek 6 hónapos 00 perces korában kezdje el, mert a könyvek ezt írják... Nézz a babádra és megtudod készen áll-e. Te vagy az anyja. Ha úgy érzed igen, adj neki almalevét, majd pépesített húsát, sütőtököt pépesítve stb.

Sok sikert!

2010. jan. 21. 22:08
 18/22 anonim ***** válasza:

A hozzátáplálás tényleg alapvetően babafüggő. Az én babám (jövő héten lesz 4 hónapos) például kezdettől fogva tápszeres és anyatejes vegyesen, és 2 hónapos elmúlt, amikor a védőnő tanácsára adtam neki almát. Aztán most már elkezdem bevezetni neki az alma-sütőtök, sima sütőtök, sütőtök-burgonya és paradicsom-burgonya 4 hónapos kortól adható bébiételeket. Eddig mindegyiket szereti hála Istennek. Egyébként mindazoknak írom, akik a hozzátáplálást ellenzik, hogy azért kell bevezetni a főzelékeke, mert a csak tápszer és kevés anyatej miatt 4 hónapos kortól fennáll a vashiányos vérszegénység veszélye, különösen a nagyobb súlyú babáknál!!! És ez orvosi szakvélemény!!!

Banyuci

2010. jan. 22. 09:49
 19/22 anonim ***** válasza:

Én leírom hogy csináltuk aztán lehet megkövezni meg lepontozni amiért nem vártam ki a 6 hónapot.

4,5 hónaposan kezdtünk kóstolgatni, mert kevés volt a tejem és ha elkezdtem volna egyből tápszerezni akkor végleg le is szokik a ciciről, ezt nem akartam.

Először krumplit adtam neki sós vízben főzve a levével összenyomva.

Almával nem jó kezdeni! Tudom, hogy mindenki ezt szajkózza, de én szakértőtől tudom, hogy nem tesz jót ha egyből azt a savas almát tesszük a gyerek gyomrába.

A legjobb krumplival kezdeni, mehet hozzá natúr tejpép vagy anyatej. Később be lehet vezetni a gyümölcsöket, majd a zöldségeket és ezeket kombinálni.

5-6 hónapos kortól már húst is lehet adni. (Nem véletlenül van a bolti bébi ételekben is csirke/pulyka hús.) 6 hónapos kortól már lehet adni csirke májat is mondjuk krumplival és répával.

Én ezeket adom, még nem egészen 6 hónapos.

Krumpli, s.répa, gyökér, brokkoli, saláta, zeller, sütőtök, karfiol, cékla, alma, banán, barack, szilva, meggy, körte, csirke, pulyka hús.

Natúr tejpépet lehet kombinálni gyümölccsel, lehetőleg egyfélével. Csont vagy hús levesből lehet kivenni zöldségeket és azokat egy pici vízzel vagy a levessel összemixelni.

Borsót még nem adnám, ráér 7-8 hónapos kora körül, héj nélkül. Szilvát is csak héj nélkül, de azt már lehet most is adni, főleg ha nehezen kakil. Mivel most nincs friss mehet a fagyasztott is megfőzve mondjuk tejbedarával vagy rizzsel. Én a HIPP-es tejbedarát szoktam neki adni. Az almát a legjobb keverni valamivel sütőtökkel vagy babapiskótával esetleg babakeksszel. Én üveg alma reszelőn lereszeltem a baba piskótát és az almát és úgy adtam neki.

Lassan elkezdjük bevezetni a tejtermékeket is, túrót, joghurtot. Ezeket is lehet gyümölccsel kombinálni.

Hosszú távon jobban megéri otthon készíteni a bébi ételt. Egyrészt úgy csinálod ahogy akarod, annyit csinálsz amennyit akarsz és tudod mi van benne. Jó ötlet egyszerre egy nagyobb adagot elkészíteni egy jégkocka tartóban lefagyasztani, ezt később elő lehet venni és pár kockát felmelegíteni belőle. Mi most szereztünk be egy konyhai kisgépet aprító-daráló mindenes, jó mert másra is tudom használni és be hozza az árát mert az üveges bébi kaják 300 Ft körül vannak és nálunk 2 üveg is elfogy egy nap. Jó minőségű gyümölcs centrifugát is érdemes beszerezni (nem arra gondolok amibe ha beleteszel 1 kg almát kiad 1 dl levet), mert a bolti gyümilevek is elég drágák, a legolcsóbb talán a Pacific, de az is 150 Ft és csak 2dl.

2010. jan. 22. 09:55
 20/22 xStefix ***** válasza:

Az orvosi (de milyen orvosi?) szakvélemény sajnos sokszor nem mérvadó.. Ha belgyógyászati tudás is van mögötte, akkor már talán meggyőzőbb, de szoptatásbeli tudás akkor sincs általában.

[link]

Itt többek között a vashiányról is szó van.

2010. jan. 22. 20:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!