Miért van itt annyi szoptatást ellenző Anyuka? Vagy olyan aki útálja azt aki szoptat, és minegy mit válaszol lepontozza?
Kik gerjesztik,a szopis,tápis ellentéteket?Mert ugye megkapjuk a tápszeres anyukáktól hogy ősanyák vagyunk amiért igény szerint szoptatunk?Vagy esetleg hordozzuk,és netán még melleted is alszik éjjel?Ez főbenjáró bűn?
Soha senkit nem kritizáltam amiért nem szoptat,ellenben én már sok negatívat kaptam azért mert kiállok a szoptatás fontossága mellett.
Szerintem az "ősanyák" többsége meg tudja érteni, ha valaki fizikailag/élettanilag nem tud szoptatni. Jópáran vannak köztük olyanok is, akik maguk is megjárták a másik utat (pl. én is). Kevés az a szerencsés, akinek soha semmi gondja nem volt a szoptatással.
Nem a NEM TUDÓ anyukák felé megy az üzenet...
És egyáltalán nem gondolom, hogy bárkire bármit is rá lehetne/kellene erőltetni, ha ő maga nem látja értelmét.
De hogy válaszoljak is a kérdésre: Ok lehet az eltérő felfogás/tapasztalat, az irigység, a bűntudat, a provokálási kényszer, a beképzeltség stb. Szerintem mindkét oldal felelős az újra és újra fellángoló vitákért, mert mindkét oldal "támad" néha és ilyenkor mindkét oldal védekezésre kényszerül. Mégse hiszem, hogy ez általános lenne - a legtöbb anyuka képes nyugodtan és kulturált hangnemben beszélni a témáról akár pro, akár kontra. De mint mindenhol máshol, itt is vannak néhányan, akik időről időre megkérdőjelezhető módon is kikelnek a másik oldal ellen.
Egyébként pedig egyre jogosabbnak érzem, amit egy ismerős leendő szoptatási tanácsadó mondott. A képzés során nagy hangsúlyt fektetnek a tanácsadás mikéntjére is; és arra, hogy milyen esetekben jobb, ha a tanácsadó inkább "csendben marad", mert nincs értelme megszólalni... Én is úgy látom, hogy aki tényleg megoldást keres a problémájára, az utána fog járni a dolognak és ha ő maga helyesnek véli, akkor el fog jutni hozzá a szükséges információ. Aki pedig nem így gondolja, az másképp cselekszik.
Mindenki azt kezd a helyzetével, amit jónak lát. Aki megfogadja/kipróbálja a tippeket, annak +1 esélye van a sikeres szoptatásra, aki nem, az próbálkozik másképpen. Én a kockázatkezelés elmélete alapján az első variációt választottam, de semmi sem szentírás.
Koszonom valaszokat.Mindenkiebe volt hasznos.
De latom csunya lepontozasok voltak.Ebben a temaban ugy latszik ez igy is marad.
nem mindegy,ki mivel eteti?én ilyenen nem is gondolkodtam.ki mivel tudja./más a logni fog a mellem.../milyen unalmas lenne,ha egyformák lennénk.én jobb szeretek szoptatni,kényelmesebb.nekem.föl nem kelnék azért hajnalba,hogy tápszert készitsek addig,mig van jo kis tejem.lassan jön a hozzátáplálás,ami 1-2 cicit kivált.
nem is értem,menjünk már vissza 100 évre,50 évre,de elég 30-ra,a régi anyák lesnek milyen hülye divathullámokon kell itt vitatkozni.engem pl.nem érdekel,unokatesóm vagy barátnőm mivel etet,nem is tudom.egészséges a gyerek,ez a lényeg.és ugy érzem,nekik se lenne hozzá semmi közük.az első gyerek szopott 20 hóig,de 4 hosan már evett,6 hosan azt,amit mi.a második még 2 hónapos,de addig cicizik,amig igényli.én nem veszem el tőle,de természetesen azt fogja enni,amit mi.még tejbegrizt is,ahogy az első ette.
Igazából mindegy az etetés módja (is), mert mindenki a saját gyerkőcét neveli, az ő felelőssége, mit és hogyan tesz. Én is ezt gondolom. Vagy mégsem?
Az is mindegy általában, hogy pl. én magam mit eszem meg vagy mivel mérgezem magam. De mégis, egy idő után, amikor már nagyobb bajom lesz belőle, akkor hirtelen nagyon is fontossá válik, és nemcsak nekem, hanem a családomnak, az ismerőseimnek, még akár idegeneknek is. Ilyenkor én is kérdezek, ők is adnak választ (kérdés nélkül is).
Kívülről, elméletben könnyű azt mondani, hogy "ne szólj bele, nem a te dolgod". De amikor ilyen-olyan módon érintetté válik az ember (pl. szükségét érzi annak, hogy bizonyos dolgokra felhívja mások figyelmét), akkor már nem ennyire egyértelmű, hogy hol húzódik a beleszólási-határ. És hát igen, nem mindenki született (hatékony) tanácsadónak. Ez nemcsak a szoptatás témakörében van így, hanem az összes többi tanácsadói jellegű munkakörben (pszichológia, pedagógia, egészségügy stb.).
Hehe, ősanya, ez nagyon tetszik:-)))Na, ezt még nem mondta rám senki. Lányok, túl sokat agyaltok ezen. Tanácsadók meg könyvek, meg miegyéb... Tessék cicire rakni a babát, mint ahogyan azt az egyszerű emberek is teszik - akiknél még internet sincs - és a természet majd elvégzi a dolgát.
Ami pedig a kérdésben foglalt ellentétet illeti: az ellentétet az gerjeszti, aki belemegy a vitába. Egyátalán miért kell erről boldog boldogtalannak tudni, hogy ki meddig szoptat? Azt is megbeszélitek az utca emberével, hogy hányszor vagytok együtt apával egy héten pl? Ez egy intim téma a baba és mama magánügye.
Egy ősanya:-D
Intim téma, hm... hát ezt pont ezen a fórumon olvasni fura.. :) Elméletben egyetértek, de a gyakorlat nem ezt mutatja.
másik ősanya :)
Úgy látszik, mindig nan néhány olyan téma, ami bizonyos anyukáknál "kiveri a biztosítékot" és utána jön a marakodás, egymás szidása. Egyik a szoptatás kontra tápszer, a másik, hogy ki hogyan altat, külön szoba v. egy szobában..netán együtt altatni, milyen orrszívót használjunk.. Szerintem ezt mindenki intézze el saját magával. Kinek mi jó, mi jön be..0a babáink se egyformák, mi se vagyunk azok, másképp gondolkozunk bizonyos dolgokról..de azért talán itt a vélemények lennének fontosak és nem az, hogy ki hogyan tud a másik torkának ugrani...
szintén egy "ősanya" :S
Szia! Én épp ma akadtam ki! Volt egy kérdés, amire válaszoltam. Hogy érdemes-e 1 éves kor fölött szoptatni..mindenféle válasz érkezett, főleg olyanoktól, akik már jóval1 éves kor alatt sem szoptattak. Volt olyan is, hogy "nem normális", meg "értéktelen a tej" stb. De miért írnak egy kérdésre azok, akik eleve nem is szoptatnak? Csupán azért, hogy kielégítsék a saját irigységüket, rendbe tegyék a lelküket, mert nekik nem sikerült????? Talán nem így kellene kiélniük magukat...
Itt a link: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..
Egyébként, ha valakinek még ekkor is van teje, miért apasztaná el? Miért adna helyette tápszert vagy tejet?????? Látod, ez a nem normális gondolkodás a szememben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!