Miért van az, hogy minden újság, tömegkommunikációs eszköz a szopás fontosságát hangsúlyozza csak, de azokkal a nőkkel nem igazán foglalkoznak, akik nem tudnak szoptatni? Nem tudnak rajtuk kívülálló okok miatt, tehát nem divatból!
Tényleg mindenhol a szoptatás fontosságát hangsúlyozzák, ami valahol érthető is, hiszen az anyatej a legjobb,legolcsóbb stb.. a babának és persze a legkényelmesebb a mamának is, DE!! Mi van azokkal, akik nem tudnak SZOPTATNI! Tejem van, tejtesónk is van, csak éppen a gyerekem nem tud szopni, így 3 óránként fejek, hogy tudjak neki enni adni immár 5 és fél hónapja folyamatosan. 1 hónapig próbálkoztunk mindenféle trükkökkel, "jó" tanácsokkal, igenis szopnia kell, mert ezt mindenki így szokta, stb... dolgokkal, de azután abbahagytuk a próbálkozást, mivel hiába volt tele a mellem, 1 ml-t sem tudott belőle enni, és csak sírt, sírt...
Így üvegből eszik, és végre ezt a környezetünk is elfogadta, és VÉGE a szekálásoknak!!
Az LLL-es tanácsadók többsége önkéntes, tehát a hivatalos munkáján kívül szabadidejében tevékenykedik, ráadásul mindegyikük többgyermekes anyuka. Nem csoda, ha hosszú időn keresztül nem tudnak írásban válaszolni. (Sajnos, sokkal több a hozzájuk forduló anyuka, mint ahányan ők vannak.) Szerintem egyébként is a telefonos segítségkérés a jobb, mert gyorsabb és kényelmesebb - igaz, a hívás árát ki kell fizetni. Nekem mindig elsőre sikerült elérnem őket.
Utolsónak: pont egy másik topikban írtam előbb a hipotóniáról és a Dévény-tornáról. Az én lányom sem tudott az elején szopni, mert az arcizmai fizikai okból nem működtek. Ha 2 hónaposan nem keresünk szakembert, ma, lassan 2 évvel később már rég nem szopiznánk... Nem bántólag mondom, de sokszor pont ilyesmi miatt marad abba a szoptatás, mert az anyuka nem jár utána a végsőkig egy problémának. De az is igaz, hogy sokszor a véletlenen múlik, hogy az anyuka kap-e egy "fülest", hogy ez vagy az is lehet a gond. Nekünk is mázlink volt, mert ha anyum nem gyógypedagógus és nem hall a Dévényről, mi se jutottunk volna előrébb. (De a szopizásunk megmentése már az én érdemem.) De mégegyszer, akinek nem inge..!
12:40-esnek. Sajnos sokan vannak, akik hozzád hasonlóan azt hiszik, hogy az igény szerinti szoptatás a divat, pedig épp ellenkezőleg, pár évtizede az időhöz kötött szoptatás jött be új etalonként, mindenféle azóta már túlhaladott pszichológiai és pedagógiai eszmék hatására. Vagyis, az igény szerinti szoptaás az, ami mindig is kéznél volt, "divat" volt és jó volt - egészen addig, amíg néhányan okosan elkezdték azt tanítani, hogy már újszülöttkortól trenírozni kell a babákat az önállóságra. Az elmúlt évtizedekben viszont nyulvánvalóan megmutatkozott, hogy mennyi hátránya van ennek, ergó nem jó, nem követendő. Hála Istennek, hogy a sok butítás ellenére mégis egyre többen vannak, akik veszik a fáradságot és utánanéznek, utána gondolnak(!), hogy miről is van szó, mi lehet vajon a legjobb.
Szóval, nem az igény szerinti szoptatás a divat, hanem az lenne a norma, az etalon. Az időhöz kötött szoptatás és a korai hozzátáplálás pedig a már túlhaladott, bizonyítottan káros, de mégis nehezen eltüntethető tévút.
Hadd fordítsam visszájára is a kérdést: ti, szoptatni nem tudó anyukák, hová fordul(hat)tok segítségért? Akár menet közben, akár már utólag.
Korábban feltettem itt pont ugyanezt a kérdést, de érintett anyukáktól alig kaptam választ, főleg csak a szoptató anyukák tippjeit, amiket én is ismerek. Nagyon kíváncsi vagyok pedig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!