Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mitől apad el a tej?

Mitől apad el a tej?

Figyelt kérdés

Sokan írják, hogy csak 3-4 hónapig tudtak szoptatni. Sok friss anyuka ismerősöm is sorra jön azzal, hogy csökken a teje, pótolni kell tápszerrel, vagy már nem is kap anyatejet, olyan kevés lett.

Nekem nehezen indult be a szoptatás, nagyon megküzdöttem érte és szerencsére most rengeteg van, de félek, hogy egy nap majd nekem is elkezd csökkenni. Mitől lehet az? Ki lehet védeni valahogy?

2014. febr. 27. 16:58
 1/10 anonim ***** válasza:
25%

ne stresszelj az fontos!

igyál sok ásványvizet, teát, vagy amit szeretsz.

szedj vitamint, egyél sok gyümölcsöt

táplálkozz egészségesen

és akkor nem fog elapadni.

mondom ezt 3 gyerek szoptatása után:)

(sokkal egyszerűbb a tápszerhez nyúlni, mint nekiállni a tejszaporítás művészetének. Sokan a könnyebbik utat választják, de attól még nem lehet azt mondani rájuk, hogy rossz anyák.)

2014. febr. 27. 17:17
 2/10 anonim ***** válasza:
Nekem a gyogyszerek mellékhatása lett és persze stressz!
2014. febr. 27. 18:25
 3/10 anonim ***** válasza:
63%

Főleg attól apad el, ha nem kerül a kicsi elégszer mellre, vagy rossz a szopási technikája, nem elég hatékony, vagy sebet okoz.

Amit tehetsz az az, hogy növekedési ugrásoknál nagyon gyakran tedd mellre, ne próbáld meg leszoktatni az éjjeli szopásról, ne próbáld meg a szoptatások közötti időt növelni, ne méregesd folyton a súlyát, ha lassul a gyarapodása ne nyúlj rögtön a tápszer után. Tehát szoptasd igény szerint. És ne a doki, védőnő, anyós vagy szomszéd néni igényei szerint!

Ha bármi technikai probléma van hívj szoptatási tanácsadót. Cumit, cumisüveget ne adj a kicsinek. 6 hós kora előtt ne adj neki anyatejen kívül semmi mást.

Plusz még: igyál sok vizet, és ne stresszelj, mert a stressz gátolhatja a tejleadást.

2014. febr. 27. 19:29
 4/10 moncsi.81 ***** válasza:
66%
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Fontos, hogy ne stesszelj, étkezz rendszeresen, igyàl eleget. Szerintem akkor nem lehet probléma. És a legfontosabb az igény szerinti szoptatàs mert akkor a baba növellheti a mennyiséget magànak ha kell.
2014. febr. 27. 21:43
 5/10 anonim ***** válasza:
65%

már bocs a hasonlatért, de attól, amitől Riskának is :) :)

ha a tehenet nem fejik, begyullad a tőgye, és elapad a teje....

szóval, ha nem igény szerinti a szopi, akkor apad a tej, és ha valaki nem szoptat egyáltalán, elapad. (gyakran be is gyullad az a mell, amit nem igény szerint kínálnak a babának)

nagyon egyszerű a képlet

szül a nő a kórházban. első gyerek, és nem az a tejcsárda típus, a baba is kis súlyú, gyenge gyerek.

a baba gyomra első napon kb. 8, 9 ml befogadóképességű... de még lehet, hogy alszik is. a nő melle nem csepeg, fejegeti, pár csepp kolosztrum jön... áááá, nincs tejem elég, brühühü (én is ezt csináltam, hihi) :)

második nap a baba beindul, szívszívszív, gyomra 10 ml űrtartalmú, egész nap eszik, és el is használja a kaját energiává, csak magzatszurok ürül... jönnek látogatni, zavarnak a szobatársak, villog a vaku, anyuka stresszel, mérleg nem mutatja ki a szopit... ááá nincs elég tej, brühühü (Pedig van, de nincs felvilágosult személyzet, a csecsemősnövérek nem szoptatási tanácsadók, nem who kompatibilisek, stb)

hazamegy az anya, otthon már sír gyerekkel együtt, jaj nincs elég tej, és tápszerért nyúl (mert a gyerekorvos és a védőnő azonnal ezt javasolja, ez a tápszerlobby hatása, meg a tájékozatlanság, és a sok tájékozatlan anyuka szíves jótanácsa)

igaz, csak pótlásként kap tápit a baba, mert üvölt, és nem alszik (jééé) hanem cicin lenne, ami amúgy is olyan csoffadt már este. hisz még reggel csepegett a tej...

pedig ez pont ilyen, reggel csöpög, este nem, és az újszülött igazság szerint mindig az anya mellén kell legyen, csak a mai gépiesített, modern világban ez nem megoldható (de én megoldottam, igaz egy gyerek, és más dolgom se volt, kaptam kis segítséget is a ház körül... az első két hét pont ilyen)

na mondjuk a baba tejigénye napi 50 ml × 10 szopi, és hetente nő ez 20 ml rel (ez nem pontos adat, csak úgy kb. írom) de ezt estére, délutánra a tápszer teszi ki, így a cici nem termel annyit, vagy többet, mint a baba igénye, hisz a pótlás miatt nem éri inger, így aztán sose lesz elég. ráadásul a tejleadó reflex se erősödik, és hát a cucliból mégis csak jobban jön az erősődő és éhesedő gyerek már nem bírja türelemmel kiszívni a mellből.

3 hetesen és 3 hónaposan a baba szaporítja a tejet, növekedési ugrása van. két hetesen állandóan eszik ezért, illetve 2,5 hónaposan is. a két hetes babánál az elkeseredett anyukákat a hasonló tápis anyukák megnyugtatják tápszertanácsukkal, ezek a babák csak tényleg az elején kapnak cicit... (ezeknek az anyukáknak a másod, harmadszülötteik már néha alapból kapják a cumisüveget a kórházba, mert tudja az anya, hogy ő neki nincs teje. rosszul tudja, persze)

azok, akik pótlást adnak, azoknak a babái meg a 3 és 6 hós növekedési ugrás után lesznek végleg tápisok, az előző gondolatmenet alapján.

mindenkinek van teje, akinek egészséges a mirigyállománya. és tud szoptatni. egyszerűen az első 3 hónapban csak és kizárólag szoptasson, ha kell, feküdjön éjjel nappal együtt a babával, vagy napközben kösse magára a gyereket, hogy tudja szivogatni a kicsi a didit...

és nincs 3 óránkénti, stopperes etetés, nem kell találgatni, miért sír a gyerek, az újszülöttnek mindig cici kell, és az anyához bújás... bizony nem alszik az ember, éjjel 3 óránként felsír a gyerek, pisilni se tud néha az ember elmenni.

de aki így eteti a gyereket, annak később korlátlan mennyiségű teje van (igénynek megfelelő) és hasfájásmentes babája (legalábbis a legtöbb hasfájás nem hasfájás, hanem anya és cicihiány)

sajnos nem tájékozódnak az anyák kellően, a szakemberek se mind szakemberek e téren, olyan könnyű megoldás a tápszer, vannak még sajnos olyanok, akik a régi gondolkodás szerint 3 óránként etetik a babát, hagyják sírni, éjjel teát adnak a kicsinek, stb.stb.

keress meg egy szoptatási tanácsadót, a la leche ligától, ő majd segít neked :)

babám 9 hónapos, és még többnyire szopizik csak.

születéskor besárgult, aluszékony volt, alig volt tejem.

barátnőm meg császáros volt, cumiztatták, cukros, teás löttyöket itattak a babájával, egy hétig külön kórteremben voltak, és a lány tápszerezte egy ideig a kicsit. de hallgatott a jó szóra, és már csak anyatejet iszik a kicsikéje, hízik is szépen a baba. ő a határról hozta vissza a dolgot. ő is sokáig fog szoptatni, az tuti.

csak akarni kell :)

2014. febr. 27. 21:51
 6/10 anonim ***** válasza:
59%
pont ezért kell, kedves utolsó, olvasgatni terhesség ideje alatt szakkönyveket pl. a tejbelövelésről, és akkor nem a szülés utáni 1. napon várod...feleslegesen.
2014. febr. 27. 22:20
 7/10 anonim ***** válasza:

Hát, én most ott tartok, hogy 1 hetes a babám, és nem tudok nagyon szoptatni, pedig próbálok mindent.

20-30-akat szív, de 1-1,5 óra nógatásra, mert elalszik a cicin, hallom, hogy nem is nyeli, csak cummog rajta, leteszem és sír, mert éhes maradt. Próbáltam fejni, de akkor is max.30 jött le, legközelebb már semmi. A jobb mellemből egyáltalán nem jön semmi, pedig masszíroztam, próbáltam fejni azt is, stb.

Próbáltam hívni az LLL-től szoptatási tanácsadót, senki nem vette fel a megadottak közül a telefont...

mit tehetnék még, hogy a babám ne éhezzen? Attól rosszabb vagyok, ha adok neki inkább tápszert??

2014. febr. 28. 21:51
 8/10 anonim ***** válasza:

Utolsó: a lefejt tej mennyisége nincs összefüggésben avval hogy pontosan mennyit evett meg a kicsid! Ha 1-1.5 óra után még mindig cicin lenne akkor hagyd csak. Még alig egy hetes!

Ha nagyon korán elalszik szopás közben, akkor óvatosan felkeltheted.

A mérleget felejtsd el, nagyon sok nő hiszi azt miatta, hogy nincs elég teje. Sokkal fontosabb az hogy eleget pisil-e a baba. (napi 4-6 pisis pelus min.) Plusz a fejlődése: legkésőbb a 14. napig el kell érnie a születési súlyát, de ha sokat ittál szülés közben vagy folyadékpótló infúziót kaptál, akkor a születés utáni nap mért súlyt kell figyelembe venni.

2014. márc. 1. 09:18
 9/10 A kérdező kommentje:

Igen, én is gyakran érzem úgy, hogy kevés a tejem. (Pedig nyilván elég, mert a kislányom 200-250 grammokat hízik hetente. És többször akartam én is tápszert adni neki legalább estére (szerencsére a férjem határozottan ellenezte, hogy egyáltalán legyen itthon tápszer).

Kb három hetes koráig inkább tápszert kapott, mellette anyatej és a harmadik hétre hagytuk el teljesen a tápszert.

Igény szerint szoptatom, az elején meg is szóltak érte, mert szinte állandóan szoptattam. Az elején azzal piszkáltak, hogy ne szoptassam a tápszer előtt, mert úgysincs benne semmi és csak kiéheztetem a gyereket (sosem volt türelmetlen, nagyon szeret cicizni azóta is, nem csak amikor éhes). Szóval az a három hét rettenetes volt (csakis a környezetem miatt, tehernek egy percig sem éreztem a gyakori szoptatást). Nagyon szeretném, ha legalább hat hónapos koráig maradna a kizárólag anyatejes táplálás.

Csak napközben olyan kevésnek érzem, a melleim puhák. De a babám mindig talál benne eleget szerencsére. Bízom benne, hogy így is marad :)

Köszönöm a válaszokat!

2014. márc. 1. 10:04
 10/10 A kérdező kommentje:
7-es válaszoló: Én még a babám 4 hetes korában sem tudtam szopi után pár ml-nél többet fejni (előtte volt hogy mindent lefejtem szopi nélkül, hogy vajon elég-e a babának. Két mellből jött 40ml). És akkor már nem kapott tápszert mégis hízott és jól is lakott. Attól függetlenül sokat volt cicin, ott érezte jól magát. De ha nagyon sír mai napig ott vigasztalódik.
2014. márc. 1. 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!