Hogyan tudnám növelni a tej mennyiségét? 5 hetes a kisfiam és csökken a mennyiség
Igen, az alkoholmentes sörről már én is hallottam, egyszer vettem is de csak egyet, úgyhogy abból nem derült ki, hogy beválik-e. Akkor kipróbálom... Egyébként valószínűleg a tejleadó reflex-szel is lehet problémám, ugyanis van, hogy érzem, hogy totál be vannak durranva a melleim, de nem indul be a tej fejésnél vagy csak alig... vagy beindul,aztán pár perc múlva már nem is jön, pedig érzem, hogy még bőven van a cicimben tej. De már arra is gondoltam,hogy lehet a mellszívóval van a gond, hogy ez a típus nem tudja kiszívni. Nem tudom...
Többen mondták, hogy ha sír a gyerek, akkor nekik dől a tej, nálam ez fordítva van, ha sír (és például egyedül vagyunk itthon), akkor pont hogy még kevesebb jön.
Ami nálam bevált:
-szigorúan 3 óránként fejés, miután elég lett a mennyiség, akkor éjjel 4 óránként.
-fejés közben mindig valami elterelő hadművelet, tv, olvasás
-ha már nem csorog a tej, akkor ciciváltás, egy fejés alatt akár 5-6x
-minden fejés 20-25 perc
-More milk kapszula (bár miután leálltam vele, ugyanúgy sok tejem volt)
-tejleadó reflex könnyebben beindul, ha fejés előtt alulról megtámasztva jól megrázod a melleidet, vagy ha masszírozzák a nyak-váll tájékát, C-fogás
15 hónapig fejtem, a saját gyerekem étvágya mellett csúcsidőben 1 liter, a végén már csak 2dl tejet adtam rászoruló babáknak.
Amit még hozzátennék: ne várd meg, amíg nagyon feltelik a melled, mert akkor tényleg nehezebb kifejni! Inkább gyakrabban fejj, amikor még viszonylag puhább.
És miután vége az első tejleadásnak, ne hagyd abba a fejést, "üresjáratban" is csináld tovább, mert idővel újra meg fog indulni, akár többször is egy fejés alatt. Katalin tippjei nagyon jók ide! Nekem is jobban ment a fejés, ha tv-t néztem közben vagy olvastam, akkor nem a mennyiségen görcsöl az ember. Fejés közben pedig finoman(!!) emelgesd, simítsd össze a melled minden oldalról, hogy könnyebben kijusson a tej a járatokból.
Tartós fejéssel is el lehet azért érni, hogy ne csökkenjen le (hamar) a tejmennyiség, de az biztos, hogy jó fejési technika, sok kitartás és rendszeresség kell hozzá.
Sok sikert!
Nagyon köszönöm a tanácsokat! :) Tényleg hasznosnak bizonyulnak. Katalin kérdésére válaszolva... Nem váltogatom fejés közben a cicit, hanem egyet fejek 15-30 percig attól függően hogy jön a tej, de kipróbálom a váltogatást. Nekem a homeos bogyó bevált tejtermeléshez, de pont tegnap este jöttem rá, amikor kipróbáltam egy másik mellszívót, amelyiknél jól láttam hogyan is jön nálam a tej, hogy a cicimből csak egy helyen jön a tejcsi... Úgy értem, régen láttam a sógornőmnél,hogy a bimbónál akár több helyről dőlt a tej, nos nálam csak egy helyen jön és ott is alig-alig, miközben érzem h tele van a cicim tejjel. Lehet, hogy nem nyíltak meg a tejcsatornák és ezért küszködöm ennyire? Lenne bőven tejem, csak nem tud kijönni. Erre mit tudtok mondani? Ezt hogyan lehetne kiküszöbölni? Vagy ez mindenkinek egyéni, lehet, hogy nekem ilyenek a genetikai adottságaim? Első babás vagyok így számomra minden új élmény.
Egyébként nálam a sűrűn fejés nem vált be. Volt, hogy két óránként fejtem, de összeszámolva nem jött le annyi, mint amikor 3-3,5 óránként fejtem, emellett meg hígabb volt a tejem, szinte átlátszó, míg a ritkább fejésnél sűrű, zsíros tejet fejtem le.
A gyakrabb fejés nem egy nap alatt fog több tejet hozni, hanem több nap után - ahogy ez szoptatásnál is menne egyébként. A tejmennyiséget a kereslet-kínálat határozza meg: ahányszor és amennyit fejsz, arra a mennyiségre áll rá a tested, de csak pár nap csúszással. - Márcsak ezért is nagyon fontos itt a jó technika!
A tejfolyás lehet adottság kérdése is, de nem kizárt, hogy tényleg nem indul be rendesen a tejleadó-reflexed. Ne ijedj meg, ezen jó eséllyel lehet segíteni. :) Olvasd el hozzá ezt: (meg egyébként is ajánlom a honlapot!)
Mivel ugye tartós fejésre rendezkednél be, talán érdemes lenne elektromos fejőt is kipróbálnod, ha a kézi nem az igazi, ezzel időt és energiát takaríthatsz meg.
Vagy, ha kézi/gépi mellszívóval nem megy jól, próbáld ki a kézzel történő fejést is, hátha ez a legjobb neked:
Úgy nézem, hogy nincs benne (mindegyik) a fenti írásokban, ezért beírom neked még egyszer a reflexhez:
- fejés előtt majdnem forró vizes tusolás ill. mell vízbe lógatása; vagy forró borogatás (cserimagzsák, főtt krumpli, termotasak)
- két lapocka közti lazító masszázs
- mell lógva rázogatása, emelgetése (ahogy Katalin is írta)
- a vállaktól a bimbó hegyéig tartó simogató mozdulatok, ujjbeggyel, kézéllel (nem nyomva, inkább simítva)
- baba fotójának nézegetése, ruhájának szagolgatása :)
- és végül az is segíthet, ha fejben begyakorlod a reflex beindítását: veszel egy naagy levegőt, majd elképzeled, amint elkezdenek termelődni a hormonok, leszánkáznak a melledig, megindul a tejtermelés és elkezd folyni a tejed. Ezt az önszuggeszciót egy időben én is csináltam és nagyon jól működött. Kb. 1 hét volt, mire rendesen ráállt a testem, onnantól elég volt, ha csak odakoncentráltam és jött is a tej. :)
=> könnyebben be tud indulni az oxitocintermelés
- fejés közben figyelemelterelés, tv, olvasás, beszélgetés
- napi több órás kenguruzás, hordozás(!) => emeli a prolaktinszintet
Remélem, segíteni fog. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!