Miért nem engedi a védőnő hogy lefejt tejjel üvegből etessem a babámat? Nekem nagyon fáj a szoptatás,1 hetes a baba.
Meg nem tilthatja senki, hogy hogyan etesd a babád. Viszont tényleg csodás érzés szoptatni. Én 8 hete szültem császármetszéssel a fiamat. Az első 2 hétben felkelni is alig tudtam, annyira fájt a hasam, és fekve nem is tudott szopizni, úgyhogy muszáj volt ülve szoptatni, de megérte. Az én mellbimbóim iszonyúan befelé fordulnak, nem segített semmit sem a bimbókiemelő, úgyhogy bimbóvédővel szopizunk. Az elején nagyon nehéz volt, sokszor sírt, hogy éhes, mindkettőnknek meg kellett tanulnunk a helyes szopizást. A belövelés időszaka nagyon fájdalmas volt nekem is, mert még nem tudott rendesen enni, a melleim tele voltak, iszonyúan feszültek, de addig próbálkoztunk, amíg nem sikerült, és az nagy megkönnyebbülés volt.
Kitartás és türelem. Menni fog, a fájdalom pedig elmúlik.
Szia!
Szerintem ne akard lefejt tejjel etetni. Sokkal jobb ha ő szívja ki és "megdolgozik" érte. A szoptatás nagyon jó dolog, közelebb hozza egymáshoz a kismamát és a babát. Mellesleg ahogy előttem is írták macerás lenne éjjel is fejned, cumisüveget fertőtlenítgetni, kifőzni. A cici meg mindig kéznél van éjjel is. Megmosod langyos vízzel vagy át törlöd egy neved ruhával minden szopi előtt és ennyi. Bizonyára azért fáj a melled, mert nem jól teszed mellre a babát. Ez nem a te hibád. A kórházban ahol szültél a csecsemős nővérek dolga lett volna megmutatni és megtanítani neked (és minden kismamának), hogy hogyan kell jól mellre tenni a babát, hogy neked se fájjon és ő is jól tudjon szopni. Szoptatáskor nyomd meg a melled, kijön belőle egy kis tej, ezt kend szét a bimbón és érintsd a baba alsó ajkához (a felsőhöz ne) erre az ingerre ő nagyra nyitja a száját, fogd össze a bimbód (a bimbó udvarnál) a hüvelyk és a mutató ujjaddal és jó mélyen tedd a baba szájába. Minél nagyobb részt kap be a bimbó udvarból annál jobb. Így rendesen tud szopni és neked sem fog fájni, mert nem a bimbót szívja, dörzsöli hanem a bimbó udvart masszírozza a nyelvével és így préseli ki a tejet. (hasonlóan mint fejésnél)
Ha ki van sebesedve a melled akkor vegyél a patikában Bepanten krémet és azzal kend be, ez azért jó mert hámosít és szopi előtt le sem kell mosni. Az is jó ha szoptatás után nem törlöd meg a melled, mert a baba nyálában és az anyatejben olyan anyagok vannak amik segítek a gyógyulást. Jól szellőző melltartót hordj, otthon nyugodtan lehetsz melltartó nélkül egy vékony kis pólóban, had szellőzzön. Az sem baj ha egy kis időre szabadon hagyod a melled.
Remélem tudtam segíteni.
Szia! Átérzem a helyzetet, nekem iszonyatosan fájt a szoptatás, sebek, fájó mellbimbó stb..., pedig 1 hónapos koráig folyamatosan próbálkoztunk, de hiába. Mellből soha nem tudott enni semmit, így mindig fejnem kellett és üvegből kapta/kapja ( 4 és fél hónaposak vagyunk).
Rengeteg tejem van ennek és a tévhitek ellenére is, hivatalosan le is adom a felesleget havonta.
Ha sikerül mégis szoptatnod, az csoda dolog lenne, mert nekem a reggeli fejés 3/4 óra, napközben 3 óránként fél óra. Rengeteg időd maradna a picire, ha nem kellene folyton fejni.
Azért így sem rossz, legalább anyatejet eszik!!!
A védőnőmnek pedig én is sűrűn bólogatni szoktam, hogy hát persze, hogy úgy csinálom!!
Kitartás és jó babázást!
Szia. Hasonló gondok miatt 2 hetes kora óta fejem a lányomnak a tejet. Néha még próbálkozok a cicizéssel, de még mindig nem az igazi. Most 2 hónapos. Sokat fejek, és 1 hét alatt 1 liter tejet fagyasztok le. Kényelmesebb a szopizás, de így sem annyira macerás (én vettem elektromos mellszívót). Sőt így még apuka is meg tudja etetni néha. :)
Próbálkozz a szoptatással, még össze kell szoknotok, de ha nem megy, akkor se keseredj el, fejjed és add üvegből. A védőnő nem tilthatja meg hogy hogyan etesd. Legalább anyatejet eszik. Így is az öledben van és az anyaközelség is megmarad.
Kitartás, és sok boldogságot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!