Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Melyik a jobb variáció szoptat...

Melyik a jobb variáció szoptatás + tápszerezés kérdésben?

Figyelt kérdés

Babám 4 hetes és 1 hete pótolnom kell a tejet tápszerrel, mert látszott hogy kevés és gyenge neki a tejem.

Melyik variáció a jó? Minden étkezést, ami ugye 3 óránként van előbb szoptatok majd adom a tápszert, hogy jóllakojon, vagy váltogatom az étkezéseket (egyszer tápszer, egyszer szoptatás, amivel nem húz ki 3 órát).

Mindenki mást mond.

A mennyiséggel is gondban vagyok, mert a tápszeres dobozon 90 ml van egy étkezésre, de az is kevés magában, picit többet eszik, olyan 100-110 ml-t.

2013. nov. 27. 15:27
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

kérdező, fejéssel sokkal, de sokkal kevesebb jön ám le, mint amit a baba ki tud szívni :)

én biztosan mérném pár napig, hogy jól gondolom-e, nem elég-e neki a tej, mert az igaz, hogy nem csak evés miatt kéri oda magát. simán lehet, hogy a tejjel semmi gond, de neki meg igénye van arra, hogy ne csak három óránként csimpaszkodjon rád :)

való igaz, hogy nem való mindenkinek a mérés, de szerintem csak anyatejes babáknál felesleges úgymond. nekem segít, de egyéni döntés kérdése természetesen:)

egyébként orvos, védőnő mit mond?

2013. nov. 28. 12:35
 12/13 anonim ***** válasza:

Sok jó dolgok voltak amit tanácsként kaptál. Én még anyiba egészíteném, ki, hogy a helyes mellre helyezést sem feledjük. Mert ha csak a baba feje fordul feléd és nem a teljes teste akkor sajnos nem fog tudni hatékonyan szopizni. Én amikor pótoltam nem cumisüvegből tettem, hanem kispohárból. Mert a cumit cumisüveget másként szopizza a baba mint a mellett.

Én is úgy csinálnám, hogy előbb szopi és utána a kiegészítés és fejnék ezerrel.

Viszont én nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak a mérleggel kapcsolatban. A lányom sosem hízott annyit ami a nagykönyvben meg van írva, de semmi baja sem volt. Ha hízik akármennyit akkor minden ok a babával és lehet, hogy csak konfort szopira vágyott.

2013. nov. 29. 10:19
 13/13 xStefix ***** válasza:

Kérdező, úgy érzem, hogy szükség lehet egy kis pontosításra a tejtermelést illetően. Idemásolok neked egy saját irományt, hogy jobban lásd, hogyan működik, hátha segít újragondolni a dolgokat:

"Bár az anyatej a mellekben non-stop termelődik, fontos tudni, hogy a termelés üteme nem egyenletes! Ésszerű módon a mell akkor „kapcsol rá”, amikor a baba éppen szopizik, amikor viszont nincs szoptatás, a cici is alapjáraton üzemel. Ezzel a finomhangolással éri el a Természet, hogy a testünk nem pazarol: csak akkor és annyi tejet termel meg, amennyire valóban szükség van. Ez így gazdaságos. ;)

Két szoptatás között tehát csak kevés tej termelődik, mondhatjuk úgy is, hogy az "egyszeri tejadag" kisebbik része készül és raktározódik el a mirigyekben és a tejjáratokban. Ez a tartalék- vagy rezerv-tej azt a célt szolgálja, hogy bármikor, ha "soron kívül" szükséges szoptatni (a baba szomjas, álmos, fáj valamije stb.), akkor is hozzájusson valamennyi tejhez. Lényeges tehát, hogy tulajdonképpen a mell sosem üres teljesen!

A tejadag nagyobbik része azonban szoptatás/szopás közben frissen termelődik meg.

Így végül a köztes időben termelődő és az "új" tej adja meg azt a tejmennyiséget, ami egy (rendes, evős) szopi alkalmával kiürül. - Hogy ez a teljes adag mekkora, az viszont nagyban függ a szoptatási gyakorlatunktól: attól, hogy a baba milyen gyakran és mennyi tejet vesz magához!

Szoptatás közben a következő folyamat játszódik le: Miután a baba rövid ideig cumizik a mellen, a stimuláció hatására az agyalapi mirigyben többek között prolaktin és oxitocin hormon termelődik; az előbbi megtermelteti az anyatejet, az utóbbi pedig kiváltja az ún. tejleadó-reflexet. Ennek hatására megnyílnak a tejcsatornák és egyszerre több kis sugárban is spriccelni kezd az elsőtej a bimbóból. Sok anyuka ilyenkor jellegzetes bizsergést is érez a mellében, ill. a baba is elkezd ritmikusan, láthatóan/hallhatóan nyelni. A szopik között illetve alatt megtermelődött tejmennyiségnek a zöme ilyenkor, a reflex alatt távozik. Pár perc után aztán elkezd lassulni a folyás (ekkor ürül a hátsótej), míg végül már csak csöpörög. – Ám ha a baba továbbra is éhes és folytatja a cumizást, egy bizonyos idő után újra bekövetkezhet egy tejleadás. (Nálam ez kb. 10-15 perccel később történt és én így, 2 reflexszel ürültem ki teljesen.) Ha pedig, vagy a baba jelzésére vagy saját „hatáskörben”, áttesszük őt a másik mellre is, ott is ugyanez fog lejátszódni. Egyes anyukák (jómagam is) ilyenkor azt tapasztalják, hogy a 2. mellen szinte azonnal megindul a tejleadás, a babának már nem kell percekig cumizgatnia rajta. Mindez azért van, hogy még véletlenül se haljon éhen a kicsike. :)

Mindebből lényeges kiemelni, hogy a mell alapos kiürüléséhez tehát legtöbbször több reflexre is szükség van! Ezért (is) fontos és ésszerű a babát legalább még egy ideig cumizni hagyni a mellen: azon túl, hogy tovább nyugtatja, altatja magát ezzel, még a tej további ürülését is segíteni tudjuk vele. És emlékezzünk: minél többször minél jobban ürül a tej, annál több fog termelődni!

A mell teltségi állapota néha félrevezető lehet a tejmennyiségre vonatkozóan. Sok anyuka azt hiszi, tévesen, hogy akkor van elég teje, ha a melle kifeszül, szépen kerekre telik a tejtől. Pedig a fentiek alapján tudhatjuk, hogy ez mindössze a tatalék-tejnek köszönhető, hiszen a friss (több!) tej ilyenkor még nincs is "legyártva".

Ugyanakkor idővel ezt is tapasztalni lehet, hogy a mell ugyanilyen felteléséhez lassan egyre több idő szükséges, nem véletlenül: ez ugyanis az apasztás módja! Minél ritkábban ürül ki a tej a mellből, annál kevesebbet fogunk termelni. A szervezetünk ilyenkor azt a jelzést kapja, hogy "á, felesleges mondjuk 2 óránként sok tejet termelni, ha csak 3-4 óránként szopik a baba". Ezért innentől erre a ritkább termelésre áll át a testünk, és így szépen apadni fog a tejmennyiség.

Ugyanezt a hatást lehet elérni, ha rendszeresen hagyjuk feltelni a ciciket: ilyenkor a mirigyekben lévő tejtermelő sejtek "ellapulnak" és kevésbé veszik fel a termelésért felelős hormonokat, aminek megint csak a tejmennyiség csökkenése, apadás lesz a vége.

Vagyis mindebből az következik, hogy (a közfelfogással ellentétben) éppen az a jó, ha a mellünk nem telik fel túlságosan, semikor! Ez azt jelzi, hogy a mell rendszeres időközönként ürül, a baba ügyesen szopizik, megfelelő mennyiségű tej áll rendelkezésre; vagyis beáll az ún. a kereslet-kínálat egyensúlya. És ez az, amire törekedni érdemes, mert ez a tejtermelés "egyetemes szabályozóelve". ;)"

Remélem, hogy ezek a sorok segítenek jobban átlátni és megérteni az összefüggéseket, mert a soraidból úgy érzem, hogy szükség lehet kicsit módosítani a szoptatási gyakorlatodon. (Remélem, nem lőttem mellé.:)

2013. nov. 29. 14:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!