Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Meddig kell lefejni a tejet...

Meddig kell lefejni a tejet szoptatás után?

Figyelt kérdés
3hetes kisbaba anyukája vagyok.nagyon sok tejem van,minden szopizás után lefejek 125ml tejet.de meddig kell igy fejni?olvastam több különbözö oldalt,van ahol azt irja nem kell lefejni,van ahol azt hogy 6hetes korág...van ahol azt irja addig kell fejni még nem csöppekbe jön,van ahol azt hogy csak annyit hogy ne legyen kemény a mell...minden szopizás után fejjem,vagy csak ha ugy érzem kemények a cicijeim?ti hogy csináltátok?bocsi hogy ilyen össze vissza fogalmaztam meg a kérdésemet...
2013. okt. 20. 10:43
 1/7 anonim ***** válasza:
Nekem is nagyon sok volt a tejem, egyszer sem fejtem. Védőnő a legjobb barátnőm, ő mondta, ha nem akarok anyatejadó lenni, akkor várjam meg, amíg beáll a kereslet-kínálat elv a baba és a cicim között. Ez kb. 1 hét volt. Nem mondom, hogy kellemes volt az az egy hét, de hosszútávon jobban jártam. 6 hónapos koráig csak anyatejes volt a babám, 1 éves korában hagyta abba a szopit magától.
2013. okt. 20. 11:05
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is sok tejem volt, és én is minden etetés után fejtem. Hol többet hagyott bent a gyerkőc, hol kevesebbet, kb. 3 hónapos koráig fejtem, és folyamatosan fagyasztottam a tejet, hogy hátha majd később jól jön, ki tudta, meddig lesz elég a melleimben. Aztán megszületett a barátnőm kislánya, őt nem tudta szoptatni az anyukája, így ők elvittek már nem is tudom hány litert, de még így is maradt bőven, ami jól jön, ha pl. kirándulunk valahova, és nem tudom útközben megetetni, vagy ha másra kell bíznom a gyerkőcöt. Olyankor csak kikapok egy-egy zacsival a fagyról, aztán aki éppen vigyáz a gyerkőcre (apuka, nagyi) meg tudja etetni üvegből, nem kell stresszelnem, hogy rohanjak haza pl. az orvostól vagy valamilyen ügyintézésből szoptatni. Még nem kezdtük el a hozzátáplálást (nemsokára 6 hós lesz), de biztos jól fog jönni a többi tej pl. a főzelékekhez, szóval én nem bánom, hogy van a fagyon tej.
2013. okt. 20. 11:20
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Két gyereket szoptattam/ szoptatok. Soha nem fejtem, csak az elején néha, amikor nagyon feszült, hogy be ne gyulladjon. Akkor is csak addig amíg megszűnt a feszülés.
2013. okt. 20. 12:20
 4/7 anonim ***** válasza:
sosem fejtem.
2013. okt. 20. 16:25
 5/7 anonim ***** válasza:

Én 15 hónapig fejtem, olyan sok tejem volt, hogy napi 1 liter ment az anyatejgyűjtőbe, vagy egyenesen a tejtestvéreknek, majdnem egy éven keresztül, aztán csak sorozatos mellgyulladások árán tudtam csökkenteni a mennyiséget. Most 20 hónapos a lánykám, még szopik, és időnként estére úgy megtelik a mellem, hogy egy kicsit fejni kéne, mert ha sokáig alszik akkor tuti a mellgyulladás. Ilyenkor álmában mellreteszem, fel sem ébred, csak kiüríti.

Nekem jó érzés volt, hogy anyatej leadóként segíthettem rászoruló babákon és a havi 43.000 Ft sem jött rosszul.

Ha van lehetőséged leadni a tejed, akkor elgondolkodhatsz ezen a lehetőségen is, ha nincs rá mód, akkor tényleg érdemes csökkentened a lefejt mennyiséget.

2013. okt. 21. 00:17
 6/7 xStefix ***** válasza:

Attól függ:

- Ha anyatejleadó szeretnél lenni, akkor rendszeresen érdemes fejni. Nem kell minden szoptatás után, de a neked megfelelő rendszerben (napi 2-4-akárhány alkalommal) igen, mert akkor arra a mennyiségre és ritmusra fog ráállni a melled.

Megjegyzem, ha most minden szopi után ennyit fejsz, az azt jelenti, hogy perpill túltermelésben tartod a tejedet (több van, mint kéne), ami hosszú távon nem biztos, hogy olyan jó, hacsak nem direkt ezt akarod. Ha csakis szopi után fejsz, mindenképp figyelj oda, hogy a babád rendszeresen eljusson a zsírdús hátsó tejig is, mert ha mindig csak a tej elejét szopizza ki és te a végét fejed le, esetleg laktóz-túlterhelés (puffadás, pocakgörcsök) lehet a vége! Ez nem ijesztgetés, csak tipp, mert időnként találkozunk ilyen esettel. :)

- Ha tartalékolni szeretnél, akkor érdemes lehet az első időkben fejni, de akkor sem szükséges minden szoptatás után, hanem inkább akkor, amikor többet hagy bent a baba vagy épp nagyon feltelik a melled. - Viszont az anyatej kombinált fagyasztós hűtőben csak 3-6 hónapig áll el, ezt vedd figyelembe a mennyiségnél! (Fagyasztószekrényben vagy -ládában 12 hónapig.)

- Vannak, akik azt javasolják, hogy az első 6-8 hétben mindenképp fejjünk, hogy bejáratódjon a mell, stabilizálódjon a tejtermelés... Nos, bár ártani ugyan nem fog, de nem is létszükséglet, mert a megfelelő szoptatási technika és gyakoriság önmagában is elég lehet ehhez. (Főleg, ha a tejtermelés kereslet-kínálat elvét nézed.)

- Ha valamiért kevés a tejed és/vagy szaporítani szeretnél, szintén lehet fejni is, de ekkor se kötelező. A baba ugyanis simán képes megtermelni magának a több tejet, HA elég gyakran és eleget szopizhat. Vagyis ilyenkor a fejés csak egy plusz segítség.

- Ezeken kívül csak szükség esetén szoktuk javasolni: pl. ha nagyon feltelik a melled, akkor egy keveset fejhetsz (vagy szoptathatsz) belőle, hogy megkönnyebbülj és elejét vedd egy elzáródásnak. Vagy ha alkalmanként menned kell valahova és nem tudsz szoptatni, hogy legyen egy kevés tartalék. Vagy esetleg tejcsatorna-elzáródásod, mellgyulladásod van és a szopin kívül a fejéssel is orvoslod magad. stb.

De, alapjáraton ezeket az eseteket kivéve nem "kell" fejni. Ha sikerül igény szerint és kizárólag szoptatnod a babádat, akkor minden időben elég lehet neki a tejed mindenféle egyéb kiegészítés nélkül is.

2013. okt. 21. 13:44
 7/7 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat.a fejést nem igazán szeretném még abba hagyni.nem tudom,igy nyugodtabb vagyok hogy biztos van elég tejem.de viszont most azt csinálom hogy szopizás után csak az egyik mellemböl fejem,amelyikböl nem szopizott.meg nem 125ml fejek ki csak 60-80ml,mikor hogy...éjszakánként meg ha nem muszálj,ha nem kemény akkor nem is fejem.remélem még sokáig lesz elegendö tejem sokáig birom szoptatni a picit.azért is kérdeztem ti hogy csináljátok mert az elsö babámnál én csak egy hónapig birtam szoptatni,aztán nem volt elég...óránként kellett éjszaka is meg nappal is etetni.végül váltottunk tápra,de most nem szeretnék igy járni...
2013. okt. 22. 09:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!