Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szoptatott babát szoktasak át...

Szoptatott babát szoktasak át tápszerre?

Figyelt kérdés
1 éves a kislányom, napi 5*szopik még. van tejem böven.szépen gyarapodik. a védonö és a gyerekorvos azt ajánlotta, hogy szoktassam át tápszerre mert az anyatej már nem elég neki, csak megszokásból csinálja. vélemények, tapasztalat? csak normális hangvételű válaszokat várok tapasztalt anyukáktól!!
2013. okt. 18. 08:52
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszaitokat. én is így gondolom, csak kíváncsi voltam más véleményére. a családban én vagyok az eggyetlen aki szoptat/ott, így a család véleménye a tápszer.....
2013. okt. 18. 10:22
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
ekkora marhaságot még nem hallottam! milyen orvos és védőnő az ilyen? ha minden ok, eszik is mellette és fejlődik rendesen milyen indokkal kéne a tápszer? én is azt mondom ha téged ez nem zavar akkor szoptasd csak! maximum próbáld meg leszoktatni a napi 5-ről ha nagy teher
2013. okt. 18. 11:03
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Nekem mondjuk nincs tapasztalatom, mert nem szoptattam sokáig, nem volt elég tejem, viszont a fiam 1 éves kor után nem fogatta el a tápszert, egyik napról a másikra egyre kevesebbet evett belőle aztán egyáltalán nem kellett, tök mindegy volt milyet vettem, izesítettet vagy 12+ tejitalt tettem-e bele kakaót vagy sem, sőt ha belekevertem valamibe 10-20ml tápszert már nem kellett a kaja pl krumplipüré

Csak azért írtam, hogy lehet el sem fogadná a tápszert tök más íze van, ráadásul már eszik mindenfélét, úgy mégkevésbé. Szóval, ha tápsezrből nem inna meg annyit mint ciciből akkor szertintem még annyi minden sem jutna a lányodba, mint így.

Amúgy mennyi folyadékot iszik a lányod? Lehet inkább folyadék helyett szopizik, nem? Meg kialakult egy ilyen fajta viszonyotok amit igényel, nem feltétlenül kaja neki már a cicid.

A helyedben lehet inkább tejpépekkel próbálkoznék, az végülis kaja, nem tudom próbáltátok-e már, sok ízben van, bár a fiamnak az sem kellett 12 hó után :) addig azt is ette.

Neki abszolút a joghurt vált be, azokat eszi szívesen, meg a sajt.

Nem tudom eröltetni a tápszert mert nem issza, szóval nekem erre azt mondta az orvos, hogy ha eszik tejterméket akkor bejut a kellő mennyiségű vitamin, szóval akkor a cicidből is kell jusson a lányodnak.

2013. okt. 18. 12:25
 14/19 xStefix ***** válasza:
56%

Ó, a drágák! Tudnék tarkákat írni, mert ilyenkor mindig felmegy a pumpám, de nem teszem, pedig jujjjj, de nagy hülyeség az, amit javasoltak neked... Javasolnék egy szakmai továbbképzést az eüs-ellátóidnak. :s

Isten ments, hogy egy szépen szopizó babát ilyen teljesen nonszensz indokkal átszoktassunk egy olyan élelmiszerre, ami klasszisokkal kevesebbet tud, mint az anyatej. Nem is értem, hogy adhat valaki ilyen nonszensz tanácsot. :( Ennyi idősen már nyilván nem az anyatejből él a babád, főleg, ha egyébként szépen eszik. De az immunvédelem továbbra sem elhanyagolható, a szopis közelségről nem is beszélve... Pf.

Egyetértek, ha a babád igényli a szopit és neked is megfelel, bátran szoptasd csak tovább, az mindkettőtöknek előnyös. :)

Egyébként, csak hogy tudjuk, a 12+-os tejitalok is tápszerek, ugyanúgy, ahogyan a tejpépekben is tápszerpor adja a "tejet". Szóval ha a tápszert anblokk el szeretnéd kerülni, akkor ezeket se érdemes adni. Meg mondjuk a rendes tehéntejet is felesleges még bevezetni, ha egyébként nem szeretnéd, mert az anyatej és a többi tejtermék együtt még fedezi a szükségleteket, viszont nem terheli meg úgy a szervezetet, mint a sima tehéntej.

2013. okt. 18. 13:57
 15/19 A kérdező kommentje:
én is úgy gondolom, hogy a tápszert már nem fogadná el. de azért is mondták, hogy most kezdjem el, hogy megszokja az ízét. de minek amikor van anyatej.... és olyankor mit adtok a gyereknek, ha már nincs teci? ugye tápszer? tehéntej? tejpép?
2013. okt. 19. 12:39
 16/19 anonim ***** válasza:
Mivel már elmúlt egy éves és ha elapadna a tejed akkor simán adhatod a sima tejet neki.
2013. okt. 19. 12:55
 17/19 xStefix ***** válasza:

Ha van a családban allergiás, akkor érdemes lehet időben kitolni a rendes tehéntej adását. Addig lehet tejital, tejpép is, mert ezeket könnyebben emészthetővé teszik. De ha a gyerkőc elég tejterméket (joghurt, sajt stb.) vesz magához, akkor akár felesleges is lehet direkt folyékony tejet adni neki külön.

Egyébként épp most olvasom, hogy a legtöbb embernél a laktáz enzim megfelelő működése kb. 3-4 éves korra (vagyis elvileg, amire véget ér a szoptatási időszak) kimerül. Ez egybecsenghet azzal, hogy talán összesen ennyi ideig lenne szükségünk (anya- vagy bármilyen állati) tejre. Ennek ellenére nagyon sokan később is isszuk a tehéntejet és sokunknál emésztési panaszokat is okoz előbb-utóbb. Mindez azt jelentheti, hogy talán nem is annyira jó dolog az ember számára egy másik állat tejének a fogyasztása... nem tudom.

2013. okt. 21. 13:13
 18/19 anonim ***** válasza:

Mivel én is és a Párom is allergiás valamire, így mindent később vezettünk be, kb 1 hónap elétéssel ami nagyon allergén azt még később, viszont ha nincs semmire sem allergiátok próbáljátok meg a bolti tejet a tápszerek helyett, amit felforralsz és vízzel hígítasz vagy jó sok gyümölccsel turmixot csinálsz belőle, szóval ne csak tej legyen. MI így kezdtük a tejet, szerencsére semmi allergia nem jelentkezett.

Bár nem vagyok nagy hozzáértő, de szívesebben adnám a fiamnak még a tápszert vagy a 12+ tejitalt, mint ezt a bolti tejet. Talán a gyerekekkel kapcsolatos dolgokra jobban odafigyelnek, nem mellesleg tuti több vitamin van benne. De mivel ezeknek a tejitaloknak sem túl jó az íze, így az enyémnek nem kellett elég hamar, de ezt már írtam ide a fórumodban. így nem is erőltettem, marha drágák is amúgy, így bolti tejet kap több féle képpen variálva.

Szeritnem szoptasd még a gyereked, neki még erre szükség van és így is alakult nálatok, ehhez kötődik is, de próbáld bevezetni a tejet. Tudom sokak nem szeretik és egyre későbbre tolódik a bevezetése, de annyi mindenben van tej csak nem figyeljük pl keksz, vagy te is biztos sütsz valamit amibe teszel tejet. Nem lehet teljesen kikerülni, meg nem is kell 1 évesnek már, ha nem allergiás. Ráadásul nemsokára egyre jobban érdekli majd miket esztek és meg akarja majd kóstolni.

2013. okt. 22. 14:27
 19/19 anonim ***** válasza:
xStefix -nek: ha megnézzük az állatvilágot nem találunk olyan állatot aki még felnőtt korában is tejet iszik. Bár a macskák isznak nem? nem értek az állatokhoz :) De lehet valami hogy túl a babakorszakon már nem annyira hasznos a tej, tényleg sokaknál okoz panaszokat.
2013. okt. 22. 14:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!