Ha reggelente szopi előtt fejek (80-100 ml-t), akkor lehetséges, hogy csak előtejet tartok a fagyasztómban?
Mennyi idős a babád?
Attól függ, mennyi idősek vagytok, mennyi tej van még ezen felül a mellben ill. mennyi termelődik meg a szopi közben. a) Ha egy mellből fejsz ennyit, az 1. leadó reflexet érzed és gyorsan összejön a mennyiség, akkor elképzelhető, hogy ez csak az elsőtej. (Újszülöttes anyukáknál jellemző.) b) Ha az 1. reflexszel jön ki ennyi, de legalább 10-15 percig fejsz, tehát akkor is, amikor már csak folydogál, akkor valószínű, hogy hátsótej is van benne. (Több hónapja szoptató anyukáknál szokott így lenni.) c) Ha már a 2. leadó reflexet is érzed fejés közben, akkor biztosan van benne hátsótej, általában így ürül ki a mell teljesen. (A "gyakorlott" szoptatókra jellemző.) Az eddigi leírásod alapján szerintem a)-ba vagy b)-be tartoztok.
Ha a babád még pici, akkor szerintem nyugodtan fagyaszd le ezeket a fejéseket, jól jöhet még később. Az, hogy csak elsőtejet raksz el (ha egyáltalán így van), nem jelenti azt, hogy a babád nem lakna tőle jól (max. esetleg valamivel korábban éhezne meg újra). Nem lehet kívülről pontosan meghatározni, hogy mikortól ürül a hátsótej, úgyhogy amit kifejsz, az sem lesz centire pontosan csak elsőtej. Nincs ilyen egyértelmű összefüggés a tej sorrendje és a jóllakás között; általánosságban lehet csak mondani, hogy az elsőtej leginkább szomjoltó, a hátsó pedig ennivaló.
Mivel már átalussza a babád az éjszakát, ezért szerintem lassan vissza kellene csökkenteni a fejést, hogy visszaálljon a termelés egyensúlya és ne keményedjen meg minden reggelre a melled. Gondolom, nem egy leányálom minden nap fejegetni.. Néhány napon keresztül próbálj mondjuk 10 ml-rel kevesebbet kifejni, hogy a végén már lehetőleg ne legyen túltermelésed. Ha így felpuhul majd a melled, akkor valószínűleg a babád is könnyebben el tudja kezdeni a szopást és nem kell semmilyen segédeszközhöz (pl. bimbóvédő) nyúlni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!