1 hónapos kislány anyukája vagyok, császárral szültem. Még nem éreztem, hogy belövellt volna a mellem. Viszont napok óta foltos lesz a pizsamám a tejcsitől. Ez jót jelent?
mi???!!!
a tejbelövellés a szülés utáni3-5. napon van!!!!!
ezek szerint nem is szoptatsz????!!!
Az enyém 1 hónaposan max. 60-akat evett, most elővettem és megnéztem, írtuk, mértük. :)
Szerintem Neked már rég megvolt a tejbelövellés, csak nem vetted észre.
az enyém 1 hónaposan 40-50 grammokat szopott és pótlást nem fogadott el.
a tejbelövellés az, amikor a szülés után pár nappal kőkemények lesznek a melleid.
Tejbelövellés: a szülés utáni 1. olyan alkalom, amikor láthatóan megtelik, megkeményedik a mell, megkezdődik a "nagyüzemű" tejtermelés. (Előtte is van már az ún. kolosztrum, az előtej, de ez csak minimális mennyiségű - ámde annál fontosabb). Ez hüvelyi úton szülőknél általában a 3-5 nap körül történik, császárosoknál ennél pár nappal később.
Mivel te szoptatsz, ezért a tejbelövellésen már régen túl vagy.
Tejleadó reflex: A szoptatás megkezdése után pár perccel sok anyuka érez bizsergő, szúró, feszítő érzést a bimbó tájékán, a mell pedig láthatóan kikerekedik. Ilyenkor a prolaktin hormon hatására megtermelődik, az oxitocin hatására pedig hirtelen, nagyobb dózisban leadódik az anyatej elülső része.
Ha ezt nem érzed, akkor sincs semmi gond, a baba ritmikus nyelése is jelzi, hogy megindult a tej.
A tejtől foltos pizsama az első időszakra jellemző, amikor még több tej termelődik, mint amennyire a babának szüksége van. Így biztosítja a természet, hogy soha ne éhezzen. Később (legjobban az igény szerinti szoptatás mellett!) beáll a kereslet-kínálat, már csak annyi tejed lesz, amennyi a babádnak elég.
Mivel te már 1 hónapja szoptatsz és tápszerrel pótolsz (ami miatt érthetően nincs is elegendő tejed), ezért szerintem nálad más a helyzet. Gyanítom, hogy a pizsamád azért foltos, mert hagyod, hogy túltelítődjön
Ha a szükségesnél ritkábban ürül ki (nem szoptatsz elég gyakran vagy nem fejed ki időben), akkor nemcsak saját magadnak fogod vissza a termelést, de még egy tejcsatorna-elzáródást is megkockáztatsz.
A másik ok, amiért én még tejcsorgást tapasztaltam az elején, a babasírás volt. A szülés utáni hormonális változások miatt sok anyuka annyira érzékeny lesz az ilyen jellegű ingerekre, hogy már pusztán egy hang vagy kép is kiválthatja a tejcsorgást.
Szumszum, szerintem nem jelent jót,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!