Lehet-e összefüggés a kisgyermekkori autizmus és a szoptatás között? Olvastam, hogy az autistáknak alacsonyabb az oxitocin-szintje, ami csecsemő korban az anyatejjel is bekerülhet a szervezetükbe.
Pár napja olyat láttam, hogy a sokáig szoptatott babák hamarabb beszélnek.
Ezek olyan, meg nem erősített összefüggések, amiknek szerintem nagyjából semmi alapjuk nincs.
Én egyik gyerekemet sem tudtam 4 hónapos koránál tovább szoptatni, most remegjek, hátha valamelyik autista lesz?
Én soha egy percig nem hibáztattam magam, isten látja lelkem, amit emberi erővel lehetett, megtettem a tejért meg a szoptatásért.
Ha emiatt lenne autista, vagy emiatt lenne más egyéb baja valamelyiknek, akkor sem tudnék már rajta változtatni.
De szerintem az anyatejnek és az autizmusnak nincs köze egymáshoz, ez így, hogy alacsonyabb vmilyen szint, ami az anyatejjel is bejut a szervezetbe, szerintem kevés. MEg oxitocin?
"Pár napja olyat láttam, hogy a sokáig szoptatott babák hamarabb beszélnek."
Erre pont tudok ellenpéldát :D
Uncsitesómnak 2 kisfia van az elsőt 8 hónapig szoptatta nagyon hamar megtanult beszélni. :)
A másikat most tavasszal választotta már ő el a ciciről mert már majdnem 2 éves volt akkor és még mindig alig akar vmit mondani a gyerek. :D csak amit nagyon muszáj. :D
Szóval ezekhez mindent bele lehet magyarázni. Nem vagyok kutató, tudós semmi így érdemben nem tudom megmondani h van-e köze hozzá vagy sem. Vmi oka biztos van ennek is.
Sajnos mindketőt cáfolni tudom (persze egy eredmény nem eredmény) a legnagyobb fiam autista sajnos enyhe fokban. 11 hóig szopott, 6 hónapos koráig csak anyatejes volt.
2.5 éves korában mondta ki az első szavait.
A legkisebb fiam 10 hónapig szopott, 2 éves még nem beszél. (autistának nem tűnik hála istennek egyenlőre)
Szia! 7 éves lányom 3 hétig kapott anyatejet, és az egy éves védőoltásnál rohamosan romlott az állapota. Kiderült aspergeres autista. Kisebbikem 7 hónapig kapott anyatejet, ő hiperaktív.
Ennek ellenére nem hiszem, hogy öszzefüggésben van a szoptatással.
Szerintem nem igaz. Ha igaz lenne, minden gyerek megelőző jelleggel kapna oxitocint, hogy ne legyen autista.
Az autizmusnak genetikai okai vannnak.
6-osnak igaza van.
Amúgy nem lehet, hogy azért alacsonyabb az oxitocin szintjük, mert autik?
Ami pedig az oltásokat illeti: bizonyítottan hamis!
Az autista tünetek hirtelen előjöhetnek, erősödhetnek, és ha ez egybeesik az oltás idejével...
Az autizmust még magzati korban váltja ki valamely külső ok, erre "fogékony" génkombináció esetén. Tehát autistává nem születés után válik valaki, hanem jóval előbb a magzati fejlődés során.
48/F (érintett szülő)
Régi ez a poszt, de mostanában engem is foglalkoztatott ez a téma és megtaláltam ezt a kérdést... Ha esetleg valaki még olvassa, néhány adalék:
Az anyatejben több hormon is megtalálható, így a leptin, oxitocin, inzulin stb.
Az autizmus és a szoptatás kapcsolatára legyen itt két cikk:
Itt a hosszútávú, egy évnél további szoptatás előnyeiről írnak, s a hatásait pozitív irányban kapcsolatba hozzák az autizmussal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!