Kisbabám 2 hetes. Honnan tudom, hogy elég-e neki a tej? Van egyértelmű jele annak ha éhes? Honnan tudom megállapítani, hogy jóllakott?
onnan hogy nyugtalan ahogy az első is írta :)
ha megnyugtat szerezz be egy mérleget és méregesd evés előtt és után a babádat
talán amíg nincs elég tapasztalatod, ez megnyugvást jelenthet számodra
Mérleget ne! Pont azért, amit az előttem szóló is írt.
Ha a baba nyugis, alszik, van naponta 4-5 jó pisis pelusa, akkor eleget evett. :-) Ne aggódj, kínáld igény szerint és semmi gond nem lesz. :-)
Ha éhes-szomjas, tuti, hogy sír. Ezen kívül én onnan tudtam, hogy eleget evett, hogy evés előtt a keze ökölbe volt szorítva, ahogy telt a poci, a keze kiengedett, mikor "leesett" a keze, tudtam, hogy tele van :)
Ezen kívül, ahogy írták is, súlygyarapodás, sok pisis pelus, nyugodtan alszik. (a mérlegelést én is utáltam, mindig csak akkor mértem, mikor jött a doki, vagy védőnő, amúgy nagyon stresszelt engem, hogy pl"csak" 100-200 grammot evett, pedig a súlya szépen gyarapodott.)
Kedves kérdező!
Általában egy érett, egészséges újszülöttnél mérleg nélkül is lehet tudni, hogy elég a tej. A mérlegelés sokszor eltereli a babáról a figyelmet, ahelyett, hogy a kicsit figyelné a mama, a grammok és számok bűvöletébe kerül.
A következő jelekből lehet tudni általában, hogy a babának elég a tej:
Az újszülött súlyesése 3. napra megáll, 5. napon elkezd gyarapodni, 10., legkésőbb 14. napra visszanyeri a születési súlyát. 6 hetes korig (!) napi min. 3 mustársárga színű kakis és min. 5-6 kellően pisis pelus jelzi azt, hogy elég tejhez jut.
A megfelelő tejátvitelt jelzi az, hogy halhatóan nyel szopi közben, fokozatosan ellazul keze, karja, elálmosodik majd elalszik és alszik valamennyit, míg újra szopni kér és az anya melle fokozatosan felpuhul, nem fájdalmas a szoptatás, a mellbimbó nem lesz szilvamag, vagy rúzs alakú, nem lesz sebes.
Ált. 8-10 alkalommal szeretnek szopni az újszülöttek, de változó, hogy mikor. Az első két hétben a tejtermelés megalapozása szempontjából jó, ha napközben 4, éjjel pedig 5 óránál több nem telik el 2 szoptatás között. Később nem muszáj ébresztgetni őket éjjel, ha átalusszák az éjszakát ;) Érdemes figyelni a korai "éhségjeleket": cuppogás, tátogás, öklök nyalogatása, halk gügyögő hang hallatása, fej forgatása. A sírás már egy késői éhségjel. Valamint fontos arra is kitérni, hogy nem csak evésre szolgál a szoptatás, hanem megnyugvás, biztonság keresésére, altatásra, fájdalomcsillapításra is. Ezért nem pontos az éhségjel kifejezés. Az anyamell az első időszakban egy meghosszabbított köldökzsinórként funkcionál, egyfajta átállás az állandó tápanyagellátásról az időszakos ellátásra :)
A sírásnak sok oka lehet, nem csak az éhség, vannak kisbabák, akik szoptatás után is nyűgösek, de a fenti jelek többnyire jól jelzik, hogy eleget szopott a baba.
Jó babázást kívánok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!