Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Kinek kell még ugyancsak 7-9...

Moncsibaba85 kérdése:

Kinek kell még ugyancsak 7-9 óra a teljes feltöltődéshez? Mit lehetne tenni, hogy ez az idő lerövidüljön?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Sajnos, bár van tejem, irreálisan sok idő kell, hogy felteljen a mellem, így szegény babámnak pótolni kell. Ki van, volt ilyen helyzetben és mit lehet, lehetne tenni? Kérlek írjátok meg a tapasztalataitokat. Köszönöm.
2013. máj. 28. 07:22
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Tegyük tisztába a tejtermelés metódusát és akkor érteni fogod a válaszomat:).

Az anyate termelődésének folyamata:

inger éri a mellbimbót- oxitocin termelődik- ez összehúzza a tejcsatornák simaizomszövetét- ürül a tej- a tej ürülése a kisagyban prolaktint termel(ez a hormon felelős a tejtermelésért)- termelődik az anyatej.

Tehát minél több inger éri a melled, minél többször ürül, annál nagyobb fokozatba kapcsol a szervezeted és állítja elő a tejet. Tehát nem a szopik között termelődik a tej, hanem ponthogy közben.

Ezért tehát, ne az időt told ki, hanem sűrűn tedd mellre a babádat, legyetek sokat testkontaktusban(ez is oxitocint termel). A lehető legkevesebb pótlást adjad, és azt is csak szoptatás után, hogy ne azzal lakjon jól, legyen motivációja a melledet üríteni. Türelemjáték lesz, de menni fog:)!

Mennyi idős a babád?

2013. máj. 28. 10:41
 2/4 anonim ***** válasza:
Mit értesz teljes feltöltődés alatt? Hogy akkor már érzed, hogy feszül a melled? Mert attól, hogy nem feszül, még lehet benne tej bőven. (Nekem is nehéz volt ezt elhinni, aztán egyszer a 2 hetes babám 110-et evett a nem feszülő cicimből, amire én is azt hittem, hogy nem nagyon lesz benne még tej.) És tényleg a gyakoribb szoptatástól lesz több a tej, nem írtad mennyi idős a baba, de semmiképp ne várj 7, ne adj isten 9 órát két mellretétel közt. Mindenképpen tedd mellre 3 óránként (ha ő nem kéri sűrűbben), és hagyd 10-15 percig mindkét mellen, akkor is ha szerinted nincs elég tej bennük, csak utána mérd mennyit evett (gondolom mérés alapján adod neki a pótlást). Amúgy meg próbálkozhatsz szoptatós teákkal, alkoholmentes sörrel (ha nem szereted a sör ízét, akkor Karamalz malátaitallal), és mindenképpen igyál sok-sok folyadékot, napi 3-4 litert.
2013. máj. 28. 13:04
 3/4 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Először is köszönöm a válaszokat. Hát igen nehéz ennek a dolognak a metódusát megérteni. Napközben nagyon gyakran mellen van a 10 hetes kisfiam, de éjszaka ez már a 3. vagy 4. eset, hogy átalussza az éjszakát, emiatt vettem észre a mellfeszülést, amit eddig még sosem éreztem. Le is fejtem miután az egyiket szinte teljesen kiszívta, 100 ml-vel. Akkor szerintetek ne hagyjam aludni? Egyébként több mint 4 és fél kiló és 55 cm a drága. A pótlást a védőnő határozta meg mert a 4. héten még nem nyerte vissza a születési súlyát. Az pedig, hogy pontosan mennyit eszik sajnos nem tudom, mivel a mérleg rossz, szopizás után elvileg, szerinte még fogy is a gyerek. Visszavittük, de úgy néztek ránk, mint a véres rongyra és csak elemet cseréltek, azóta sem tökéletes. Szóval egyszer lefejtem evés helyett és 60 ml jött le, de ennek már több hete, ebből sejtem, hogy ennyi lehet bennük.

2013. máj. 29. 05:18
 4/4 anonim ***** válasza:

Második vagyok, hát így már kicsit más a kép. Először is: a mellszívó mindig kevesebbet tud kiszedni, mint a baba, ő olyan tejcsatornákat is meg tud nyitni a technikájával amit a mellszívó nem. Ha etetés helyett fejek nekem kb. fele akkora mennyiség jön le, mint amennyit a kisfiam maga kiszív 1-1 étkezés alkalmával. Ha 60-at lefejsz, akkor abból a ciciből babád 100-at simán ki tudna szívni.

Másodszor: a védőnő szakmailag eléggé megkérdőjelezhető, ha hasraütésszerűen "előír" x mennyiségű pótlást. Mire fel? Csak mert nem érte el a baba a születési súlyát 4 hetes korára? És akkor mi van? Semmi. Ha van napi 5-6 pisis pelusa, és széklete is rendben, és nyugodtnak tűnik, fejlődik, akkor elég táplálékhoz jut. Ha végigalszik 7-9 órát akkor biztos, hogy eleget evett előtte, és ez nem a 30 pótlásnak köszönhető, hidd el. Én a helyedben nem adnék pótlást, az alapján amit írsz biztos hogy van elég tejed. Ja, és én nem kelteném éjjel, 10 hetesen simán átalhatja az éjszakát (az én nagyobbik fiam 6 hetesen átaludt 8 órát éjjel). Ha napközben eleget van mellen akkor az elég stimuláció a tejtermeléshez is. És azt tényleg felejtsd el, hogy akkor van elég tej ha feszül a melled. Akkor a melled számára túl sok van már benne, ilyenkor fejjél le belőle nyugodtan.

Egyébként meg a babák nem egyenrobotok, hogy a nagykönyv szerint kellene enniük és fejlődniük, ezek csak átlagok. A nagyobb fiam sose evett annyit amennyit "kellene", mégis szépen fejlődött. A kisebbik pedig 3 hetesen 50 grammal kevesebb mint amennyivel hazahoztuk a kórházból. Orvos sógornőm szerint nincs ezzel semmi baj, van aki később indul gyarapodásnak, nem kell ezzel foglalkozni ha amúgy minden rendben van vele. Gondolom neki is elég a tej, mivel 3 hetesen 6 órát átalszik az esti etetés után... És ő sem fogja elérni a születési súlyát 4 hetes korára. Tuti nem fogok neki csupán ezért pótlást adni, átlagosan 90 grammokat eszik, de van hogy 110-et. Nem írtad mennyivel született a babád, de minél nagyobb súllyal születnek, annál többet veszíthetnek az első 1-2 hétben a súlyukból, és annál kevésbé valószínű, hogy a 4.hétre újra elérik a születési súlyukat. (Az én kisebb fiam akiről írtam az előbb 4200 grammal született, várható volt, hogy 4 hetesen nem lesz megint annyi.)

2013. máj. 29. 10:47

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!