Ehhez mit szólsz? (cikk)
"Az Észak-Arizónai Egyetem professzora, Christopher M. Scherpereel által vezetett bírálóbizottság a legötletesebb újdonságnak járó innovációs díjat az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter Kft.-nek ítélte oda az anyatejből előállítható, probiotikus joghurtok készítéséhez szükséges felszerelés piaci bevezetésének támogatására. A nyertes cég az ötezer eurós utalványt a Tudás- és Technológia Transzfer Iroda közvetítésével fogja felhasználni annak érdekében, hogy a termék mihamarabb a gyógyszertárak és szaküzletek polcaira kerülhessen a nemzetközi piacon is.
„A csecsemők ideális tápláléka az anyatej, amiben ha friss baktériumokat szaporítunk el, akkor képesek vagyunk egészséges bélflórát kialakítani, ami hozzájárul az immunrendszerük működéséhez. Egy olyan joghurtkészítő gépet fejlesztettünk ki, amihez tartozik egy pohár, amibe előre beletesszük az elszaporítani kívánt baktériumtörzset és a gyerekek védekező képességét támogató szelént. Ezt otthon anyatejjel kiegészítve kaphatjuk meg a – gép által 12 óra alatt előállítható – joghurtot, ami igen hasznos a legkisebbek számára. Ennek állaga folyósabb, mint a hagyományos joghurtoké, így könnyen cumisüvegből is odaadható a gyerekeknek” – tájékoztatott Prokisch József, az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter vezetője.""
Lehidalok.... Ha a gyerekeim nem aludnának már, tutira röhögőgörcsöt kaptam volna. Vagy inkább sírógörcsöt.
Hát igen, ennyire veszélyes, ha a tudatlanság pénzéhséggel párosul. :(((((
Istenem, tényleg ennyi ostoba ember van????? Komolyan, ez is csak Magyarországon létezik, hogy ha valakinek dr van a neve előtt, az már a természetnél vagy a Jóistennél is többet tud... Emberek, az anyatejben minden ott van, ami kell bele. Szoptassátok meg a babát és ingyen sokkal jobbat kap, mint amiért eszméletlen pénzt fizetnétek....
Na de tudjuk, ebben az országban mindent el lehet adni, minél nagyobb ökörség, annál több követőre talál... Istenem, ha egyszer a valós és értékes szoptatási tanácsokat osztanák meg a professzorok.... de ahhoz sajnos nem értenek.... :-(
Lehet, hogy én vagyok álmos vagy még nem hat a kávé, de ez nem anyatej HELYETT lenne?
Be tudnád linkelni a teljes cikket?
Persze, hogy mindent ki lehet találni, mindenből lehet pénzt csinálni. És amiből lehet, azt meg is csinálják. Tényleg semmi értelme nincs az egésznek (egyébként az amerikaiak külön hülyék, nekik aztán semmit nem hiszek el)
Te tudod, hogy az anyatejben ott van minden, 22-es válaszoló is tudja, veresantkate is nagyon jókat írt (ki tudja miért tűnt el). Minket nem lehet hülyének nézni mindenféle ostoba felfedezéssel. "nem az anyatej a jó, tiszta hülyeség, csinálj belőle joghurtot" kb. Anyám borogass!
A sok okos anyukának pedig mindent el lehet adni, mert a professzordoktor jó sok pénzért ezt mondta. (de innentől már megint jönne, hogy hülye összeesküvés-elméleteket gyártó idióta vagyok)
Várható volt, hogy ez lesz... A szülés természetes módját is próbálják törölni, beavatkozni, miért ne a szoptatást zavarnák meg. Gáz az egész, az a baj, hogy efelé tartunk. Mondjuk értemén, hogy fontos a pénz, de bakker ez akkor is gáz.
A többi okos meg nyugodtan szerezzen be ilyen kütyüt. Hajrá.
Ja és egyik okoska, bár Stefit kérdezted, engedd meg, hogy válaszoljak. Igen, az anyatej az első, minden felett áll, a legjobb választás (persze ha a választás megadatik), ha nem így gondolod, veled van a baj, inkább meg se szólalnál.
Én ugyan nem vagyok se professzor, se tudós, de látok a dologban rációt.
Biztos vannak esetek, amikor jó lehet.
pl. durván refluxos babák esetében. Van barátnőm, aki azért volt kénytelen abbahagyni az anyatej adását, mert sugárban hányt tőle a gyerek.
Vagy, ha tele a fagyó anyatejjel, de a baba nem issza meg.
Esetleg a kanalazás jobban bejön már neki, nem szopizik annyit.
A tejallergiás babák így megismerhetik a joghurtot, amit lehet gyümölcsökkel ízesíteni.
A pluszban belerakott probiotikum miért lenne káros? Egy betegség során (még ha szopizik is a baba) ajánlani szokták, hogy Lactív Baby-t vagy Normaflore-t adjunk. Egy hétig tartó hasmenésnél, gyomorrontásnál használjuk ezeket a szereket, hiába van benne az anyatejben/tápszerben.
A legtöbb anyuka biztos nem fog két kézzel kapni egy ilyen gép után, de ha valaki akarja, vegye meg, nekem nyolc.
Én mindenesetre nem találom nevetségesnek az ötletet. A kínaiak által kikísérletezett kocka alakú görögdinnyét inkább...
De azokban az esetekben, ahol úgy tűnt, hogy az anyatej/szoptatás okozza a problémát (reflux, hasfájás stb.): beszéltek erről az érintett anyukák laktációs szaktanácsadóval IS??
Nem arról van szó, hogy én isteníteném őket vagy ilyesmi, de akárhonnan nézzük, ők azok, akik a legképzettebbek ebben a témakörben. Én minden ilyen kérdéses esetben kikérném a véleményüket és azzal (is) megpróbálkoznék, amit ők javasolnak. Persze ők se mindenhatók és nem tudnak garanciális tanácsokat adni, ez így van. De én sokszor azt látom, itt is, hogy az anyukák egy része egyszerűen el se jut addig, hogy beszéljen velük, hanem mások (kevésbé hozzáértők) által megerősítve inkább feladják a szoptatást, talán idejekorán. És igen, az is igaz, hogy ez mindenkinek a maga döntése, én se akarnék senkit a szoptatásra erőltetni, ha ő nem akarja. Most se azt mondom, hogy ostorral kell üldözni az anyákat, hogy de igen, szoptassatok minden áron. De számtalan példát olvasok itt is, ahol úgy születnek meg végleges döntések, hogy még nem járták végig az összes lehetőséget, pedig még lehetne talán kiút. Sőt, sokszor alapinfók hiányoznak, alapvető csúsztatások vannak, amiket jelentős részben pont az orvosok, eüsök terjesztenek, szándékuk ellenére... és ez szakmailag eléggé inkorrekt dolog szerintem.
Elfogadás, tolerancia.. igyekszem én is. Csak néha picit elszomorodom, hogy úgy érnek véget szoptatások anya és baba számára, hogy közben talán maradt még valami a perselyben. :(
Az egyik kérdésre válaszolva: Nem tudom, konkrétan kiknek szánják ezt a joghurtot. Őszintén, azt mondanám, hogy mindenkinek, nekik az az érdekük, hogy minél többen megvegyék, hogy legyen jóóó sok haszon... :S
Az anyatejes babáknak nincs szükségük ilyesmire, mert ők "simán" kapják az anyatejet, amiben minden benne van, ami kell (pre- és probiotikum meg ezerféle hasznos összetevő). A részben anyatejeseknek megint nincs, mert ők is kapnak azért anyatejet - nekik inkább abban kellene segítséget nyújtani, hogy teljesen el tudják hagyni a tápszert, hogy (ha van, akkor) ne emiatt legyen emésztési probléma. A csak tápszeres babáknak már elméletben hasznos lehetne - de én itt megint azt gondolom, hogy az ő anyukáiknak is inkább abban kellene (hatékony!) támogatás, hogy szoptatni/fejni tudjanak. Vagy, ha ez nem megy, akkor segítsék őket anyatejhez hozzájutni!
De valahol azt érzem, hogy ez a joghurt megint a könnyebbik (és profitosabb) végéről fogja meg a dolgot. Mint kezdetleges ötlet, ha nagyon muszáj, el lehet könyvelni valahol (már túl vagyok a tegnapi döbbeneten). De egyrészt felesleges dolog, mert olyannal dúsítanák az anyatejet, ami ingyen!!! van benne, és sokkal, de sokkal többet tud, mint az a kósza bacitörzs, amit beleérlelnek. Arról nem beszélve, hogy az anyatej úgy, abban a formában a legjobb, ahogyan az anyából frissen "kijön", nem melegítve meg tárolgatva. (De ez még kevésbé fontos.) Másrészt, és ez az, ami viszont bosszantó, hogy ezért a felesleges dologért valaki rengeteg pénzt szakít. Emberek, akik képzettnek gondolják magukat, kitalálnak egy ilyen eljárást, ami a valóságban komolytalan. Aztán ezt előadják egy komolynak tűnő rendezvényen, ahol szintén nagynevű emberek felmagasztalják az ötletet, amit végül szép kis summával jutalmaznak. Sőt, már azt tervezik, hogy a nagyközönség elé viszik a dolgot, hogy minél több anyuka hozzájuthasson... sok pénzért egy olyan dologhoz, amit ők maguk ingyen el tudnának érni. Vagy kis segítséggel el tudnák érni, Vagy ha nem, akkor mástól is be tudnák szerezni.
Szakmailag hiteltelen az egész, de ezt az anyukák egy része nem tudja sajnos. Viszont azoknak, akik ezt kitalálták és pénzelik, kötelességük lenne őszintének lenni az emberekkel. Tudom, idealista vagyok, de nagyon dühít, amikor hülyére veszik az embereket. (Pedig szokjunk hozzá, igen.:( )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!