Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Próbáljam meg újra szoptatni...

Próbáljam meg újra szoptatni 11 hónapos kislányomat?

Figyelt kérdés
Második gyerekünk, a nagyobbat 2 éves koráig szoptattam. Kislányommal most ott tartottunk, hogy reggel szopizott még, valamint altatásnál, és éjjel kb. 1-2-szer, ha felébredt. Nem volt cicifüggő, ha valamiért kimaradt egy szopi, az sem zavarta.5 nappal ezelőtt beteg lettem, és olyan gyógyszereket kell szednem még kb. egy hétig, amik mellett nem szoptathatok. Azóta folyamatosan fejni próbálok, hátha később még elfogadja majd, de akármit teszek, csak nagyon kevés tejet tudok kifejni. Ráadásul a lányomat azóta az apukája altatja esténként, és gond nélkül elalszik, és átalussza az éjszakát, ami eddig nem volt rá jellemző! Most nem tudom, mit tegyek:ha meggyógyulok, próbálkozzam még a szoptatással, vagy felesleges lenne erőltetni, mert már nincs is rá nagyon igénye? És ha nem erőltetem tovább, akkor most hagyjam abba a fejést? Olyan tanácstalan vagyok! Ti mit tanácsoltok, mit tennétek a helyemben? Nagyon megvisel ez a dolog lelkileg, de szerencsére a lányomon azt látom, hogy vidám és kiegyensúlyozott.

2013. máj. 4. 12:10
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Persze jó ha még szopizik de ha már most abbahagyja semmi gond nem lesz belőle. Főleg ha nem is sír utána megvan nélküle. :) Ne aggódj szerintem ha azt látod rajta h nem igényli akkor sem mikor már kaphatná akkor el lehet hagyni. Már szopott szép időt minden egészséges dolog bement a szervezetébe ami csak kellett ennyi idő alatt. Én spec. örülnék is neki ha már végigaludná gond nélkül az éjszakát. Szerencsésnek mondhatod magadat h sokáig szopizott és könnyen le is tudott mondani róla. És ilyen szépen viseli. Nincs miért h megviseljen légy büszke magadra. :)
2013. máj. 4. 13:10
 2/10 A kérdező kommentje:

De aranyos vagy! :-) Köszönöm a választ!

Sajnos attól tartok, hogy akkor is bűntudatom van, ha feladom, és nem erőltetetm tovább a dolgot, és az is rossz érzés, hogy ennyit jelentett neki, hogy simán elvan nélküle...

De igyekszem nem így látni majd a dolgot, csak most még nagyon nehéz!

2013. máj. 4. 14:47
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Én irigyellek szó szerint 2 hónapnál tovább nem tudtam szoptatni. Sajnos nem volt neki elég :( Eleinte viszont nagyon sok volt a tejem így volt lefagyasztva megpróbáltam h adok abból és mennyit eszik meg és nyugodt lesz-e utána. Sajnos az volt amitől féltem. De amikor megláttam h életében először üvegből eszi a tejem szó szerint sírva fakadtam mert annyira rossz volt h az a kötelék kezd megszakadni. Utána is hiába próbálkoztunk nem sikerült. Nagyon megviselt. Azóta már volt h próbáltam a szájába adni h mit szól hozzá de már el se fogadja. Így azért mondom h ne legyen bűntudatod végképp de elhiszem h rossz érzés. Már most elmúlt nekem is a bűntudat és ezek az érzések. És légy büszke rá h eddig sikerült gond nélkül szoptatnod. :)

Első voltam :)

2013. máj. 4. 20:27
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm :-)
2013. máj. 5. 15:54
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezt neked kell érezni, hogy megpróbálod-e újra vagy sem. Bűntudatot meg ne legyen, hiszen már elmúlt 11 hónapos, azért ez is nagyon szép idő szerintem!
2013. máj. 5. 17:19
 6/10 anonim ***** válasza:
70%

Ha felkínálod neki, akkor ő maga dönthet majd.

Azt megkérdezhetem, hogy milyen gyógyszert kaptál?

Csak azért, mert sajnos sok mindenre ráfogják, hogy nem lehet mellette szoptatni, pedig lehetne, bizonyos szabályokra odafigyelve, vagy anélkül is. És olyan is van, hogy lecserélhető a gyógyszer egy másikra, ami mehet szopi mellett is.

Én is sok mindent szedtem szoptatás alatt, szoptatási tanácsadó segített ennek a megítélésében, és a gyerek orvos is rábólintott arra, amit az én szakorvosom nem engedélyezett volna...

Egyébként ha még csak pár napja van ez így, lehet hogy hosszabb távon igényelné, csak most azt gondolja, van pár nap szünet. Meg az sem ugyanaz, hogy apa altat, vagy Te.

Itt sok szempont van, én még azt is javaslom, hogy beszélj egy szopis tanácsadóval a lelki oldalról, mert a hirtelen elválasztás nem lehet könnyű Neked.

2013. máj. 6. 23:06
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Csak ha te magad fontosnak érzed. A leírás alapján ő nem igényli kifejezettem. Mindenki mást gondol erről, hogy meddig fontos az anyatej. Én az első évet tartom annak,a helyedben már nem szoktatnám vissza. (10 hónapos kortól kezdtem ételekben belefőzve bevezetni a tehéntejet, gyerekorvos javaslatára. )Ugyanakkor a szakmai oldalak minimum 2 éves kort javasolnak, szoptatásra. (Van ahol azt mondják, hogy 3 éves kor alatt ne is igyon tehéntejet.) Nem tudom, neked kell dönteni.

Annyit tudok csak javasolni, hogy próbálj meg ne lelki kérdést csinálni belőle. Olvasd el ezeket a javaslatokat és tényleg próbálj úgy dönteni amit te jónak látsz,ne gonddolj ilyenkor arra, hogy "más mit gondol", mert akkor lesz kényszer minden.

2013. máj. 7. 07:09
 8/10 A kérdező kommentje:
Curam Duo antibiotikum és Flektor Rapid fájalomcsillapító. (hallójáratgyulladásom van) A dokim előre szólt, hogy fejjek leamennyi tejet csak tudok, és csak utána, 2-3 nap múlva kezdjem az antibiotikumkúrát, de másnap olyan erős fájdalmaim voltak, hogy előbb elkezdtem. Most, hogy már kezdek jobban lenni, én altatom a kislányomat, 5 perc alatt elalszik a vállamon, és egy hete már, hogy egyszer sem kelt föl éjjel. Reggel összebújtunk az ágyban, eddig olyankor is szopizott, ma még csak nem is keresgélt... Elvileg péntektől szopizhatna, de még mindig nem tudom, mit tegyek... lehet, hogy rábízom a döntést, bár be kell ismernem, hogy így sokminden egyszerűbb... :-(
2013. máj. 8. 22:48
 9/10 anonim ***** válasza:

6 vagyok

Sajnálom, hogy nem tudtál korábban tájékozódni.

A Flector hatóanyaga a diklofenák, amellett minden gond nélkül lehet szoptatni, nem kell megszakítani, 50mg van benne, ugyanannyi, mint a Cataflamban, hónapokon át kellett szednem nekem is, gyermekemnek semmi baj.

Az antibiotikumod fő hatóanyaga is teljesen ártalmatlan, amellett is lehet szoptatni, a másik anyagról nem találtam infót, de a szopis tanácsadók bővebb hatóanyag listával rendelkeznek mint én, viszont az is biztos, hogy antibiotikumból több olyan is van, ami mellett biztonságosan lehet szoptatni, szóval max. egy másikat kellett volna felíratni.

Félre ne érts, nem hibáztatlak emiatt!! Csakis az orvost okolom, aki "lexszarta magas ívben", hogy szoptatsz, és hogy ez fontos Neked és a baádnak.

Sajnos főleg az idős régi vágású orvosok, akik nem képzik tovább magukat, úgy gondolják, hogy "hát hagyja abba az anyuka", és nem mérlegelik ennek különféle hatásait. :o(

Én is jártam így, a gégész közölte, hogy "anyuka, döntse el, hogy szoptatni akar-e vagy meg akar gyógyulni". Rá is csaptam az ajtót. Pedig direkt kikértem a gyermekorvosom szakvéleményét, hogy milyen antibiotikumot szedhetek be szopi mellett. Szerencsére a házi orvosom fel tudta írni, és meg is gyógyultam tőle hamar, pedig előtte hónapokon át küszködtem a tünetekkel...

Minden esetre most már ez eldőlt (mármint hogy leálltatok), ha gondolod, kérd ki egy tanácsadó véleményét, és tedd mellre a babát, ha jónak érzed, akkor már holnap/ma.

Remélem úgy alakul, ahogy mindkettőtöknek a legjobb!

2013. máj. 9. 03:38
 10/10 A kérdező kommentje:

Hát igen, én me voltam ennyire tájékozott...Bevallom őszintén, 40 fokos lázzal, erős fülfájással már bármit bevettem volna, hogy jobban legyek :-(

Fura, mert nekem nagyon pozitív élmény volt dokik terén ez az orvos (40-es pasi), mert javasolta, hogy fejjek előtte, buzdított, hogy amint lehet, próbáljak újra szoptatni, mert szerinte is ez a legfontosabb, stb. Kontrollon mindig érdeklődik erről is, szóval nem az a fajta, akit ez nem érdekel.

De a lánykám nem annyira hiányolja a szopizást...és bár szégyenkezem emiatt és bűntudatom is van, de bevallom, könnyebb így nekem is :-(

2013. máj. 10. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!