Koraszülött a babám, mivel nem szopizik egyre kevesebbet tudok lefejni, mit tudnák tenni?
"Mivel a nagyon éretlen koraszülötteknél az első időszakban nem számíthatunk arra, hogy az emlő stimulálása a szoptatások révén valósuljon meg , kulcskérdés, hogy a szülést követően minél előbb ösztönözzék az anyát a rendszeres, legalább naponta 6 alkalommal történő fejésre. Az az ideális, ha az első fejés a szülést követő 6 órán belül megtörténik! Különösen jó hatása van az éjszakai fejésnek, ennek kapcsán ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedik a tejtermelődést irányító prolaktin hormonnak a szintje, mint a nappali időszakban. Ha hosszútávú fejésre kell berendezkedni, érdemes nagy teljesítményű, akár a két mellett szimultán fejő elektromos fejőgépet kölcsönözni , hiszen ez sok időt és energiát spórolhat meg az édesanyának. /pl. Medela Lactina, Symphony, kölcsönzési helyek az interneten fellelhetőek. Az édesanyához érő részt kell csak megvásárolni, a kölcsönzés napi díja 2-300Ft/. Mindenképpen érdemes a baba látogatása után közvetlenül megpróbálni a fejést /ha lehetőség van rá, akár az inkubátor mellett/, hiszen a baba érintése, látványa, illata nagyban növelheti a fejés sikerét. Otthon is érdemes a baba képét, egy-egy kedves ruhadarabját odakészíteni a fejéshez. Segítheti a tejleadó reflexet az emlők fejés előtti átmelegítése, finom átmasszírozása, ehhez segítség lehet egy meleg vizes tál, vagy melegítőpárna használata /pl.mikrózható cseresznyemag párna/. Jó hatású minden relaxációs technika, halk zene hallgatása, de az édesapát is segítségül lehet hívni egy kis hátmasszírozásra. Koraszülöttek édesanyjának javasolható eljárás, az ún. frakcionált fejés. Ennek az a lényege, hogy a fejés során külön edényekbe kell gyűjteni a szénhidrát dúsabb, hígabb, alacsonyabb kalóriatartalmú első-, és külön edénybe a zsír- és kalória dúsabb hátsó tejet. Ha a baba a hátsó tejből kap, súlya várhatóan jobban fog gyarapodni. " idézet innen: [link]
Az lenne a legjobb, ha befeküdnél a kórházba, és minden etetésen ott tudnál lenni. Amint szoptatható lesz, próbálkozni kell, lehetőleg minden alkalommal legalább egy kicsit (csak ki ne fáradjon, mert akkor nem fog enni cumiból sem). De gondolom, a nagytesók miatt nem tudsz mindig nála lenni.
Nekem nem jött be az ingázás és a fejés, elapadt a tejem, mondjuk én sík ideg is voltam állandóan. Mai fejemmel szoptatási tanácsadóhoz fordulnék, hogy a mondja meg, a mi helyzetünkben mi lenne a legjobb, legcélravezetőbb.
Jó egészséget, kitartást kívánok!
Köszönöm hogy írtatok, hát lehet hogy az idegesség tesz be, ugye minden nap megyünk be a babához látogatási időbe valaki kifigyelte és megpróbált hozzánk betőrni a házunkba de nem sikerült.
Holnap lessz a pici fiam 3hetes ma 1215g volt,2x érhettem hozzá gumikesztűbe,naponta csak 1x láthatom látogatási időbe. Még csak szondán etetik . El nem tudom milyen rossz hogy még úgy igazán nem is érhettem hozzá. Befeküdni nem lehet majd ha csak szopiztathatom,csak jó lenne ha addig nem apadnék el. Avent kézi mellszívóm van. Ma megprobáltam 2óránkénti fejést,de akkor jön le több tejcsi ha magátol kezd szivárogni. De nem adom fel ,úgy érzem jelenleg ennél többet nem tehetek érte mind hogy az én tejem adják neki (ne tápszert).
4es vagyok
Esetleg próbáld meg, hogy az otthoni fejés mellett visezl kéziu mellszvót mikor mentek látogatni, vagy kézzel tanul meg fejni, és a babád mellett ülve, rá hangolódva próbálj fejni. MIvel a tejelválasztás hormonok által befolyásolt dolog, lehet, hogy sokat segítene ha a picikéd közelében próbálnál fejni, amikor az érzelmek, hormonok elárasztanak. Sok anyukának eleinte attól is megindul a tejledó reflex, ha "csak" meglátja vagy meghallja a babáját, lelki ráhangolódással Neked is sikerülhet ott és akkor fejni, mikor a lehető legközelebb vagy a babádhoz:).
4es és utolsó vagyok
Nagyon nem hagyott nyugodni a tény, hogy csak látogatási időben lehettek benn, ezért utána olvastam a dolognak, mert derengett, hogy a törvények értelmében az anya 24 órában a gyermeke mellett lehet, sőt, 14 éves korig a kórház köteles a bennlét költségeit téríteni.Idézek egy- kettőt:
"Az egészségügyi törvény értelmében legalább egy szülő állandóan a kórházban tartózkodhat beteg gyermeke mellett."
"az állam csak a tizennégy éven aluli gyermekek után fizeti meg a kórháznak a szülő benntartózkodásának költségeit. Ez a gyermek gondoskodáshoz és védelemhez való jogával összefüggő visszásságot, a jogsérelem közvetlen veszélyét okozza"
innen: [link]
"3. Az anya és a gyermek eggyé forrott egységet alkot a várandósság, szülés és kisgyermekkor során (erre angolul a MotherBaby kifejezést használják), és ekként is kell kezelni őket, mivel egyikük ellátása jelentősen befolyásolja a másik ellátását."
a legfontosabb:
"(4)1997,CLIV. tv. 11§ A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon."
MIndenképpen azt javaslom, hogy amennyire erőtökből telik, álljatok a sarlatokra mert igenis jpoga van a babának a szülője folyamatos jelenlétéhez, nektek pedig ahhoz, hogy gyermeketek mellett legyetek. Amennyiben akadékoskodnak a törvény "loboigtatása" mellett is, foirduljatok a betegjogi képviselőhöz, bár ennek csak a megemlítése is sokszor eredményes lehet.
Mert sajnos a kórházakban csak nyűg egy anyuka, ezért sokszor nem tájékoztatnak megfelelően:(.
Kedves Utolsó!
BIzonyára hallottál már a kenguru módszerről [link] , amit már Mayarorszájon is alkalmaznak, sajnos elvétve. Ugye nem gondolod, hogy azok, akik ezt lehetővé teszik felelőtlen gazemberek, akik fertőzésekkel akarják bombázni a babákat?! Természetesen a higiénés szabályok betartásával oldható meg ez. De ha akarják, akkor az.
Kedves Kérdező, a koraszulott.com ról linkelek még, nagyon jó oldal, sok segítséggel:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!