Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért sír a babám evés után?

Miért sír a babám evés után?

Figyelt kérdés
Szóval 6 hetes a gyerek eddig semmijen problémám nem volt.Evett aludt,és szépen fejlődött.DE másfél hete valami nincs rendben.Evés után sokáig sír nyugtalanul alszik ez este a legrosszabb 7kor el kezdi és 9ig vigasztalhatatlanul sír.Az orvos ki írta neki az infacol cseppet,de ugynéz ki ez sem segít.Azt vettem észre,hogy amióta jobban megindult a tejem azota tart ez az állapot.Sajnos nem tudom eldönteni,hogy most a tápszertől vagy az anyatejtől fáj a pocija.Mit lehet tenni,és miből tudom meg mejiktől fáj a hasa.Le írnátok,hogy ti hogyan oldottátok meg a hasonló vagy ugyan ezt a problémát.
2012. okt. 10. 10:58
1 2
 1/17 xStefix ***** válasza:
100%

Első és legfontosabb lépés: elhagyni a tápszert. Vagy rögtön, ha nem sokat pótolsz, vagy fokozatosan. A pocakgondok (ha tényleg arról van szó) 60%-át ez szokta okozni!

De más oka is lehet: estefelé alapból nyűgösebbek a babák, ilyenkor több szopira és testközelségre vágynak. Lehet, hogy ha ilyenkor gyakrabban szoptatnád (nem nézve az órát), hamar megnyugodna. És nem mellesleg a tejmennyiséged is nőne..!

Illetve pont most vagytok az egyik növekedési ugrásnál, ilyenkor alapból megnő a baba szopi- és tejiégnye. Amire megint a sok/több szopi a megoldás. Különben egyre több lesz a tápszer és egyre kevesebb a tej...

2012. okt. 10. 11:37
 2/17 anonim ***** válasza:

Stefix válaszához annyit tennék még hozzá:), hogy ha evés után sír, sokszor az is lehet a probléma, hogy már "csak" komfortszopizni szeretne, azaz nem éhes, "pusztán" Rád vágyik, és ha megindul a tejed, akkor zavarja őt ebben a tej"áradat". Ez az esti órákban méginkább jelentkezhet, hiszen ő is áradt, lehet, hogy már nem vágyik enni, csak nyugtató szopira:).

Azt írod, hogy jobban megindult a tejed, ez szuper:), próbáld elhagyni a tápit:).

2012. okt. 10. 12:13
 3/17 A kérdező kommentje:
Higyétek el szívesen elhagynám a tápot de sajnos nem tehetem mivel nem elég a tej.Igaz,hogy jobban megindult,de sajnos még így is nagyon kevés.Mindent elkövettem,de már a kezdetektől csődöt mondtam a szoptatás terén.Az egyik mellem ha meg feszítem magam akkor sem akarja szopni így fejnem kell és egész nap csak 50-60ml fejek ki belőle.A másik meg nem győzi ellátni a babát aki egyébként már 100ml fogyaszt.A komfort szopiról meg még annyit,hogy próbáltam,és szopik kettőt és sír a lábát húzza,meg kapálódzik,és kezdődik minden előlről,tényleg nem tudom mit csináljak.
2012. okt. 10. 12:33
 4/17 anonim ***** válasza:

Második vagyok.

dehogy mondtál csődöt:)! Próbáld meg nem így felfogni:), hiszen van tejed, amennyit csak tudsz adsz a babádnak, nem a világ vége ha pótolni kell:)!

Nem arra gondoltunk szerintem, hogy most azonnal tedd el a tápszert, hiszen a babádnak szüksége van arra, hogy jól lakjon.

Ha nem haragszol, kérdezek még, hátha tudok segíteni.

Hogyan pótolsz? Szopi előtt vagy után? Esetleg közötte?

Az mindenképpen jó el, hogy több a tejed mint volt, azt jelenti, hogy jó úton jársz:), ezt ne feledd:)!

MÉg ha most nem is látod a gyakori szopi és a komfortszopi hatását, hidd el, bízz magatokban, hogy ha folytatod, növekedni fog a mennyiség, ha nem is egyik napról a másikra de szépen lassan biztosan:).

A lényeg, hogy tudatosítsd magadban, hogy nem mondtál csődöt!

2012. okt. 10. 12:39
 5/17 A kérdező kommentje:
Köszi aranyos vagy:)A helyzet az hogy három héttel hamarabb született,és elvileg ezért nem indult meg rendesen a tejcsi.A tápot viszont szopi után kapja.A másik nagy problémám,hogy nem tudom rendesen kiszámolni,hogy szopi után mennyi tápot adjak neki,és valószinüleg néha túl is etetem,és amiatt is fáj a hasa,de mivel első gyerek még sokat kell tanulnom.
2012. okt. 10. 12:53
 6/17 anonim ***** válasza:

Nagyon jól csinálod, hogy szopi után pótolsz:)! Megvárod míg elfordul mellről a babád? Jelzi, hogy éhes marad szopi után, vaagy automatikusan adod a tápit? Egy szopikor mindkét melledet felkínálod?

Próbáld meg, hogy miután mindkét melledet kiüríti, böfizteted, és kivársz kicsit, hogy valóban éhes- e még. Ha igen, akkor add a tápszert, és szakítsd meg egy idő után, mielőtt megette volna az összeset, böfiztesd, és meglátod, kéri- e még a többit. Ha egyértelműen éhes, akkor szólni fog:), viszont ha "csak" a szopási igényét(ami nem egyenlő az éhséggel, ezért is lehet, hogy szopna a baba, de mivel az üvegből jön a kaja, többet ehet mint amennyire szüksége van) látod, akkor tedd vissza cicire. Minden stimuláció jól jön ilyenkor:).

Esetleg keríts egy szopibarát kiegészítési módot, kanál, ujjetettő, szoptanít(ez utóbbi nagyon hasznos lehet, mert egy csövecskén keresztül kapja a baba a tápit, ami a mellbimbódra van erősítve, így miközben szopizza a csövecskét, a mellbimbód is ingerli, ami ugye elősegíti az anyatej termelődését).

Ezeken kívül nagyon sokat segíthet a bőrkontaktus, fektesd félmeztelen magadra a félmeztelem babát, bújjatok be a takaró alá és pihenjetek, a bőrkontaktus is oxitocinreakciót vált ki, ami ugyanúgy mint a mellbimbó ingerlésekor elősegítis a tejelválasztást:). Kiegészítő segítség lehet még a hordozás, ugyanazon elv a alapján mint a mezítelen összebújás:).

2012. okt. 10. 13:04
 7/17 xStefix ***** válasza:

Bizony, ez mind-mind segíthet! Az üvegezés viszont nagyon nem.. tényleg próbálj neki máshogyan pótolni, ha kell, mert nem kizárt, hogy érzékeny az üvegre is. Lehet, hogy azért is reklamál... Több oka is lehet az alapján, amiket leírtál.

Annak viszont, hogy kevés(nek tűnik) a tejed, nincs köze ahhoz, hogy hamarabb született! A tejtermelést a lepény megszületése indítja el, ami ugye mindig megtörténik. Viszont ezután már nem elsősorban a hormonok, hanem maga a fizikális ingerlés tartja fenn. Ezért mondjuk ennyire, hogy szoptass sokat!

Az adott melledet miért nem tudja szopizni a babád? Nem lehet, hogy arra az oldalra nem szeret fordulni? Esetleg az izomzatával van gond, nem túl feszes? Ez is belejátszhat.

Vagy ha csak simán nem tetszik neki, akkor meg lehet próbálni ezen a mellen is ugyanabban a pózban szoptatni, mint a másikon, vagyis "elcsúsztatva" tartod.

2012. okt. 10. 14:55
 8/17 A kérdező kommentje:
A rossz cicivel az a baj,hogy kicsi a mell bimbó amire vettünk kiegészítőt és így sem hajlandó szopizni belőle.Próbáltam mindeféle pózban szoptatni de hiába.Szerintetek ha elhagyom a tápot és reggeltől estig szoptatom lehet még több tejem a 6 hét után úgy értem még nem késtem le arról,hogy még több tejet termeljen a mellem?
2012. okt. 10. 16:39
 9/17 anonim ***** válasza:

Nem, nem késtél el:)!

Előfordul, hogy ilyen- olyan okokból az anyuka egy mellből tudja szoptatni a babát(tejmirigy elégtelenség, mellbimbó problémák...), és mégis sikeres a szoptatás mert az emberi test egy csodálatos szerkezet, főleg az anyai:), megfelelő ingerlés esetén akár egy mellből is lehet táplálni a babát hónapokig, szuperül képes átvenni a feladatot az egyik emlő:). Ettől függetlenül érdemes időről időre rápróbálni a másikra, ahogy ügyesedik, nő a baba, akár a másik mellet is elfogadhatja később, ha van időd és energiád, érdemes megpróbálni fenntartani abban is a tejtermelést fejéssel például.

A hat hét pedig hosszúnak tűnhet de hidd el, hogy semmiről nem vagytok lemaradva, gyakori szoptatással, test- és bőrkontaktussal, pihenássel, folyadékogyasztással elérhető az elegendő mennyiség, hagyd, hogy a babád "kitermelje" magának, adj időt:)! És e mellett, ahogy már írtuk, próbáld párhuzamosan apránként csökkenteni a tápszeres pótlást. Előfordulhat, hogy a izárólagos anyatejes táplálás minden igyekezeted ellenére sem fog összejönni, főleg, hogy egy mellből tudsz most szoptatni, de e miatt ne legyen lelkiismeret furdalásod, hiszen mindent megteszel, és mivel az anyatejnek minden cseppje felbecsülhetetlen értékű, bármennyit is tudsz adni a babádnak, a legjobbat teszed vele:).

Még leírok egy érdekességet, remélem erőt ad:). BIztosan hallottál arról, hogy örökbefogadott babákat is tudnak szoptatni az örökbefogadó anyák, a mellbimbó megfelelő ideig és módszeresen való ingerlésével, tehát az, hogy 6 hét eltelt, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne esélyetek a szopizásra:).

2012. okt. 11. 10:28
 10/17 anonim ***** válasza:

MÉg egy fontos kérdés, amit nem tettünk föl:

a babád szopási technikája rendben van? (alul- felül kifele "pörndörödő" ajkak, nyelve az alsó ajka és a bimbó között, szoros vákuum, nem lenőtt nyelvfék, a bimbóudvar is a szájában?

2012. okt. 11. 10:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!