Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tapasztaltabbak vélemények?...

Tapasztaltabbak vélemények? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

Az lenne a problémám,hogy már a kórházban is jóval gyengébb volt a jobb mellem,mint a bal.Abban nem volt annyi tej,és mikor abból szopizik a 3hetes kisfiam jelez már ha nincs benne,és teszem át a másik cicire,még abból is eszik egy pár kortyot,aztán lehet aludni./persze én is megnézem hogy tényleg nincs-e benne,és én is csak egy cseppet tudok belőle kinyomni,azzal pedig bekenem a mellbimbómat,mert van rajta egy nagy hatalmas lyuk./Na most 2 napja nagyon fáj a jobb cicim ha bekapja,pedig alig van benne tej,és szerintem jól kapja be.Akkor miért fáj?Egyáltalán nem sebes a bimbóm,mégis bőgni tudnék mikor bekapja úgy fáj,persze szopizás közben múlik a fájdalom,de mikor kiköpi és vissza kell neki adni,szinte félek mert akkor megint fáj,hiába evett már belőle.Általában mindig a jobb mellemből adok neki előbb,abból egye meg ami benne van,és utána pótolom neki a balból.De ma hajnalban arra keltem,hogy nagyon meg van duzzadva a jobb mellem és nagyon fájt,szopizott belőle de jött a hiszti hogy nem jön több,áttettem a másikra de még most is nagyon feszül a mellem,viszont fejni nem tudok belőle.Mitévő legyek?Mit rontok el?Egyáltalán honnan lehetek benne biztos,hogy tényleg nincs benne elég?Olyan jó lenne egy szopi egy mell lenne.:D Fejni egyáltalán nem fejek,mert ugye a jobba kevés van sztem,a balból pedig nem merek,mert ő ugye minden szoptatáskor kell. :D Én rontottam el vmit?Valaki volt hasonló helyzetben?És az miért lehet,hogy szopcsi közben elalszik,beteszem a kiságyba és fél óra múlva már nyitva a szeme,és akkor jön rá hogy éhes.Miért nem eszek annyit amennyivel tűrni tud hosszabb ideig?Hiába piszkálom,próbálom neki visszaadni nem fogadja el.Úgy szoktam ha bealszik,akkor felveszem büfiztetni és akkor van hogy felébred és utána eszik megint.Az evésünk 1óra hosszáig szokott tartani,amire azt mondták hogy ösztönözzem,hogy 20-30 perc alatt egye tele magát,de hogyan kell?Annyira bonyolult ez a szoptatás.Úgy szeretném jól csinálni,de félek hogy nagyon elrontottam az elején,és azért nem jó most a Kisfiamnak.Szerintetek.Nagyon várok,minden tapasztalatot,tanácsot.

Leírnám nektek a tegnapi étkezésünket.Tudom sokak szerint hülyeség méricskélni,de én tegnap tartottam egy olyan napot mikor minden evéskor meg néztem mennyit evett.

8:10-9:35 150ml, 12:10-13:20 70ml, 14:40-16:00 70ml, 19:00-20:00 100ml. Persze nem egyfolytában eszik,közben ugye nézelődik,büfizünk.......stb.Mit csináljak másképp?Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.

3 hetes Kisfiú Anyukája

2012. szept. 11. 08:40
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Teljesen ügyesen csinálod! A bekeményedett cicire meleg borogatás és masszázs kell, mert valószínűleg eldugult a tejcsatornád és ezért feszül. Próbáld masszírozni és lefejni a tejet, ha kicsit fellazult!

Azzal nincsen semmi gond, ha 2 ciciből szoptatsz! Én másfél évig szoptattam a Lányomat, folyamatosan 2 ciciből. Nem volt semmi gond, nem apadt el. Csak arra figyelj, hogy amelyikkel befejezted az előzőt, azzal kezdd a következő szoptatást!

Valószínűleg a dugulás miatt fájhat a cicid, lehet, hogy már be is gyulladt kicsit és ezért érzel rettentő fájdalmat!

Egyébként nagyon szépen eszik a babád! Gondolom még éjszaka is eteted 1-2*. Ha szépen gyarapszik, jókedvű, nézelődik, akkor ne izgulj!

Szerintem ilyen picinél azzal sincs gond, ha 1 órán keresztül lóg a cicin! Ráérsz még csökkenteni az időt, ha picit nagyobb lesz. Most a cici jelenti neki a biztonságot, a mindent!

2012. szept. 11. 08:55
 2/18 anonim ***** válasza:
33%

Éjjel már nem eszik a kicsi? 3 hetesen még gyakrabban (kb. 7-szer) kéne ennie.

A másik, hogy akármennyit is böfizik közben, a 70 perc nagyon sok egy szopira.

Nekem mindig azt mondta a 3 gyerekes dokinénink, hoy 20-20 perc mellenként a maximum. Majd szépen megtanulja, hogy hatékonyabban szívjon.

Egy 3 hetes gyereknek akkor a gyomra mint egy nagyobb gyufásdoboz, nem bír ki 10 órát evés-ivás nélkül (mert ugye nekik az anyatej a folyadék is.

Picit meg kell rendszabályozni.

Az pedig sajnos előfordul, hogy valakinek erősebb az egyik melle, én is sokkal jobban tudtam a balból szoptatni.

2012. szept. 11. 08:55
 3/18 A kérdező kommentje:

Persze eszik éjszaka is 2x van fent általában.Miért azt adjam,amiből utoljára evett?Termel addig eleget?Én azt szoktam adni amiből régebben evett,de általában ahogy írtam is mindig a jobbal kezdem.Esetleg még az jutott eszembe,hogy nem azért fájhat,mert itthonra nem szoktam felvenni a szoptatós melltartót?

Van,hogy szopcsi után fent van 1 órát úgy hogy beszélgetünk,nézelődünk stb.szóval azt gondolom boldog baba.Az nem tetszik még nekem,hogy ő egyből úgy kell fel,hogy iszonyat éhes,és már a pelusozást sem bírja ki végigordítja.

Kedves 2.válaszoló,szted hogyan csináljam hogy 20perc elég legyen neki?Vegyem ki a szájából és altassam el?Úgy gondolom ez mindkettőnk kárára válhatna,mert akkor sztem minden órában fent lennénk enni.

Hasfájós az én kis Drágám,és már arra is gondoltam hogy az evés miatt,vagy nem?

2012. szept. 11. 09:20
 4/18 anonim ***** válasza:
Szia! Nekem is erősebb az egyik mellem mint a másik. Nekem a jobb mellem a "jó" a bal kevésbé. A jobb cicit "játszósnak" hívjuk...:P Nekem a bal cicim kisebb is jóval mint a jobb. Megkérdeztem a dokit, azt mondta, hogy nem marad így ha majd abbahagyom a szoptatást és egy cici is el tud látni egy babát. Nekem 3 hónapos a babám, az első hónapban ő is több időt volt cicin, de lassan csökkent ez az idő. Nagyon jól csinálod amit csinálsz, szerintem is el van dugulva a tejcsatornád és be van gyulladva a melled. Egyébként a játszós cicimen nekem is volt egy nagy "lyuk" a bimbóm alján, ami nagyon lassan gyógyult be és annak a helyén még mindig fáj, érzékeny amikor a baba rákap! Nincs lázad? A mellgyulladás magas lázzal járhat.(nekem is volt 40 okos lázzal!) Nézd meg a cicidet, hogy nincs-e kívülről bepirosodva valahol, nincs-e csomó benne! Ha van csomó, azt akár mennyire fáj, ki kell masszírozni! És ne ijedj meg, ha írnak fel antibiotikumot akkor is szoptathatsz! (általában Augmentint írnak) és Algopyrint is lehet szedni.Sőt nagyon fontos, hogy a babát minél többször a gyulladt cicire kell tenni, mert Ő tudja leghatékonyabban kiszívni belőle a pangó tejet! A szoptatás nem bonyolult, de meg kell tanulni. Neked és a babádnak is! A méricskélést pedig felejtsd el! Csak stresszel, nekem is össze-vissza evett a babó és a mérleget száműztem. Ha hetente 125 és 250 gr között hízik a baba akkor eleget eszik! Nézelődni meg egyre többet fog... egyre jobban érdekli a világ és sokkal izgalmasabb dolgok vannak a szopizásnál... Türelem! Összecsiszolódtok! :) 3 fiamat szoptattam eddig, az elsőt 6 hónapig, a másodikat 2 évig és jelenleg a 3 hónapos kisfiamat.
2012. szept. 11. 09:32
 5/18 anonim ***** válasza:
68%

Második vagyok. Ez nagyon fontos, amit első írt, azzal kelle kezdeni a szopit, amiből utoljára evvett. ennek az az oka, hogy az első szívja ki igazán, a másodkból kevesebbet eszik, ezért a köv. szopinál azzal kell kezdeni.

A 20 percet mellenként értettem: 20 perc jobb-20 perc bal. 2-3 óra múlva pedig: 20 perc bal-20 perc jobb, és így tovább. Meg fogja szokni, csak te legyél elszánt.

2012. szept. 11. 09:33
 6/18 anonim ***** válasza:
4-es vagyok. Itt többet olvashatsz a szoptatásról és nehézségeiről és esetleges megoldásokról: [link] és még itt is: [link]
2012. szept. 11. 09:40
 7/18 anonim ***** válasza:

Szia!

Azzal nincssemibaj, ha velamelyik cicidben kevesebb van...Azzal sincsha két mellből etetsz!

Viszontaz igaz,hogy mindigazzalkezdd, amelyikkel befejezte!Azért, hogy abból is sok fogyjon, hogytermelődjönis!mert ha mindig "csak" második cicinek használjátok,akkor abban leszmajd kevesebb!Tudod a kereslet-kínálat!

ha a köv. szopit azzalkezded,akkor azis ürül szépen!

Szerintemis azértfáj az egyik cicid,mert el vandugulva 1 tejcsatorna!Érzed pontosan hol fáj?Melyikoldalon?Azlenne a lényag,hogy úgyteddmellre, hogy azelzáródásnállegyen a Babád alsó ajka!MErtonnan erősebben szívnak!Vagyis hatásosabb a szívóerő!

Próbálj testhelyzetet váltani szopi közben!Hónalj tartásban ugye a mell hónalj felőli része ürüljobban!Nálunkpl úgyszopiznak/tak a lányaim, hogy énültem,ésőpedig a combomonszembe velemszétett lábbal, mert nekemmegspriccela teja mellemből,és ha őknem függőlegesek akkor fuldoklanak!

Ugya lehetbölcsőtratásban is, dehapl felül van a "dugulás"akkorlefekteted ababád és feléhajolcs úgy hogy oda essen azalsóajka!

Nekem mindig azt tanácsolták, hogy (egymellből való szoptatás eléréséhez) hogy 3 órán belül ugyanarra a mellretegyem vissza!

Haa szervezeted megszokja aszoptatást, akkor a tej nagyrésze, szoptatásközben fog termelődni, nem pedig "megtelik" a mell mint mostanában!Sokanilyenkor aztis hiszik, hogyelapadt a tejük, pedig nem!

Sok sikert kívánok!

lassan 3 éves nagylány (2 év 7 hónapig szopott) és 4 hós kiscsaj anyuja

2012. szept. 11. 13:04
 8/18 anonim ***** válasza:

7-esvagyok!Az lemaradt, hogyha igény szerinte szeretnél etetni, akkor felejtsd el az órát (20perc itt20 perc ott),mertottmár a TE igényeid szerint etetsz,nempedig a Babád igényeiszerint!

Nyugodtanlehet mellen 1 órát is!(többet is) ha jólkapja be a mellbimbót (márpedigírodhogy igen) akkor nempuhul fel ázik fel egy mell!:)

ÉSmég ahhoz, hogy 3 óránbelülvisszakéreckedik , ésugyanaztadjuk vissza, akár többször is vissza kéreckedhet nemcsak egyszer!

Kitartás, és a mérlegelést ne vidd túlzásba!Elsőcsemeténél néha jó egy ilyen nap (önbizalomnövelő anyának) de legjobb lenne heti egyszer mindig ugyanakkormérni!:)

2012. szept. 11. 13:08
 9/18 A kérdező kommentje:
Köszi szépen mindenkinek!Még nem volt időm borogatni.A mellem felső rész fáj.Oldalt is fáj néha,most megfogdostam és érzek vmit de sztem az nem csomó,hanem a szövetek.Lázas nem vagyok.Megyek és megpróbálom borogatni,meg masszírozgatni míg alszik Marcell. :D Remélem rendbe jön. Ha nem mit tegyek?Gondolom nem javul meg egy óra alatt.Most a másik cicim jön,amelyik nem fáj,mert abból evett legutóbb utoljára,de akkor a rossz cicim,meddig fog még fájni???????????ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ,majd bepisilek mikor bekapja annyira fáj.
2012. szept. 11. 13:27
 10/18 anonim ***** válasza:

Mellgyulladás esetén borul a szoptatási sorrend. Ilyenkor az a legjobb, ha a gyulladt mellet üríti ki a baba, így kezd azzal, majd ha elengedte és még éhes, akkor lehet mellet váltani. A másikból lehet fejni, hogy az is ürüljön. A gyulladt mell átmenetileg kevesebb tejet termel, idő kell, míg visszaáll a rend.

Próbálj meleg borogatást rátenni, majd óvatosan a bimbó irányába maszírozni a csomót és fejni. (néha apuka is tud segíteni, ha bevállalja)

2012. szept. 11. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!