Az előzőekkel értek egyet. Mármint, tedd cicire, amikor csak kéri, mert úgy gondolom, hogy nyári baba (mint nekem az első volt) és lehet, hogy csak szomjas (gondolom te is több folyadékot ittál a 40 fokos melegben, ami az utóbbi hetekben volt). De az is lehet, hogy "csak" a közelségedre vágyik. Gondold csak el, hogy 9 hónapig hallotta a szívverésedet és egyéb "zajaidat" amit valószínűleg kint már hiányol (a legtöbb felnőtt is "ragaszkodik" a megszokott dolgaihoz), valószínű, hogy ezért akar közel lenni hozzád és bármilyen hihetetlen, nagyon hamar tanulnak: tudja hogy érje el, hogy felvedd és közel kerüljön hozzád. Engem anyósom őrjített meg, hogy miért kell mindig szopiztatni, miért nem 3 óránként kap "enni", közben a félidőben meg teáztassam meg (úgy mint ők csinálták régen) De ki találta azt ki, hogy 3 óra? Miért pont 3 óra??? És mellesleg nem csak eszik, hanem iszik is ilyenkor... Szóval addig "fel sem tűnt", hogy a gyerek állandóan cicin van, mert be kell vallanom, én is szerettem a picúrkám közelségét. (Persze a lakás szaladt, nem mindig volt meleg vacsi, de a férjem mellettem állt és ez jó volt.) Ja, és a teát meg a mostani trend szerint mellőzni kell. Én egy hétig próbáltam adni neki, és csak 3 óránként szoptattam, de semmi nem változott (se nem hízott többet, se nem akart kevesebbet cicizni, sokkal többet sírdogált) úgyhogy visszaálltam az igény szerinti szoptatásra. Azt is mondta anyósom, hogy attól függetlenül nem hízik eleget (szerinte) hogy mindig cicin van. Hoztunk mi is mérleget (Te ne tedd!!! Az tuti, hogy akkor ki fogsz készülni. Elég, ha hetente a védőnőnél megméreted) és minden szopizás után mértem: 20-40 g-okat "evett". Ami tényleg kevésnek tűnik, de a heti 12 dkg-ot mégiscsak meghízta (vajon hogy?) És igazából a védőnőm sem volt mellettem: a gyerek 2 hónaposan átaludta az éjszakákat (magától megtanulta - egyszercsak nem kelt fel enni az éjszaka közepén - megnéztem miért nem, talán valami baj van - de békésen aludt, ezért hagytam, gondoltam úgyis jelzi, hogyha éhes - és bizonyhogy jelezte...) és azt mondta, hogy ébresszem fel éjszaka és szoptassam meg. Dehogy ébresztettem: akkorra már eldöntöttem, hogy a heti 12 dkg hízás elég neki (ezt a gyerekorvos is megerősítette), 1 éves korára megháromszorozta a súlyát. Mára (8 éves) pedig már kis "gombóc" lett belőle. A második gyerek is hasonló volt az evést illetően (2 hónaposan ő is átaludta az éjszakát, 1 éves kora körül elkezdte magát leválasztani: először 1 napközbeni szopizást nem akart, aztán kicsit később a délutáni alvás előttit hagyta el, végül másfél évesen az éjszakait, befejezettnek tekintette a szopizós korszakát), ő is nyári baba volt. Most 4 éves, alig akar enni, minden falatért megküzdünk, de nem beteges, mozgékony, vidám gyerek. Neki ennyi kajára van szüksége. Szóval kis kanyarral, de magától beállt minden az evés terén. Persze azért próbálj olyan dolgokat betartani, hogy pl. a fürdetés este mindig ugyanabban az időben legyen - ez is segít neki tájékozódni, hogy hol is tart a nap, egy kicsit lenyugszik (napközben rengeteg inger éri) vagy egy kicsit később a délelőtti és a délutáni altatást próbáld ugyanabban az időben elkezdeni - ilyenkor úgyis szoptatsz, és idővel megtanulja, hogy mikor van evésidő. Ezek is segítik a szopizások idejét valamihez kötni és megtanulja a "rendet".