Hogy oldjam meg? Közel 2 hónapos a kisfiam, de étkezések még mindig egy merő káosz.
Szia
Próbáld meg a talpát masszírozni cumizás közben. (Az enyém ettől nem aludt el)
Vagy a pofiját finoman egy kicsit megcsipkedni.
Szia
Az én fiam is ugyanezt csinálja, de Ő még csak 3 hetes :)
Lehet, hogy hagynunk kellene, hogy ha nem evett, akkor ennyi...és éhes maradjon?
Talán akkor etetési időben megenné, azt a mennyiséget amit meg kell ennie?
Viszont olyan szörnyűűű hallgatni amikor az éhség miatt sír :(
Én sem tudom mit tehetnénk...ez a ridegtartás nem nekem való.
Viszont így meg nem tanulja meg, hogy etetési idő van és nem ehet egész nap akkor, amikor Ő akar. (5-10 percenként órákon át! - nem az igényszerinti szoptatásról beszélek)
Így semmilyen rendszer nem alakul ki az életében, nem beszélve arról, hogy a tejci (ha jól tudom) kb. másfél óra alatt emésztődik meg, így a hamarabbi etetés a félig emésztett tejcire megy, ami pocakfájáshoz vezethet.
Anyukám szerint 2 etetés között teáztassam. (ánizs+kömény tea) Ez jó a nagy meleg miatt és a pocakfájásra is :)
Viszont csak egy ideig lehet "becsapni" vele a fiam. Most már ha megérzi, hogy nem tej, vagy tápi jön a cumisüvegből, akkor a teás cumit kiköpi :)
Okosak a kis lurkók.. :)
Ha sikerül valamilyen jó megoldást találnod, kérlek írd meg! (akár privátban is)
Talán náluk is beválik :)
Köszi a válaszokat. :)
Próbáltam én már mindent, hogy felkeltsem, de hiába. Látszólag, pillanatnyilag jóllakik. Újra meg újra próbálom beállítani, keményen, következetesebben tartani a minimális időket két etetés között, de hiába. És ne mondja senki, hogy vízzel tele lehet tömni, mi sem lakunk jól vele... Hiába adom neki, issza, de semmit nem ér. A gyerekorvos azt mondta, lehet azért megy a hasa szegénykémnek,mert túl sűrűn eszik. Tudom én, de nem az a baj, hogy sokat eszik, hanem, hogy nem lakik jól és ezért sűrűn.
Szia!
Sokadszor íródik, de legyen: a babák az első hónapokban (nem hetekben, hanem hónapokban!) extrém mértékben igénylik az anya közelségét, ezért állandóan mellen szeretnének lenni. A szoptatás mint olyan, nemcsak a baba etetését szolgálja (a rendes evés, amikor érezhetően szív), hanem a megnyugtatását, a biztonságérzete kialakulását/megmaradását is (cumikázás, komfortszopi). Teljesen normálisnak tekintendő, hogy a picik hosszú ideig, akár órákon keresztül is szopiznak (= folyamatos cumikázás időnkénti tényleges evéssel) és az anyai test közelségét elveszítve rögtön felébrednek. Ez a folyamat hosszú hónapokig is eltarthat: ahogy a baba egyre ügyesebben szopik (rövidül az evési szakasz) és egyre inkább az anyától a külvilág felé fordul (ritkulnak a cumizós időszakok, nő az ébrenléti idő), úgy fog LASSAN és FOKOZATOSAN leszokni ezekről a szopitúrákról.
Régóta szoptató anyaként azt tudom tanácsolni, hogy semmiképp se korlátozd a babádat ezen szükségletei kielégítésében - mégha ez nem is egyezik meg a te elképzeléseiddel és túl fárasztónak is tűnik. Sok anyuka csúszik el azon, hogy, mivel nincs tisztában a szopizás jellegének előbb leírt mintázatával, megpróbálja időhöz kötve etetni a babáját. Ezzel azonban csak az idő előtti elválasztást sietteti.
Ezek most inkább elméleti dolgok voltak és elég tankönyvszerűen leírva, de tapasztalatom szerint az anyukák zöme nemhogy a gyakorlatot nem (jól) alkalmazza, a mögöttes infókkal sincs tisztában - amik viszont nagyon is kellenének ahhoz, hogy értsük, mi miért történik úgy, ahogy. Így a kérdések egy része már nem is lenne kérdés (és gond) többé.
17 hónapha szoptató anyuka
Az előttem válaszolóhoz pár megjegyzés:
Amint olvasom, ő hajlik az időhöz kötött szopira, ami semmiképp nem az üdvös módszer, már ha sokáig szeretnél szoptatni. Amiért nem jó: a picik a saját belső késztetéseiknek megfelelően működnek, tehát ők tudják, mikor éhesek; mi anyaként elsősorban szükségletkielégítők vagyunk, nem rabtartók, akik megszabjuk nekik, mit mikor lehet vagy sem; értelemszerűen nem is lennének még képesek felfogni, megérteni és megszokni az általunk diktált tempót (legalábbis úgy, hogy a saját maguk által ösztönösen diktált szopi-rend ne sérüljön!); az időhöz kötéssel nem fog kialakulni a szükséges kereslet-kínálat egyensúly, ami miatt nem lesz elég tej és pótolnod kell majd; és elindulsz az idő előtti elválasztás útján. A rendhez szoktatás, ami ma olyan gyakori elvárás (tényleg ennyire fontos?!), nem ebben a korban kell, hogy kezdődjön, hiszen a babák idegrendszere még messze nem képes ilyen szintű gondolkodásra; bőven ráér ez majd 1 éves kor körül/után, amikor már nagyobb esély van rá, hogy alkalmazkodni is tud az elvárásainkhoz. Ez csak pár ok volt, de írok még, ha szükséges.
A régi + új tej = pocakfájás ismét egy példa a rossz közhiedelemre. Ezt nem a gyakori szoptatás okozza!!!, hanem az, ha valaki úgy szoptat gyakran, hogy a baba csak az előtejet szívja ki, a hátsót nem (pl. túl korai mellváltásnál). Ilyenkor az előtej magas tejfehérjetartalma túlzottan megterheli a pocakot, ami tényleg okozhat görcsöket. A megoldás tehát nem az, ha ritkítjuk a szopikat (ami ráadásul visszavetheti a tejtermelést), hanem hogy gyakran szoptatunk, de figyelünk arra, hogy a pici jól kiszopizza a mellet, kiürüljön a hátsótej is.
És még ide: a mell nem másfél óránként telítődik, hanem a két szopi között csak raktározódik benne a tej, az evési mennyiség 80 %-a a szoptatás KÖZBEN termelődik meg. Ezért nem lehet pl. spórolni sem a tejjel, hogy tartogatjuk majd az esti szopira. Ami még meg sincs termelve, azt nem rakhatjuk el. :)
Az etetések közti teáztatás pedig szintén a szopi ellensége lehet, még nagy melegben is. De erről van több topik is sztorikkal és indoklásokkal, úgyhogy erről itt most nem írnék.
17 hónapja szoptató anyuka
Upsz, helyesbítek: a másfél óra az emésztésre volt írva. Mindegy, attól még áll, amit írtam. :)
Ez viszont így van, az anyatej kb. 2 óra alatt ürül ki teljesen a pocakból, ami miatt szintén irreális elvárás lenne a gyakorlatban sajnos igen elterjedz 3-4 óránkénti kötött etetés. Nanáhogy üvoltve kérnék már a cicit, mikor bőven üres a pocak!
Szumszum, szinte minden mondatba bele tudnék kötni.. úgy tűnik, néhol már az alapinformációknál hiány van, úgyhogy inkább azt javaslom, hogy keressetek rá az igény szerinti szoptatásra (pl. La Leche Liga, www.lll.hu). Minden le lesz írva, amit tudni érdemes és ami abban segíthet, hogy ti is sokáig szoptató anyukák legyetek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!