Hogy csináljam majd a legelején, hogy jó legyen?
Bővebben: Nagyon félek, hogy nem fogom jól szoptatni a kicsimet. Kérdeztem egy nővérkét, hogy ha nagyon sok lesz a tejem az elején (már a kórházban) akkor le kell-e fejni. Azt mondta, hogy Isten őrizz. A gyerek kiszívja ami kell a többi meg kifolyik.
Mások viszont azt mondják, hogy fejni kell, mert bedurran és begyullad a mell és tejlázat kapok, mivel a gyereknek csak kevés kell és a többi benne marad.
Akkor most mi a jó? Én már tényleg nem értem.
Ki hogy csinálta? És ha fejem tényleg annál több tejem lesz? És amit kifejtem azzal mit kezdjek?
27 hetes kismama
szia,
szerintem kissé korai ezen parázni, mert nem biztos h azonnal beindul a tejtermelés, nekem csak a 10 ik naptól volt elegendő tejem, bár mindent elkövettem, h legyen.
A babám egyszerre csak egy mellből szopizott, a másikat lefejtem, és lefagyasztottam. Majd amikor elkezdtem főzni neki próbáltam felhasználni, csakhát az már nem kellett a babómnak, úgyhogy ment a kukába.
Van olyan baba aki elfogadja a kiolvasztott anyatejet, szóval meg kell próbálni. Ha tényleg nagyon sok van érdemes leadni, nem azért a rengeteg pénzért amit kapsz érte(1800 ft/l-2007 ben)hanem mert más baba számára életmentő lehet.
Tényleg igaz, hogy a fejéstől több tej lesz, de sok folyadékot is kell inni, és egészségesen táplálkozni. Minden szoptatás után le kell fejni a maradékot, mert begyulladhatnak a tejcsatornák. Ez nem egy nagy dolog, 5-10 perc az egész.
A legfontosabb, mindent a maga idejében, ne parázz már most a szoptatáson, mert annak jó vége nem lesz. Meg aztán úgysem fog éhezni a babád, mert ha minden kötél szakad kaphat tápszert.
20 hós anyuka, 17 hóig szopizott a babóm
Nekem pont annyi (ill. kevéske) tejem van mint amire a babának szüksége van, a szülés után sem durrantak be a melleim annyira hogy tejlázat kaptam volna. A mai napig szoptatom 4 hónapos babámat. Tehát én nem fejtem le, örültem, hogy a babának éppen elég.
A kórházi szobatársamnak viszont begyulladt a melle, rengeteg teje lett, láttam hogy nagyon kínlódik vele, cseresznyemaggal töltött melegítőt (DM-ben lehet venni) tett rá a védőnő, és az segített neki...
Szerintem a tej mennyiségétől (hormonok termelődésétől)függ az, hogy mi fog történni, de NE félj, a mellnek az a legjobb, ha a baba szopizza a tejet és minél többször mellen van. Segítenek majd remélhetőleg a kórházi védőnők.
Eleinte valóban le kell fejni a maradékot, tényleg begyulladhat a pangó tej miatt. A kórházban a lefejt tejedet éjjel oda is adják a babának (Délpestiben legalábbis így van). Otthon a lefejt tejet fagyaszd le, jól jön, ha valamiért nem tudod szoptatni (pl. el kell menned valahova), vagy később mehet főzelékekbe.
1-2 hónap alatt beáll a kereslet-kínálat, azaz nem termel sokkal több tejet a szervezeted, mint amennyit a babó megeszik. Fejéssel, gyakori szoptatással bármikor növelheted a tej mennyiségét. Ha kitartóan fejsz, és rengeteg tejed van, a többletet az anyatejgyűjtő állomásoknak le lehet adni.
Tapasztalatból írtam: a nagyobbik fiam 1 éves koráig szopizott, a kicsi most 1 éves és még mindig szopik.
Köszönöm a válaszokat.
Tehát ha mégis kevés lenne, akkor is nyugodtan fejhetem, mert több lesz? Akkor miért mondta a nővérke, hogy nem szabad fejni? Azt se tudja, hogy mit beszél?
Utolsó válaszoló vagyok. Ezt olvasd el: [link]
Nem akartam írni az előbb, de úgy gondolom valóban nem tudja a nővérke, hogy mit beszél.
Ha nem fejed aludni sem tudsz majd a nagy melleidtől!
És valóban azért van sokaknak kevés tejük, mert egy percet sem fejtek.
Én mindkét fiamnál fejtem, első 11 hónapig, most a második 13 hós és még mindig szopik.
Már nem fejem. Azt csak 3-4 hónapig kell.
Nem mindegy, hogy milyen mellszívója van az embernek.
Javaslom vegyél többfélét, mert nem biztos, hogy mindegyikkel sikerül.
Egy tuti jó mellszívó:
Gyógyszertárakban biztos olcsóbb!!!
Szia!
Én is nagyon ajánlom a La Leche Liga honlapját, tanulmányozd át mélyen, mert alaposan körüljárja a témát. Sajnos a mai kismamák a legalapabb infókkal sincsenek tisztában és akkor még jön a te védőnőd által is preferált rossz tanácsok özöne.. A honlapon viszont valódi szakemberek írnak a hosszú távú és sikeres szoptatásról. Szóval én csakis nekik hiszek. :)
Jó tanulást!
17 hónapja szoptató anyuka
6 hetes a kislányom.
A kórházban annyiszor tedd mellre a gyereket majd, ahányszor igényli, nekem ez 2 napig szinte óránként volt, mert csak előtejem volt még.
Amikor megjött a tej, ritkábban szopizott a gyerek.
Vigyél mellszívót, mert ha szerencsés vagy, hamar belő a tej és ha nagyon bekeményedsz, akkor ez segít, de kézzel is le lehet fejni (én nem szeretem, mert nem vagyok vele olyan hatékony, mint a mellszívóval).
A tej kereslet-kínálat alapon termelődik.
Nálam úgy van, hogy van annyi, ami kell a gyereknek, de igyekszem minál többet fejni, hogy több tej termelődjön és tudjak eltenni még tejet.
Amit lefejsz, azt 24 órán belül tedd fagyasztóba majd.
Szerezz be műanyag feles poharakat, forró vízzel mosd ki, tejet bele (nem kell tele, elég kevesebbet is), tetejére folpack befőttesgumival rögzítve és egy matrica, rajta a dátummal, és a tejcsi mennyiségével.
A poharakat a mélyhűtőbe egy dobozba szépen beleteszed és megfagy.
3 hónapig tudod felhasználni.
Én ezt engedem fel, amikor megyünk a gyerekkel vizsgálatra vagy hosszabb időre valahová, termoszban viszem magammal a megfelelő hőfokon és cumisüvegből adom neki. Nem bírok nyilvánosan szoptatni...
Később meg a főzelékeket készítheted anyatejjel, arra is jó.
Én pótlásként is adtam már, amikor a kórházból hazajövet keveset evett a gyerek. Meg fejtem mellette.
Ha több tejet szeretnél, javaslom az Urtica Urens homeopátiás golyókat, nekem bevált, napi 5x5 golyóval az elején. Gyógyszertárban kapható.
Szép babavárást és könnyű szülést kívánok.
Nagyon köszönök minden választ.
Hát igen sajna nincs aki nekem ezeket elmondaná, ezért kérdezek most, hogy legyen időm felkészülni, mert mikor tanuljak ha nem most. :) Azt sosem késő :) (nem rossz szándékkal írtam ezt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!