Hogy csináljam? Tanácstalan vagyok.
Nemrég szültem és tanácstalan vagyok...nem tudom, hogy jobb: minden szoptatás után kifejni a maradék tejet, vagy ne.
A védőnőm szerint nem kell kifejni a maradékot, csak akkor ha feszíti a mellet és csak annyit, amíg már nem kellemetlen, esetleg fájdalmas ez a feszítés. Így kialakul a kereslet-kínálat, a szervezet csak annyi tejet termel, amennyit a pici megeszik. Nem baj, ha pang a ciciben a tej, nem gyullad be, mert legközelebb úgy is kiszopja a baba.
A nődokim és jó pár idősebb családtagom szerint minden szoptatás után teljesen ki kell fejni a maradék tejet, mert begyullad tőle a mellem.
Szerintetek, melyik az igaz? Hogy csináljam, hogy elkerüljem a mellgyulladást?
Minden választ, jó tanácsot előre is köszönök!
Azt elfelejtettem írni, hogy estenként fejtem/fejek 100-150 ml-t, már tele is a fagyasztónk ínségesebb időkre, nem igazán van már sok hely neki. Leadni meg azért nem szeretnék, mert nagyon érzékenyek a mellbimbóim (a szoptatás és a fejés is nagyon fájdalmas), így inkább jobbat tennék a mellbimbóimnak, ha nem gyötörném őket még a fejéssel is.
Ha egyáltalán nem fejnék mostantól, szerintetek lassan visszacsökkenne a tejtermelés a babám szükségletéhez igazodva, vagy csak annyi érek el vele, hogy begyullad a mellem? A napi egyszeri fejést csak azért kezdtem el, mert féltem, hogy begyullad ha benne hagyom éjszakára a tejet a cicimben.
A védőnődnek van igaza. Fejni igény szerinti szoptatásnál, jól szopó, egészséges babánál nem kell,ez akkor volt fontos, amikor a 3/4 óránkénti etetést erőltették.
A fejéssel többlettermelésre serkented a szervezetedet, ami könnyen mellgyulladáshoz vezethet. Ha van elég tejed, és nem szeretnéd szaporítani, akkor minden étkezés után "üresre" fejni teljesen felesleges.Persze vannak esetek, amikor szükséges lehet fejni.
én is a védőnővel értek egyet. ha fejsz, átvered tulajdonképpen a melled, azt fogja gondolni, több a tejigénye a babának, (ő nem tesz különbséget, hogy szopott a baba, vagy te fejtél), így legközelebb még többet kell kifejned.
soha sem fejtem, soha nem gyulladt be a cicim.
utolsó vagyok.
ha éjszakára nem fejsz, kb 2 éjszaka lesz olyan, hogy alig várod, hogy végre szopizzon a baba. a 3. éjszaka meg már sima ügy lesz :)
Bármikor, amikor érzed, hogy feszíteni kezd a melled, épp csak annyit fejj, hogy megkönnyebbülj, így lassan csökkenni fog a mennyiség. (Ha üresre fejed, akkor fenntartod a mostani állapotot, vagy még rá is teszel.)
Az egyensúly mindig a babád igényéhez fog igazodni: ha ritkábban szopik, akkor úgy, ha gyakrabban, akkor úgy termelődik a tej. Azt azért tudd, hogy a tej visszaapadni általában gyorsabban fog (1-2 nap alatt), mint megnőni (3-4 nap), de ha igény szerint szoptatsz, akkor jó eséllyel tudod majd követni a szükségleteket.
Fejni, pláne rendszeresen csak akkor kell, ha valami alapos okod van rá, alapjáraton nem szükséges.
Én sem fejtem, és a lányomnál is, aki 22 hónapig szopizott, meg a fiamnál, aki 7,5-ja szopizik (igény szerint mind a ketten) nagyon hamar beállt a kereslet-kínálat, pont annyi tejem volt, amennyi kellett. Volt, hogy megpróbáltam a fejést, de sokkal kevesebb jött, mint amennyit szopizni tudtak.
Szerintem is igaza van a védőnődnek, ha nem akarod növelni a mennyiséget, teljesen felesleges fejni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!