Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért nyúl annyi anyuka...

Miért nyúl annyi anyuka egyből a tápszerért?

Figyelt kérdés
Tényleg senkit nem akarok megbántani,de én utána olvastam és azt találtam a nők 5%-a nem képes csak gyermekét szoptatni.Az véleményem az,hogy sokan feladják,elrontsák a méregetéssel.Mi például mikor hazajöttünk a korházbol alig volt tejem.Kb 2héten át,szinte félóránként szoptattam,szoptattam.Ha sirt megint csak szoptattam.Eszembe sem jutott a tápszer.Nektek mi a véleményetek erről?
2009. júl. 16. 23:22
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Tényleg senkit nem akartam megbántani,én nem gondoltam azt aem,hogy divatbol nyultok érte.Igen a kellő felvilágositás hiányzik és ahogy kiveszem a türelem.Persze vannak külső okok is,mint például akinek bölcsibe kell mennie.Köszi nektek.
2009. júl. 17. 08:54
 12/27 A kérdező kommentje:
8:48-as.Én nem mondom,hogy valaki rosszul csinál valamit és nem itélkezem,csak kiváncsi voltam,miért tápszer.
2009. júl. 17. 08:59
 13/27 anonim ***** válasza:
86%

8.34 vagyok. Én is találkoztam a kórházban olyannal, akinek "ömlött" a teje, de tényleg, szerintem a szemem láttára 1 litert lefejt a szopi UTÁN. És mondta, hogy ez tök jó, csak sajnos ez max. 3 hónapig van, aztán egyik napról a másikra el fog apadni, tapasztalatból beszélt, 3. gyerek volt. És KIÖNTÖTTE a lefejt tejet a mosdóba... Mert hogy hova tegye? Nincs mibe tenni. Mondom neki: miért nem küldöd haza apával, ő beteszi a fagyasztóba és 3 hónap múlva előveszed. Jééé, ez jó ötlet- ez volt a válasz... Szóval tényleg, tudom, van ilyen, de akkor ő szoptatott 3 hónapig és kész, legalább addig megtette. Itt ugye nem ilyenekről szól a kérdés.

Egyébként semmi bajom a tápszerrel, én a 9. hónap után arra áltam át, és ha arról volt szó, hogy el kéne mennem fél napra, akkor vittem mellszívót, lefejtem, itthon meg kapott addig tápszert a gyerek, ha üres volt a fagyasztó. Nem gond néha az se.

Én csak azt mondom ezekből okulva, ha nem stresszelnénk HALÁRA a kismamát azzal, hogy "márpedig szoptatni tudsz, szoptatni kell, különben rossz anya vagy", akkor valószínűleg mindenki tudna szoptatni (kivéve 5%). Az én tapasztalatom szerint.

2009. júl. 17. 08:59
 14/27 anonim ***** válasza:
78%
8.48-as vagyok.Én nem szoptathattam a babámat.Ő akkor otthon tápszert kapott,én a kórházban a mérgezett tejet öntöttem ki.Vérmérgezést kaptam,mert a lepényből bennem maradt.
2009. júl. 17. 09:05
 15/27 anonim ***** válasza:
53%
8.48-nak: na ez az egyszerű eset, mert ezzel nem lehet mit kezdeni és kész. Nem tipikus eset.
2009. júl. 17. 10:55
 16/27 anonim ***** válasza:
78%

Necces a kérdés.

Egyrészt: NEM TANÍTJÁK meg a friss, elsőbabás anyukákat rendesen fejni, szoptatni, és nincs tanácsadás. Nekem a védőnőm ezt a témát valahogy kihagyta a terhességem alatt, mondván, hogy nehogy már a mellgyulladás miatt kezdjek aggódni, ezért nem beszélt a szoptatásról egy szót sem. No comment... Nem baj, utánaolvastam. Meg a kórházban jártam a csecsemősök nyakára, de igazán segítséget nem kaptam. A gyerekem a 6. napon átkerült a korára, na ott megmutatták a fejést, HÁLÁM ÜLDÖZZE ŐKET, KÖSZÖNÖM!

Viszont!!!!

Amikor hazajöttünk a kórházból, a mellem be volt állva arra, hogy éjjel nincs szopi (nem volt otthon a gyerek), csak nappal mehettem be szoptatni. Pénteken aztán felírattam a gyerekorvossal a tápszert, mert elég kevés volt a fejt tejem a frigóban, és őszintén szólva beparáztam, nehogy gáz legyen a hétvégén, ha elfogy. Máig bontatlanul áll a tápszer a szekrényben, nem kellett.

Hát mi ezért írattunk tápszert.

Van anyuka, aki aggódik és felíratja, van, aki nem tudja szoptatni, mert nincs elég teje, akármit is csinál (van ilyen ismerősöm), és van, aki nem akar szoptatni.

Mindenkinek a maga döntése.

2009. júl. 17. 17:21
 17/27 anonim ***** válasza:
70%
Nekünk a védőnő az orvossal karöltve 2 hetesen írták fel, mert a súlya még mindig a hazajövetelinél kisebb volt. Pedig nem volt sírós, aludt is rendesen, nyugodt volt. Annyival indítottak útnak, hogy olvassuk el a dobozon az adagolási tudnivalókat. A szoptatási tanácsadás terhesen pedig egy fénymásolt lap átadása volt. Ez volt az össz. Én teljesen tudatlan voltam ilyen ügyben, tehát adtam neki, de nem adtam fel a szoptatást, így a mai napig, 6 hónaposan is szopik a kisbabám. Anno szoptattam egy-másfél órát, majd mértem, kiegészítettem tápszerrel, majd fejtem. Az egész napom ebből állt. De ha a "szakembereken" múlt volna, akár már 3 hetesen csak tápszert evett volna, amit alapjában véve nem tartok egy rettenetes dolognak, de ha az ember tud, és akar tenni a szoptatásért, akkor tegye meg! Mérges vagyok, mivel a védőnői helyiség tele van gagyibbnál gagyibb felhívó plakátokkal, mindenhonnan az folyik, hogy szoptass, de ez olyan, mint a szex, mindenki beszél róla, de senki nem mond semmit. Meg egy gyermektelen, öreglány védőnőtől mit kérdezzek??? Őszintén! Kedvem sem lett volna, de semmi hajlandóságot nem is mutatott, mikor jött. Megoldottam magam, és én büszke is vagyok rá, hogy szinte a nulláról oldottuk meg! Ezen kívül a kórházban sem mutatták meg, hogy kell szoptatni, természetesnek vették, hogy te tudsz. Persze nagyon nem is tudtam, mivel álomszuszék kislányom mindig akkor horkolt a legjobban, mikor kihozták, és mindig kis bajusz virított a szája szélén, és nem az előző szoptatásból maradt ott!! Mindegy, ez az én tapasztalatom, hogy nincs segítsége az anyukáknak!!!
2009. júl. 17. 20:58
 18/27 anonim ***** válasza:
53%
Egyet értek az utolsóval. Terhességre felkészültem, nagyon sok könyvet olvastam róla és mindent betartottam, amit be lehet. Ennek eredményeképpen született egy egészséges, gyönyörű kisbabánk. A szoptatásról viszont senki nem mondott semmit, én se olvastam utána, mert mindenki úgy kezelte a dolgot, hogy ez természetes, mindenki tud szoptatni (kiv. 5%)! Aztán a kórházban az én kislányom is aludt szinte végig (sajnos nálunk nincs bababarát kórház), a pocakját meg csak tömték a nővérek. Hiába kértem segítséget, senki nem törődött velem, egy kismama mutatta meg hogyan kell fejni. Itthon aztán nekiláttunk a végtelen fejésnek, hogy induljon be a tejcsim. A védőnő és a gyerekorvos annyit mondott, hogy próbálgassam, de ne tartson tovább egy szopi 30 percnél, és 3 óránként adjunk enni, a fejés se legyen több, mint 10 perc alkalmanként. Hát persze, hogy tápszerhez kellett nyúlni, mert a gyerek üvöltött az éhségtől, tejem meg nem volt. Ha akkor nem hallgatok rájuk és igény szerint szoptatok éjjel nappal, nem kellett volna 2 hónapig tápszereznem a gyerekemet. Iszonyatos küzdelmek árán, de ma már csak szoptatok, illetve ha úgy érzem, hogy keveset evett a babám előveszem a tápszert, de szerencsére nem kell neki. Én azt mondom, hogy tényleg tudnának a nők szoptatni (kiv. azt a pár esetet), ha megfelelő segítséget és tájékoztatást kapnának. És nem úgy indulnának neki a szülésnek, hogy utána biztos jönni fog a tej magától. Persze lesz tej, csak azért néhányunknak először keményen meg kell dolgozni és nem szabad hallgatni azokra az okosokra, akik rögtön azt mondják, hogy adjam nyugodtan a tápszert, a tej meg majd beindul magától. Ha nem, akkor az se baj.
2009. júl. 17. 21:31
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

Miután megszületett a kisfiam, egyből hozzám került (rooming-in). Kb. 1 óránként sírt fel (üvöltött torka szakadtából), és szopizott volna, mert nagyon nehezen tudtam a bimbót a szájába adni, együtt sírtunk. Amikor végre sikerült, akkor is sírtam és sziszegtem a fájdalomtól annyira fájt, de nem vettem ki a szájából.

Ennek az eredményét nem nagyon kell ecsetelnem: véraláfutások, kisebesedés, iszonyat fájdalom. A csecsmősök megmutatták hogyan kell szopiztatni, ami annyiból állt, hogy összefogták a mellbimbóm, és benyomták nagy nehezen a szájába, az nem volt baj, hogy csillagokat láttam. A 4 kilós gyereket olyan testtartásban "kellett" tartanom, hogy önfegyelem mellett is csak 10 percig bírtam , aztán minden kezdődött előlről, csak a csecsemős nem jött.

Ez így ment 5 napig, a testsúlyának a 10%-át el is veszítette, úgy engedtek haza. Hazaérve 15 kilót fogytam összesen !!! Én kértem , hogy írjanak fel tápszert (+ még 2 családtagom is kérte), mert a gyerekorvos már nem rendelt aznap, amikor hazaengedtek, de nem írták fel, mondván ők a szoptatást támogatják... Na ja. A gyerek meg haljon éhen????? mire hazaértünk, a stressztől már SEMMI tejem nem volt aznap, és még előttünk állt az éjszaka.. Ha az unokatestvéremtől nem kapunk anyatejet (szerencsés egybeesés, hogy az ő babája is akkoriban született), akkor nem tudom , mi lett volna. Másnap felírattuk a tápszert, azóta rendeződtek a dolgok. Először csak fejtem (napi 60 ml), mostmár MEREM szoptatni is, bár 3 hetesen még bevág utána 120 ml (!) tápszert, de volt már, hogy többet is.

Én nem így képzeltem ezt, én szoptatni akartam, a tápszer eszembe sem jutott, de olvashattad, hogy miért alakult így.

És azt sem tudom, hogy alapvetően ilyen mohó lett volna-e a kisfiam, ha már az elején rásegítünk tápszerrel, én meg ráérek próbálkozni a szoptatással. mert szerintem nem sokan vannak, akik a mellük, vagy bármi egyéb hülyeség miatt aggódnak itt, minden "normális" anyuka inkább szoptatna, csak néha hülyén alakulnak a dolgok.. :S

2009. júl. 17. 23:48
 20/27 anonim ***** válasza:
70%

Miért a tápszer...? Mert inkább egy jóllakott, egészséges, kiegyensúlyozott baba, egy valamennyire kipihent, boldog anyukával, aki élvezni is tudja az anyaságot, mint egy az éhségtől naphosszat üvöltő síró, zaklatott gyermek és az idegösszeomlás szélén álló, zokogó anyuka. Saját tapasztalat. :( Kevesen ellenezték annyira a tápszer használatot mint én, de végül sajnos nekem is csak az segített. Hiába készültem fel a terhességre, olvastam , érdeklődtem, a szoptatásról is! Rengeteg infót, tapasztalatot begyűjtöttem. Tisztába voltam vele, hogy ez egy természetes dolog, de persze lehetnek buktatói. Nem vártam csodát, nem voltak elvárásaim, csupán reméltem, hogy én is meg tudom adni a legalapvetőbb dolgot a gyermekemnek. Kevés olyan optimista, ember van mint én, aki annyira pozitívan állt az egészhez, mint én.

De aztán megszületett kisfiam, és hiába a 80F-es melleim, a sok infó, a segítő kezek, a mindenféle praktikák, egyszerűen kevés a tejem. :( hiába fejtem, amikor csak tudtam, hiába tettem félóránként cicire, bármit is csináltam, egyszerűen éhes maradt a babám. tiszta seb volt a mellem, a fájdalomtól csillagokat láttam, a fáradtságtól sokszor féltem, hogy elejtem a babát, de mindez hiába, mert nem lakott jól. Nem tehettem mást, mint, hogy kiegészítettem mesterségesen.:( ez engem is megviselt, az önbizalmamat, a hitemet. . de még mindig jobb volt mint az idegösszeomlás szélén kiborulva, zokogva, elgyötörten egész nap, a fájdalomtól, kétségbeeséstől.

Bár így is csak napi 1 max 2 alkalommal vagyok hajlandó kiegészíteni, mert ráadásul a tápszer készítés lényegesen macerásabb mint egyszerűen szoptatni.

Nem kell elítélni rögtön mindenkit aki tápszert ad a gyermekének, mert ez nem önzés, nem lustaság, hanem sokszor a baba érdeke. Alig másfél hónapos a babám, a szülésnél komplikációk voltak, azóta minden nap folyamatosan, 24 órában fájdalmaim vannak, de ennek ellenére továbbra is küzdök, hogy minél inkább én adjam meg neki a szükséges táplálékot, annak ellenére, hogy ez iszonyatos kínokkal jár. De sajnos ebben a percben is itt sír szegénykém mellettem, mert a déli etetésnél nem lakott jól, hiába evett vagy egy órát, 2 ciciből. :(

2009. júl. 18. 13:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!