Hogyan lehet elvégezni a házimunkát igény szerinti szoptatás melett?
A kötődő nevelés olyan gyermeknevelési stílus, amely arra irányul, hogy a kisgyerek és a szülők között erős, érzelmileg stabil kötődés jöjjön létre. Ennek a kötődésnek a talaján lesz képes a gyermek arra, hogy a világban és önmagában bízó emberré váljon, hogy tisztelettel és empátiával viszonyuljon majd másokhoz (hiszen őhozzá is így viszonyultak), hogy szeretettel teli kapcsolatokat tudjon kialakítani, de ne dőljön be kritikátlanul mindenkinek.
A kötődő nevelés alapelve, hogy a kisbaba és a növekvő kisgyerek érzelmi szükségletei éppolyan fontosak, mint a testiek. A testkontaktusra, hordozásra, szeretgetésre irányuló igényt éppolyan fontos kielégíteni, mint megetetni a babát, ha éhes, fölöltöztetni, ha fázik. Csak így tud egészségesen fejlődni. Fontos, hogy születésétől kezdve odafigyeljünk a babánkra, merjük követni az ő belső ritmusát, merjünk mindig válaszolni a hívására és kielégíteni a szükségleteit.
Hidd el, ezek megtérülnek. Szalad a lakás? Szaladjon...
Igazad van,de a túlzott kötődés visszájára is fordulhat,ezt sem szabad figyelmen kívül hagyniPl.idegenektől fél,bizalmatlan velük,anyutól fogad el csak mindent,pánikba esik,ha nem látja stb. Persze lesarkítottam,de láttunk már nem 1 hasonlót!
Egy fáradt,nem kipihent ,ingerült anyu rosszabb mint ha 1-2 órát elvan a gyerek magától(mondjuk alszik)" bárkivel(nyagyi) és el tud a gondolataiba merülni v. akár apuval beszélgetni mondjuk mosogatás közben...
Akinek pociban a babója, az még egészen másképp lát dolgokat, mint akinek már kibújt, nem bántásnak írom, nekem is konkrét elképzelésem volt, mit hogyan, aztán rájöttem, nem én irányítok csak...
3 gyermekem van, a legkisebb 1 éves, mindegyik igény szerint szopott/szopik.
Elsőnél még megoldottam valahogy, főleg, amikor párom hazajött, akkor végeztem el, amit muszáj volt.
A másodiknál fél évig rendeltem az ebédet, a takarítást apránként csináltam, egyszerre egy szobának álltam neki, hétvégén meg behoztuk a heti lemaradást. Megtanultam rugalmasnak lenni, és nem ragaszkodni szigorúan semmihez. Lejárt a mosógép, de nem tudok épp teregetni? Megvár. Épp elvan a baba, akkor most teregetek. Kb így lehet csak, különben megőrülsz.
Én legalábbis néha idegbeteg voltam, hogy nem tudok semmit befejezni, néha elkezdeni sem, aztán a kényszer nagy úr... belejöttem. Most 3 gyerekkel még a hobbimra is jut időm valahogy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!