Adjak tejet a babát vagy küldjem el?
Az a helyzet, hogy ahol lakom van egy anyuka, akinek 5 hónapos a fia. Mivel a lányom 1 éves múlt és alig akar szopni már, így rengeteg tejem van még.
Most készülnék elapasztani, de ... közbejöttek ők!
Az anyukának nincs teje már rég óta és tápszerezi a gyermeket. Mivel az anyagi helyzetük egyik napról a másikra rosszt lett, így nekik eléggé érvágás a tápszerezés.
A védőnőm tud erről a "felkérésről" és elmagyarázta nekem milyen vizsgálatok után tudok tejet adni a gyermeknek.
Mivel alapból tudom, hogy nem vagyok egy makk egészséges ember, így nálam már egyből felvetődött az, hogy nem vagyok hajlandó mást táplálni.
Ennek ellenére elkezdtem utána járni a dolgoknak és érdeklődtem pár helyen. Az anyagi vonzata a vizsgálatoknak nem két forint.. Ráadásul mire átmegyek az összesen már eltelik 2-3 hónap. Kitudja, lesz-e még tejem?!
Ezt elmondtam az anyukának is, de ő ragaszkodott, hogy akkor fű alatt csináljuk és csak a védőnő tud majd róla.
Viszont én nem vagyok hajlandó más gyermekért felelősséget vállalni. Nem tudom őszintén szólva, hogy mikor vagyok egészséges és mikor bujkál bennem valami, amit a kicsi is elkaphat. Ne adj isten, súlyosabb is lehet.
Akkor pedig mit mondunk majd az orvosoknak/kórháznak..?!
Mit tennétek a helyembe?

Már bocs, de ha te nem akarod, akkor nem kellene feszegetni a dolgot. Most azon múlik, hogy kap-e enni a más gyereke, hogy neked lesz-e tejed? Ha a tápot nem tudják megfizetni, mi lesz később? Hiszen egyre többe kerül a gyerek.
Én nem vállalnám az állandó fejést, vonhatnál meg magadtól minden olyan ételt, ami árthat a babának. Ráadásul a te tejed nem egy öthónapos, hanem egy egy éves igényeit elégíti ki.

Kicsit félretájékozattak téged.
Egyrészt nincs anyagi vonzata a vizsgálatoknak. A védőnődnek pontosan tudnia kell, hogy mely jogszabályok alapján lehet kiállíttatni az orvossal a beutalókat, amik anyatej leadás esetén ingyenesek.
Másrészt hivatalosan már nem adhatsz le tejet, mivel azt csak 8 hónapos korig lehet, amitóta limitálták az időt és a mennyiséget is.
érdemes lenne felhívnod a legközelebbi anyatejgyűjtő központot, Ők pontosabban el tudják ezt mondani neked.
Azt azért tudnod kell, hogy nagyon sok szabályt be kell tartani tej leadásakor, ami nem egy egyszerű dolog. Én rengeteg tejet adtam le, van benne tapasztalatom. ezt csak akkor lehet csinálni, ha szíved, lelked benne van, annyi pluszmunkával jár.
Én inkább azt javasolnám az anyukának, hogy beszéljen a gyerekorvossal. Vannak tápszerek, amelyek allergia gyanújakor felírhatók fillérekért. A gyanút meg nem kerül semmibe felirni a gyerek kartonjára. Hátha vevő rá a gyerekorvos és segít.

Javasolnám neki a tápszert, mégpedig azt a fajtát, amit pl az én kicsim is eszik. Semmi extra, tehát nem HA, nem AR, viszont jó minőségű és 500 Ft egy doboz, ha felírják (recept nélkül drogériában 1500 kb).
Így a 3hós kicsim havi adagja kijön kb 4000 Ft-ból. Ha nem váltottunk volna erre, megevett volna kb 15000 forintnyi tápszert. Annyi volt a feltétel, hogy ne legyen kiütéses a bőre és tudjon rendesen kakilni.
Más tejét pedig én nem is szívesen adnám a babámnak, nem hogy még el is várjam vkitől.

Én sem tenném, főleg úgy nem hogy nem az akadályok miatt hátráltál meg, hanem mert alapból nem szeretnéd.
Amikor azt mondtad az anyukának, hogy esetleg betegségeket adhatsz át a babájának, mit mondott?

Hát, sajnos a szavaidból egyértelmű, hogy nem akarod a dolgot, de azért leírom a véleményem. Minden vizsgálat ingyenes és 1 nap alatt el lehet intézni, max. 2. Adhatnál tejet, mert nem az számít, hogy a Te gyermeked 8 hónapos elmúlt-e, hanem akinek adod, az meg ugye 5 hónapos. Jó neki a Te tejed is, csak nem annyira tápláló, erre az a megoldás, hogy tápszerrel be lehet süríteni. Az én babám 7 hós múlt és egy 1 hós baba kapja a tejem. Előtte más Anyuka vitte, de akkor nem voltak meg a papírjaim és én is túlaggódtam a dolgot, hogy nem-e átadok neki valami nyavaját, ráadásul én még vért is kaptam szülés után és hiába a 100%-osan megbízható orvostudomány, hogy tuti tiszta vér, no de ki tudja? Én nem bíztam benne. Amúgy betegséget nem hiszem, hogy adnál át, mert terhességkor voltál szűrővizsgálaton, ha meg szifiliszes lennél, azt sztem éreznéd! Már csak a hív maradt....
Én azért sajnálom, hogy nem vállalkozol rá, bár megértelek, én is vívódtam 1 hónapig, addig meg jól megcsappant a tejmennyiségem. De most meg nagyon örülök, hogy segíthetek és még fizet is az Oep... Mivel itt nincs tejleadó központ, nem vizsgálják a tejet állandóan, így nem fenyeget az a dolog, amit az egyik válaszoló írt...

Kedves Utolsó!
Komolyan csak a fogadó baba életkora számít? Ezek szerint ezt a szabályt körzetenként másként kezelik, mert nálunk csak 8 hós koráig engedték, hogy tejet adjak. Szerencsés vagy :-)

Kedves Sókristály!
Utána néztem a neten és a fogadó baba 8 hós koráig adhatok tejet. Nem lehet, hogy a védőnőd rosszul értelmezte és leállított???

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!