Hány gramm anyatejre van szüksége egy 1 hetes csecsemőnek per nap?
Figyelt kérdés
2009. jún. 24. 19:39
1/9 anonim válasza:
nekem a kisfiam egy hetesen 50-60 g-ot evett egy evésre.
napi hétszer nyolcszor.
2/9 A kérdező kommentje:
nekem 40-50 grammokat eszik a kisfiam és nekem is kb. 7-szer. elég ez neki? a gyerekorvos azt mondja, hogy min. 60 g-t kellene ennie.
további tapasztalatok is érdekelnek.
köszi
2009. jún. 24. 19:49
3/9 A kérdező kommentje:
elfelejtettem: 1 ciciből vagy 2-ből egy etetésnél?
2009. jún. 24. 19:50
4/9 anonim válasza:
Testsúly kg-onként 150gr/nap. Tehát egy 3500gr-os babának naponta összesen 525gr tejcsi kell. (3,5 x 150)
5/9 anonim válasza:
Sokszor hallják azt a frissen szült anyukák, hogy nincsen abban a ciciben még tej, ne éheztesse azt a szegény gyermeket, inkább majd adnak neki egy kis "jó" tápszert! Gondolom sok ember előtt ismerős ez a mondat. A szülés után valóban nem nagy mennyiségű előtej áll rendelkezésre, de mégis elég. Egyrészt azért, mert a babáknak a gyomra az első nap egy cseresznyének megfelelő mennyiségű tejet képes befogadni!! A másik dolog pedig, hogy a babák akkora tartalékkal jönnek világra, hogy képesek gond nélkül megvárni, amíg a tej belövell, és lesz nagyobb mennyiségű tejcsi. Szóval ez nagyon jól van kitalálva. A másik fontos dolog pedig, hogy tele van olyan nagyon értékes anyagokkal, hogy vétek megfosztani ettől egy kisbabát. Olyan, mintha ez lenne az első védőoltása. Tele van immunanyagokkal. Ezek mellett hashajtó hatású, így segít a babának kiüríteni a szurokszékletet, ami a pocakban levés alatt gyűlik meg a beleiben. Emellett azért is jó a hashajtó hatás, mert amikor egy baba besárgul, akkor a széklettel ürül ki a sárgaság. Ebből következik, hogy egy sárga babát szoptatni, és szoptatni kell, nem teáztatni(ahogy azt sok helyen nagyon helytelenül teszik). Ezen kívül olyan anyagokat tartalmaz, amik a beleinek a nyálkahártyáját bevonják, és nem engedik a kórokozókat ott átjutni. Majd az első szülő anyáknál körülbelül a 3. vagy 4. napon érezhető a tejbelövelésnek nevezett folyamat. Aminek nem kell a cicik durranásig feszülésésvel, és fájdalommal járni. Helyes szoptatási gyakorlat mellett a folyamat szépen, szinte észrevétlenül zajlik le, csak hallani lehet, hogy a baba már nagyokat kortyol. Ehhez az kell, hogy az első pillanttól fogva igény szerint szopizzon a baba. Nem kell az órát figyelni. Csak a baba jelzéseire kell hagyatkozni. Amik esetleg útbaigazítanak. A babának 1 nap alatt 3-5 kakis pellusa, és kb. 6 pisis pellusa legyen. Ez a szabály a 6. hétig használható, aztán kicsit változik a dolog. A babák akkor kakiznak be a szoptatás közben, amikor a felénél járnak a kajálásnak ez körülbelül akkor van, amikor a vizes, majd cukros részét elfogyasztották egy adag tejcsinek. Így ha kell, akkor tisztába lehet őket rakni, ha nem zavarja a babát, akkor meg tovább lehet szopiztatni, amíg maga el nem engedi a cicit. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor a baba megeszi a cukros rész után a kalóriadús, és hízásért felelős zsírban dús hátsó tejet is. Tehát a kaki a szopás közepét, nem a végét jelzi. Szerintem ezek könnyen megjegyezhető, az első időkben nagyon jó kapaszkodót biztosító adatok. És amin sokan csodálkoznak, hogy egy újszülött baba milyen gyakran eszik 24 óra alatt 8-12 alkalommal minimum. Hiába ez egy 24 órás szolgálat az anyának, de szerintem a fáradtság mellett is csodálatos szolgálat! Ja igen egy mell, két mell egy alkalommal. Kinek hogy tetszik. Csak arra kell figyelni, hogy akkor tegye át az anyuka a babát az egyik mellről a másikra, ha már végzett az egész adaggal, vagyis a zsíros részét is megette a tejnek. Mert ha hamar átteszi, akkor az elsőn megette a cukros részt, majd a másikon is azt, így szuper jó lesz a folyadékellátottsága, de nem jut elég kalóriához, és a sok cukros tej miatt fájni fog a hasa, mert nem képes ekkora mennyiségű cukrót megemészteni, és ez erjedni fog a beleiben, ami gázképződéssel jár.
6/9 anonim válasza:
kérdésedre válaszolva, az enyém olyan 420at evett meg egy hetesen. (mérleggel mértem mindig) egyébként ő 3200 grammal született, tehát kevesebbet evett az előírtál, nem jelentett problémát. most 3 hónapos, és most is kevesebbet eszik, mint az előírt, viszont már 5600 gramm.
7/9 anonim válasza:
A 20:11 es válaszoló sok kérdésre leírhatná amit itt olvashattunk.Könnyen érthető,követhető és hasznos.
8/9 anonim válasza:
Az én lányom soha nem ette meg a könyvekben előirt adagját se anyatejből, mig szopott, sem tápszerből mikor már ne volt tej. Mégis hizott rendesen, volt hetete 30-35 dkg-ot. Szóval ne aggódj, ha éhe úgyis jelzi.
9/9 anonim válasza:
Nekem 60-80 grammokat evett kb 2.5 hetesen, 1 hetesen még annyira nem volt egyértelmű, csak miután már tényleg beindult a tej, addig én egy hetesen még két ciciből szoptattam. Kb 7-8-szor evett nekem egy hetesen, de minden héten nőtt szépen, addig nem mérlegeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!