Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » A gyermek egészsége érdekében...

A gyermek egészsége érdekében tényleg nem elég, ha "csak" egy éves koráig szoptatom?

Figyelt kérdés
Mostanában mindig azt hallom, hogy még, még, 2-3 éves korig, a WHO-s ajánlások, stb..
2012. ápr. 23. 07:30
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
37%

Sőt,az nem egészséges,ha 3 évig szoptatod. Egy éves korától már mindent kellene ennie.

A WHO ajánlások sok esetben túlzások. Ez is ilyen.

Az OK,hogy az anyák szoptassanak tápszer vagy tej helyett,legalább 7-8 hónapos korig. De utána már felesleges.

De sokan mennek inkább a divat után.

2012. ápr. 23. 07:35
 2/11 anonim ***** válasza:
37%

elsönél a pont.

a legfontosabb 3hónapig szoptatni, de 6 hós korától mindenképpen el kell kezdeni ahozzátáplálást. 1 éves korára már majdnem mindent ennie kell.

ezek után már semmi értéke (lelki értéken kívül) nincs az anyatejnek, a gyermeknek mind kalóriában, mind vitaminokba ásványi anyagokban ez csak egy dessert szerüség.

én 2 anyukát ismertem akik 3 éves korig szoptattak (na persze nem csak), és mindegyiknek kikellett hagynia egy évet az oviban mert fél évig csak btege volt a gyerek, de olyan szinten hogy mindegyiknél az orvos az ovi elhagyását javasolta. Már iskolások, de most is folyamatosan betegek. vagy is itt is látszik, hogy igazából semmit nem ért hogy 3 évesen minden nagycicis nénit levetköztetett a gyerekük, mert annyira cicire volt kattanva.

2012. ápr. 23. 07:58
 3/11 anonim ***** válasza:
80%

Azt soha senki nem mondta, hogy legkésőbb 7-8 hónaposan ne kezdjék meg a hozzátáplálást, ha van mit adni a gyereknek.

Ha ennyi idős koráig szoptatta valaki a babáját, már nagyon sokat tett érte. Ha egy éves koráig szoptatja a normál táplálás kiegészítéseként, az jó, ha pedig később is szívesen szopik a gyermek és az anyának sem terhes a dolog, biztosan nem árt. Ekkor már inkább lelki jelentősége van, de az is fontos lehet.

Ami biztosan rossz, az a durva, hirtelen elválasztás kisebb és nagyobb korban egyaránt.

2012. ápr. 23. 08:02
 4/11 anonim ***** válasza:
63%

Én két és fél éves korig szoptattam a kisfiamat. Három évesen került óvodába, és alig volt beteg. A főnököm direkt olyan munkakörbe osztott, hogy ne okozzon különösebb fennakadást, ha otthon kell maradnom a gyerekkel, de a tanév folyamán legfeljebb két hetet kellett kihagynom.

Nem gondolom, hogy ez közvetlenül a hosszú szoptatás miatt volt így, de hogy attól lenne beteges egy gyerek, hát az elég furcsa következtetés.

2012. ápr. 23. 08:07
 5/11 anonim ***** válasza:
34%
Úgy gondolom ha 1 évig szoptattál,akkor mindent megtettél.1 év után már mindent eszik a gyerek,és a vitaminokat nem az anyAtejből/tápszerből kell fedeznie,hanem az egészséges,változatos étrendből.Ha kést szorítana a WHO a torkomhoz is,teljes mértékben ezt vallom,és hiszem.Nekem több ismerősöm szoptatott 2-3 évig,és a többség azt mondja soha többet,mert bár szerettek,és nem volt megterhelő nekik,de fizikailag legyengítette őket,volt aki beteg is lett,nem jött össze a kistesÓ emiatt stb.Szóval én azt mondom nem szabad túlzásokba esni.Én nem is tudnék egy beszélő,"nagy" gyereket szoptatni!
2012. ápr. 23. 08:47
 6/11 anonim ***** válasza:
74%

Nem értem, miért kell ebből mindig vitát szítani és támadni a máshogy gondolkodó anyát.

Milyen jogon feltételezi bárki, hogy valaki önzőségből, a gyerek érdekét háttérbe szorítva hagyja abba a szoptatást?

Milyen jogon feltételezi bárki, hogy aki sokáig szoptat az árt a gyerekének és csak magához akarja láncolni?

Biztos van ilyen is, de amíg nem ismerek valakit addig nem hiszem, hogy van jogom ilyet kijelenteni.

Nekem 7 hónapos a lányom. 4 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást. Szeretném elérni, hogy 1 éves korában már mindent egyen de mivel októberi, így pont a hideg megfázásos-influenzás időszak előtt/alatt nem fogom majd erőszakkal elválasztani. De ha ő el akarja hagyni, akkor erőltetni sem fogom.

2012. ápr. 23. 10:12
 7/11 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, nem értem ki szított itt vitát, én kérdeztem, és mindenki tök normálisan leírta a véleményét, tapasztalatát. Mit értettél félre, nem is értem, úg érzem eddig csak te keltettél feszültséget.
2012. ápr. 23. 10:24
 8/11 A kérdező kommentje:
Ja, amúgy mindenkinek köszönöm a választ..
2012. ápr. 23. 10:25
 9/11 anonim ***** válasza:
89%
Bőven elég. Ha csak egy napig szoptatod a babádat, már azzal sokat teszel az egészsége érdekében. Ettől függtlenül úgy vélem, az első két válaszoló kapitális hülyeséget írt, mert szerintem félreértette a kérdésed. Nem arról van ugyanis szó, hogy kizárólag szoptatni éveken át, hanem a 6-7 hónapos körül elkezdett HT után is szoptatni a gyermeket. A tejnek 2-3 évesen is van értéke, leginkább az immunanyagtartalma. Nem haszontalan akkor sem, hogyha a gyerek elmúlt 3 éves. A WHO egy nemzetközi, a világ szinte minden országában tapasztalatokat szerzett, kutatásokat végzett szervezet, nyilván nem hasraütésszerűen adta ki a 2-3 éves koráig optimális a szoptatás- nyilatkozatát...
2012. ápr. 23. 13:29
 10/11 xStefix ***** válasza:

Nincsenek konkrét számok, ilyesmit ne várj senkitől. Még a WHO ajánlása is csak ajánlás ilyen szempontból, amit, mint látod, sokan nem tartanak helyesnek. ;)

Én azt gondolom, hogy MINÉL tovább szoptatod a gyerkőcödet, ANNÁL többet tudsz tenni az egészségéért. Ha ez 3 helyett 6 hónap, már az is pozitív. De ha 1 év helyett 2, az is még többet jelenthet.

És azt se felejtsd közben, hogy a szoptatás, az anyatej "csak" egy összetevője az egészségvédelemnek. Vagyis, ne ess esetlegesen abba a hibába, hogy mindent erre teszel fel (sokszor úgy érzem itt a fórumon, hogy vannak, akik így állnak hozzá). Természetesen a szoptatás mindig is az egyik legfontosabb, leghatékonyabb segítség lesz a babádnak; de nem mindenható és nem az egyetlen, legalábbis hosszú távon. Azaz, ne gondold, hogy csakis akkor lesz egészséges, ha sokáig szoptatod, vagy csakis akkor lesz beteg, ha nem. Az egészség-betegség témaköre ennél sokkal összetettebb....

Szóval szerintem, ha módod lesz rá és helyesnek tartod, érdemes arra törekedned, hogy minél tovább tartson a szopis időszak. Hogy ez nálatok pontosan mennyi idő lesz, majd kiderül - mondjuk szerintem ebben is a legjobb, ha a gyerkőcöd jelzéseire hallgatsz. Ergó, ha ő már nem szeretne tovább szopizni, akkor valószínűleg elég volt a szopiból és megtetted a maximumot, amit tehettél. :)

Az anyatej összetételét illetően pedig érdemes tudni, hogy 1 év után sem szűnik meg az értéke. Nyilván a tápanyagtartalma már csökken, hiszen egyre kevésbé ebből "él" a baba. De az immunológiailag fontos összetevői továbbra is megvannak, sőt, 1 éves kor után időszakosan újra megemelkedhet a szintjük. Vagyis továbbra is védenek és segítenek, tehát nem értéktelen a hosszan szoptató anyukák teje sem.

2012. ápr. 23. 18:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!