A gyermek egészsége érdekében tényleg nem elég, ha "csak" egy éves koráig szoptatom?
Sőt,az nem egészséges,ha 3 évig szoptatod. Egy éves korától már mindent kellene ennie.
A WHO ajánlások sok esetben túlzások. Ez is ilyen.
Az OK,hogy az anyák szoptassanak tápszer vagy tej helyett,legalább 7-8 hónapos korig. De utána már felesleges.
De sokan mennek inkább a divat után.
elsönél a pont.
a legfontosabb 3hónapig szoptatni, de 6 hós korától mindenképpen el kell kezdeni ahozzátáplálást. 1 éves korára már majdnem mindent ennie kell.
ezek után már semmi értéke (lelki értéken kívül) nincs az anyatejnek, a gyermeknek mind kalóriában, mind vitaminokba ásványi anyagokban ez csak egy dessert szerüség.
én 2 anyukát ismertem akik 3 éves korig szoptattak (na persze nem csak), és mindegyiknek kikellett hagynia egy évet az oviban mert fél évig csak btege volt a gyerek, de olyan szinten hogy mindegyiknél az orvos az ovi elhagyását javasolta. Már iskolások, de most is folyamatosan betegek. vagy is itt is látszik, hogy igazából semmit nem ért hogy 3 évesen minden nagycicis nénit levetköztetett a gyerekük, mert annyira cicire volt kattanva.
Azt soha senki nem mondta, hogy legkésőbb 7-8 hónaposan ne kezdjék meg a hozzátáplálást, ha van mit adni a gyereknek.
Ha ennyi idős koráig szoptatta valaki a babáját, már nagyon sokat tett érte. Ha egy éves koráig szoptatja a normál táplálás kiegészítéseként, az jó, ha pedig később is szívesen szopik a gyermek és az anyának sem terhes a dolog, biztosan nem árt. Ekkor már inkább lelki jelentősége van, de az is fontos lehet.
Ami biztosan rossz, az a durva, hirtelen elválasztás kisebb és nagyobb korban egyaránt.
Én két és fél éves korig szoptattam a kisfiamat. Három évesen került óvodába, és alig volt beteg. A főnököm direkt olyan munkakörbe osztott, hogy ne okozzon különösebb fennakadást, ha otthon kell maradnom a gyerekkel, de a tanév folyamán legfeljebb két hetet kellett kihagynom.
Nem gondolom, hogy ez közvetlenül a hosszú szoptatás miatt volt így, de hogy attól lenne beteges egy gyerek, hát az elég furcsa következtetés.
Nem értem, miért kell ebből mindig vitát szítani és támadni a máshogy gondolkodó anyát.
Milyen jogon feltételezi bárki, hogy valaki önzőségből, a gyerek érdekét háttérbe szorítva hagyja abba a szoptatást?
Milyen jogon feltételezi bárki, hogy aki sokáig szoptat az árt a gyerekének és csak magához akarja láncolni?
Biztos van ilyen is, de amíg nem ismerek valakit addig nem hiszem, hogy van jogom ilyet kijelenteni.
Nekem 7 hónapos a lányom. 4 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást. Szeretném elérni, hogy 1 éves korában már mindent egyen de mivel októberi, így pont a hideg megfázásos-influenzás időszak előtt/alatt nem fogom majd erőszakkal elválasztani. De ha ő el akarja hagyni, akkor erőltetni sem fogom.
Nincsenek konkrét számok, ilyesmit ne várj senkitől. Még a WHO ajánlása is csak ajánlás ilyen szempontból, amit, mint látod, sokan nem tartanak helyesnek. ;)
Én azt gondolom, hogy MINÉL tovább szoptatod a gyerkőcödet, ANNÁL többet tudsz tenni az egészségéért. Ha ez 3 helyett 6 hónap, már az is pozitív. De ha 1 év helyett 2, az is még többet jelenthet.
És azt se felejtsd közben, hogy a szoptatás, az anyatej "csak" egy összetevője az egészségvédelemnek. Vagyis, ne ess esetlegesen abba a hibába, hogy mindent erre teszel fel (sokszor úgy érzem itt a fórumon, hogy vannak, akik így állnak hozzá). Természetesen a szoptatás mindig is az egyik legfontosabb, leghatékonyabb segítség lesz a babádnak; de nem mindenható és nem az egyetlen, legalábbis hosszú távon. Azaz, ne gondold, hogy csakis akkor lesz egészséges, ha sokáig szoptatod, vagy csakis akkor lesz beteg, ha nem. Az egészség-betegség témaköre ennél sokkal összetettebb....
Szóval szerintem, ha módod lesz rá és helyesnek tartod, érdemes arra törekedned, hogy minél tovább tartson a szopis időszak. Hogy ez nálatok pontosan mennyi idő lesz, majd kiderül - mondjuk szerintem ebben is a legjobb, ha a gyerkőcöd jelzéseire hallgatsz. Ergó, ha ő már nem szeretne tovább szopizni, akkor valószínűleg elég volt a szopiból és megtetted a maximumot, amit tehettél. :)
Az anyatej összetételét illetően pedig érdemes tudni, hogy 1 év után sem szűnik meg az értéke. Nyilván a tápanyagtartalma már csökken, hiszen egyre kevésbé ebből "él" a baba. De az immunológiailag fontos összetevői továbbra is megvannak, sőt, 1 éves kor után időszakosan újra megemelkedhet a szintjük. Vagyis továbbra is védenek és segítenek, tehát nem értéktelen a hosszan szoptató anyukák teje sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!