Miért apad el sok kismamának 2 hónap után a teje? Valamit "rosszul csinálnak?
Én is tudnám okolni a nem megfelelő tájékoztatást! 7 hetes a picúrom és alig van tejem. Korababa (35.hét) és elsőre 4 nap múlva tehettem mellre, mert probléma volt vele a születése után és átvitték egy másik kórházba (majd visszahozták)és nem mehettem vele, amiért iszonyatosan mérges is vagyok. Főleg magamra, mert sokkal jobban harcolhattam volna azért, hogy vele mehessek. Na mindegy. Szóval én is úgy jártam, hogy a kezembe adták és már ki is suhantak a szobából. Ha valamit tuni akartam, akkor nekem kellett mennem kérdezni. Senkit nem érdekelt, hogy tudom e egyáltalán, hogy hogy kell szoptatni. SŐT! A kórház védőnője a hazajövetelünk előtti napon jött be hozzám és osztott meg velem egy-két apró okosságot. Hát mondhatom érdekes hozzáállás! Kisfiam nem is tanult meg szopizni, mert üvegből etették a másik kórházban, plusz kicsit lusta is volt. Ja és nekem kellett szólni, hogy ne tömjék meg, mert nálam alig szopizott, elvitték, megtömték és mire megint kihozták naná hogy nem akart enni! Aztánmiután hazajöttünk akkor döbbentem rá, hogy alig van tejem. :(
Jujj bocsi, kicsit kifakadtam!
Én még azt tudom 'okolni', hogy sok kismami a szülés utáni hetekben nagyon fáradt, van hogy sokan nem esznek rendesen, stressz meg egyebek ez mind-mind rátesz! Én magamon látom ezeket!
utolsónak.
Erről az jut az eszembe,amit a doktornő mondott.
" A nem szoptató anyukáknak a 70%-a tudna szoptatni,ha megfelelő segítséget kapna,és nem utolsó sorban ha nem adná fel olyan hamar."
Nàlam 2 hét utàn nem volt.Ebben biztos vagyok,hogy tudtam volna szoptatni,de:
Mikor babàm véresre szopizta a mellemet,sirtam a fàjdalomtotl,a védönöm jelen volt,és nem engedte hogy fejjek,vagy màs modszert,hanem igenis a sebes mellemre is ràraka^tta a babàmat.Ezért ugy kiborultam,hogy enni se volt kedvem,aztàn dugiba mellpumpàztam,de azt is idegesen,idöröl idöre lecsökkent a tej mennyisége,a babàm üvöltött az éhségtöl,nem birtam mit tenni.Akkor egy màsik védönö adott egy porcio tàpszert,a babàm lenyugodott,és jol aludt.Közben probàltam helyreàllitani a tejtermelést,de rengeteg làtogatom volt,akik ugy biztattak:
-szegény baba éhes.....
-Szegény baba igy...
Na ez betett nekem azt mondtam,kész vége elö a tàpszerrel.Tudom hibàt követtem el,de sajnos depresszios voltam szülés utàn.
Igen! Elsőre kiváltják a tápszert, amit esetleg a védőnő ajánl, nehogy éhen haljon a gyerek! nagyon aranyosan, annyira kímélni akarják a picit, hogy két három napot se adnak, hogy nőjjön a tej mennyisége. S senki nem szól nekik, hogy ebben a korban hirtelen kevés lesz a tej, és egyetlen megoldás, hogy gyakrabban hagyják szopni a kicsit, s az erősebben szív majd, mert éhes.
Vagyis, nekem az a gyanúm, hogy a nagymamák mondják, csak a kismamák ezt nem akarják meghallani("nehogymár beleugasson a vénasszony az ókor babonáival")
Néha nekem úgy tűnik, mintha egy-egy kismamának felszabadulás is lenne ez valahol tudat alatt..néha úgy tűnik, mintha az anyatejet valami fertőző, ellenőrizhetetlen vagy kissé perverz dolognak éreznék-mondom, csak elvétve néhányuk- a biztonságosnak, tisztának ellenőrizhető(-nek tűnő) tápszerrel szemben. Pedig a csecsemő nem kisborjú, tényleg!
Én szerintem a trükk: nem szabad a 8-10 héten tápszert adni, ha kicsit éhesebb a kicsi. Akinek eddig elég teje volt, annak termelődne ezután is, ha hagynák szopni a gyermeket! Nem kéne megijeszteni a mamikat, hogy nem hozza a kicsi a várt súlygyarapodást! Akkor mi van? Bepótolná ezerszer, ha egy héten kevesebbet hízna is! Végöl is nem versenyen indul vele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!