Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szerintetek Magyarországon...

Szerintetek Magyarországon többen szoptatnak vagy tápoznak?

Figyelt kérdés
Külföldön tuti több a nem anyatejes baba. Már az anyák nem akarnak ezzel "bajlódni". Pedig jobb nincs is mint szoptatni. Most nem akarom az előnyöket sorolni. Még azok a barátnőim is ellene vannak, akik harmadik országból valók. (külföldön élek)
2012. ápr. 14. 23:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Nem néznél utána?Szerintem itt a gyak-on te vagy aki a legjobban ért ehhez.
2012. ápr. 15. 20:26
 12/18 A kérdező kommentje:

Ezt találtam időközben, ha több mindenkit érdekel.

[link]

2012. ápr. 15. 21:45
 13/18 xStefix ***** válasza:
100%

Na, ötletet loptam egy másik itteni kérdésből:

"Szoptatási trendek Magyarországon

A 60-as években Magyarországon a nők több mint 50%-a táplálta kizárólag anyatejjel gyermekét a szülést követő első három hónapban. Egyes években ez az arány majdnem elérte a 60%-ot. A mesterségesen (tápszerrel) táplált gyermekek aránya csak 5% körül mozgott.

A 70-es években az első 3 hónapban kizárólagosan szoptató édesanyák aránya 30% körülire esett vissza, míg a vegyes táplálás és a mesterséges táplálás 10-10%-kal nőtt. Az ebben a szakaszban történő tápszerrel történő táplálás 1980-ban érte el csúcspontját, a csecsemők több mint 16%-a kapott tápszert.

A nyolcvanas évek közepétől a szoptatás aránya ismét emelkedni kezdett és 1991-re a háromhónapos korig történő kizárólagos szoptatás aránya elérte a 44%-ot. A mesterséges táplálás aránya 11,1% volt.

A szoptatást népszerűsítő programok, a bababarát szülészetek, valamint a szoptatás támogató civil kezdeményezések terjedését a szoptatási arányok jelentős növekedése követte a 90-es években. 1997-ben a 3 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya már 49.6% volt, s ez az arány 2003-ra 65,3%-ra emelkedett. Ezek a számadatok azonban kissé félrevezetőek voltak, mivel a kizárólagosan szoptatott csecsemők közé sorolták azokat is, akik tea, gyümölcslé pótlást is kaptak. A szigorúbb statisztikai adatfelvétel miatt a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya 2004-ben ugyan visszaesést mutat, de erről az 58%-ról tudható, hogy valóban csak a kizárólag szoptatott újszülötteket tartalmazza.

A hazai kórházakban jelenleg az édesanyák 90%-a kezdi el szoptatni gyermekét. Ez jóval magasabb arány, mint az EU átlaga (60%). Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a mesterségesen táplált csecsemők aránya évek óta 7% körül állapodott meg.

Nem lehetünk azonban elégedettek, ha a hazai helyzetet a WHO és az UNICEF ajánlásával vetjük össze. Az ennek megfelelően 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya ugyan emelkedett az elmúlt évek során (1997:23,1%, 2003: 40,5%), de 2004-ben még mindig csak 36%-os volt."

forrás: [link]

2012. ápr. 15. 21:57
 14/18 anonim ***** válasza:

Az adatokhoz azért nem árt tudni, hogy régen itt is csak pár hónap volt a szülési szabi. Anyósom mondta, hogy ő már a 3 hónapos gyerekkel is ment dolgozni, és 3 óránként kapott szabadidőt, szoptatni. Most már tudjuk, hogy a gyerek nem nagyon bír ki 3 órát. Mire hazaért, az anyósa már megtápszerezte a gyereket, mivel nem bírta hallgatni, hogy éhségében hogy ordít. Emiatt elég hamar le is szokott a ciciről.

Én Angliában voltam babysitter, és való igaz, hogy fel sem merült a legtöbb nőben, hogy szoptatni kéne. Szerintem ott a tápszergyártók propagandája sokkal erősebb, mint a szoptatást népszerűsítők. Valóban nem sok a szülési szabi, de a legtöbb nő tovább marad otthon, mert ott azért jobban keresnek a férfiak, és el tudják tartani a családjukat. Szóval nyugodtan szoptathatnának, de inkább meg sem próbálják.

Itthon jó, hogy ennyi segítség van, de tényleg az a baj, hogyha valaki mégsem tud szoptatni, akkor viszont lelkifurdalást keltenek az anyában, mintha attól rossz anya lenne.

Egyébként is lehet, hogy átesünk a ló túlsó oldalára. Az első gyerekem előtt nem nagyon foglalkoztam a szoptatással, eszembe sem jutott, hogy ezzel gond lehet. A védőnőm mesélt ugyan a szoptatásról, de ő sem mondta, hogy mi van, ha nincs tejem. Nem is lett probléma. Utána olvastam, hogy sok nőnek ez nem megy. És elkezdtem parázni, és a 2. gyerekkel majdnem kudarc lett belőle. Szerintem csak akkor kéne erről beszélni ennyit, ha nem sikerül.

2012. ápr. 15. 23:24
 15/18 xStefix ***** válasza:
100%
Nem tudom, ti mit gondoltok erről, de én úgy látom perpill, hogy nem a szakemberek (szopisok) keltik az anyukákban a lelkifurdalást, hanem az anyukák gerjesztik egymás között... ? Legalábbis inkább.
2012. ápr. 15. 23:30
 16/18 alaszka ***** válasza:
100%
Én azt vettem észre a környezetemben, hogy sokszor a védőnő, orvos "beavatkozására" lesznek az amúgy jól szopizó babákból tápszeres babák, mert az első átmeneti hízáscsökkenésnél rögtön írják a receptet. Meg sok a túlaggódó anyuka, aki fél hogy éhezik a gyerek, és tart otthon már az első naptól tápszert, hogy legyen mihez nyúlni, ha baj van. Senkit nem akarok ezzel megbántani, de sok ilyen anyukát hallottam már, aki mert átmenetileg sírós volt a baba, éhesnek vélte, és rögtön keverte a tápszert, pedig más megoldás is lett volna. Én ennek ellene vagyok. Ha valóban nem hízik sokáig, és tényleg nins tej, akkor persze kell, ez nem vitás.
2012. ápr. 16. 10:26
 17/18 anonim ***** válasza:
A 13-mas válaszban hogyan jöttek ki a számok? Mert ha 60% szoptat és 5% tápszerezik, mi van a maradék 35 %-kal? Nem kötözködés, tényleg érdekel a téma. :)
2012. ápr. 16. 16:12
 18/18 xStefix ***** válasza:
Valószínűleg ők voltak a vegyesen tápláltak, én úgy olvasom.
2012. ápr. 17. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!