Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tej elapadás, szoptatási...

Tej elapadás, szoptatási képtelenség, miért? Mi vezet erre?

Figyelt kérdés
Elsősorban leszögezném, nem akarok senki megbántani se szoptató anyukát, sem a tápszereseket. Kérdésem csak kíváncsiságból teszem fel. Köztudott, a sok ok amiért elapadhat a tejed..pl stressz..stb..de vannak sokan akiknél emiatt sem. Én pl 6 hónapja szoptatok, császáros voltam, első baba révén az első időkben rettentő stresszesen éltem meg mindent(még most is) rengeteget sírtam, kétségbe voltam esve.Ráadásul, a lányom az első 3 hónapban végig ordította a szopika:S Sokszor gondoltam ,h apadna el a tejem ,h ne lenne ez a cirkusz..:(Na de etettem tovább. Mai napig 1 ciciből eszik a lányom,másikat mindig lefejem ,h majd jó lesz az a cici is vmire:)Arra lennék kíváncsi ,h akinek elapadt a teje, az miért lehetett. Vagy csak alkat kérdése? Vagy agyban dől el minden? Véleményekre lennék kíváncsi.
2012. febr. 27. 11:29
1 2
 11/16 xStefix ***** válasza:
87%

Szerintem pedig jó a kérdés, ezen is jól el lehet elmélkedni. :)

Én hajlok azt gondolni erről, hogy valahol leginkább az anya lelkiállapotára lehet visszavezetni a dolgokat, mégha ez az állapot nem is látványos vagy tudatos. Persze mindaz igaz lehet, amit feljebb leírtatok, és sok olyan "külső" tényező van, ami nem direkt az anyuka cselekedeteiből adódik - viszont mindez az anyában is lecsapódik valahogy (negatívan) a végén. Ha a baba nem tud szopizni, ha a környezet nem támogatja eléggé, ha az anyuka szervezete korábbról nem elég erős a szoptatáshoz... mindez végső soron szoptatási gondokat okozhat, amit az anyuka előbb-utóbb stresszel fog megélni. Ez pedig biztosan nem tesz jót a szopinak.

Szóval szerintem következményesen szinte mindig a lelkiállapot (vagy biológiai szinten nézve a hormonok) a felelősek a szopi végéért.

2012. febr. 28. 18:37
 12/16 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Teljesen egyet értek veled. Most így utólag belegondolva nagyban számított az is, h a családom nagyon támogatott, és nem a negatívumokat kaptam meg a rosszallás, h végig sírja a lányom a szopikat..Na mind1..azért is tettem fel ezt a kérdést mert egyrészt érdekelt másrészt pedig több ismerősöm is babát vár, s akár még jó tanáccsal is szolgálhatok majd nekik e téren.
2012. febr. 29. 15:08
 13/16 xStefix ***** válasza:
Igen, valahol soktényezős a dolog, de az emberi (és főleg az anyai) hozzáállás rengeteg dolgon tud változtatni pro és kontra is. Tudod, ez a gyakori "fejben dől el"-témakör is, amit sokan hülyeségnek tartanak... pedig a dolgok gyökere mindig bennünk van. Csak annyi a különbség, hogy van, aki szerint leginkább a hit, a tudati kontroll számít igazán, míg mások szerint inkább az érzelmek, az ösztönök viszik a szoptatást. Pedighát mindkettő. :)
2012. febr. 29. 18:20
 14/16 anonim ***** válasza:
Nekem koraszülött babám van. A koraszülött osztályon nyilván nem lehet szoptatni, legalábbis amíg a baba inkubátorban van, így a kicsim rögtön tápszerrel kezdte. A kórházban alapból semmilyen segítséget nem kaptam, senki nem mondta el, hogy a szülés után el kellene kezdeni a fejést, hogy ne csomósodjon be a mellem, és hogy meginduljon rendesen a tejtermelődés. Mire nagy nehezen utánajártam a dolgoknak, már iszonyatosan fájt a mellem, és az első találkozás az elektromos mellszívóval nem volt valami kellemes élmány, és nem is volt túl sikeres. Alig tudtam 10 ml-t lefejni a két mellből. Látva, hogy másoknak milyen sok teje van, ez engem nagyon elkeserített, és azt hiszem elveszítettem az önbizalmam is. Félve ültem le nap mint nap a mellszívóhoz, és inkább halogattam, meg mindenféle okot kitaláltam, hogy most miért ne fejjek, majd csak később. Ez odáig vezetett, hogy nem is indult be a tejtermelésem igazán, tejleadó reflexem egyáltalán nem volt egyszer sem, a legtöbb, amit le tudtam fejni az kb. 40 ml volt, még egy étkezésre sem volt elég a babának. Amikor lehetett, megpróbáltam a szoptatást, de a babának nyilván nem volt türelme a cumisüveg után a mellemmel szórakozni, így aztán nem ment. Még kétszer megpróbáltam, aztán feladtam. Bevallom, kicsit meg is könnyebbültem, amikor úgy döntöttem, hogy akkor mostantól nem szenvedünk tovább, hanem marad a tápszer. Így utólag bevallhatom, nekem mindig is voltak averzióim a szoptatással kapcsolatban, nem tudom megmagyarázni miért, olyan távol állt tőlem ez a dolog. Majdnem biztos vagyok benne, hogy nálam pszichés oka volt annak, hogy nem működött.
2012. ápr. 11. 00:32
 15/16 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

valószínű,h nálad tényleg a lelki "gát" állt a háttérben, meg sokaknál. Azóta egyik barátnőm megszül és ő is igazolni látszik ezt a dolgot. 2. babát szülte, elsőt nem tudta szoptatni, nem nagyon volt tej..előtte ezen sokat izgult. most viszont úgy volt vele ,h ha van az jó ha nincs sebaj.majd tápszer mint az elsőnél. rengeteg a teje..igaz még csak 3 hetes a baba:)

2012. ápr. 11. 15:00
 16/16 anonim válasza:
Nálunk nem volt gond. A szülés előtt beszereztünk egy kis kézi mellszívót, azzal a szülés után lassan, de biztosan megindította a feleségem a tejet. Uánna rendszeresen szoptatott, vagy fejte. Viszont néha tápszert is kapott gyerekünk.
2019. júl. 24. 08:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!