Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hosszú szopinál, szerintetek...

Hosszú szopinál, szerintetek mi motiválja a babát?

Figyelt kérdés

Próbálom megfogalmazni a kérdésemet, előre bocsátom, hogy nem provokálni szeretnék, én is sokáig szoptattam, csak elgondolkodtam ezen, és érdekelne a véleményetek!

Szóval egy olyan gyerek, már nem is baba, aki jön-megy, játszik, szinte mindent megeszik, szereti a vizet, ha szomjas, mégis sokat szopizik még, és ő kéri,az szerintetek konkrétan a tej íze miatt kéri, mert szomjas pl, vagy csak a fizikai kapcsolat, a megnyugvás miatt van rá szüksége?

Tényleg nem vitát szeretnék, csak véleményeket, tapasztalatokat, köszi előre is!

2012. jan. 11. 14:40
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
27 hónapig szoptattam. Szerintem inkább a lelki kötődés, a fizikai kapcsolat, a megszokás teszi. Minden babának kell valami, van amelyik szopik, van amelyik cumizik, van amelyik egy kendőt birizgál, vagy azt rágja, stb. :) A babák sem egyformák... :)
2012. jan. 11. 14:53
 2/6 anonim ***** válasza:

Szerintem a megszokás, a meghitt hangulat, az anya közelsége.

Egy kisgyerek, aki jön-megy, oké, de mennyi idős?

2012. jan. 11. 14:53
 3/6 anonim ***** válasza:
Én úgy gondolom, hogy ebben a korban már a fizikai kapcsolat a fő motiváció, egyszerűen biztonság-megnyugvás a gyerkőcnek.
2012. jan. 11. 14:55
 4/6 xStefix ***** válasza:
100%

Szerintem bármelyik lehet, amiket felsoroltál. Mondjuk az egyik ismerősöm mesélte, hogy neki a nagyobbja 4 éves koráig szopizott; amikor ő maga egyszer megkóstolta a tejét, már kesernyésnek találta. De a gyerkőc ettől függetlenül simán szopizott még tovább.. Szóval nem tudom, lehet, hogy nekik néhány íz még kicsit máshogy érződik, mint nekünk? :)

De az biztos, hogy a lelki-fizikai kapcsolat is nagyon fontos, szerintem erre épül rá igazán az egész! Nemrég azt hiszem itt is írtam, hogy az én lányom még 2,5 évesen is sajátos módon reagált, amikor szopizott: a teljes megnyugvást és ellazulást lehetett rajta látni. Hozzámbújt, becsukta a szemeit, sokszor elálmosodott, "lelassult".. szóval relaxált állapotba került. Láttam rajta, hogy boldog, hogy jól van - ez pedig szerintem biztosan nem tett neki rosszat, sőt. Úgy gondolom, hogy sok gyerkőcnek még x évesen is igénye van/lehet egy ilyesfajta érzésre, kapcsolatra (is).

És a harmadik dolog, ami szorosan az előzőhöz kapcsolódik, az a szokássá válás. Úgy látom, hogy nagyon sokat segít a szoptatás megtartásában, ha kialakul egy stabil rendszer, amire a gyerkőc ösztönösen építeni tud. Hogy megtanulja, hozzászokik, hogy x időnként szopizunk; ez pedig ugyanolyan biztonságérzetet tud adni neki, mint az egyéb fix napirendi pontok. Eleinte várni fogja a szopikat, később viszont napi rutinná válik, szinte észre se vesszük már, hogy megint szopi van. A gyerek és az anya életének is a részévé válik.

És itt jegyezném meg azt is, hogy szerintem fontos elkülöníteni a szokást a rossz szokástól! Mert attól, hogy valaki valamit rendszeresen csinál, még nem kell, hogy az negatív minősítést kapjon... Márpedig a hosszú szoptatás szerintem nem tekinthető (kapásból) rossz szokásnak. Legalábbis én magamon se ezt tapasztaltam.

2012. jan. 11. 15:03
 5/6 anonim ***** válasza:
Stefi: Olyan szép amit irtál:) Én is teljesen ezt látom a közel 2 éves kicsimen:) S van hogy azért adok neki cicit mert különben nem maradna meg 2percig a popsiján h pihenjen kicsit:) S olyan jó látni hogy ellazulnak tényleg és leragad a szemük:)
2012. jan. 11. 15:43
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy válaszoltatok, igen, én is úgy gondolom, hogy főleg a fizikai kapcsolat, a megnyugvás, illetve a megszokás a lényeg. Amióta nem szoptatok, esténként ugyanúgy összebújunk, és a tejet úgy issza meg elalvás előtt, és abszolút érzem, hogy szüksége van erre.
2012. jan. 11. 19:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!