Tudnátok segíteni? 8 hetes a kisfiam, eddig sikeresen szopizott, viszont most egy ideje a 6 etetésből a délutániak és az esti vacsi közbe mindig veszekszik nem akar rendesen enni.
Ha kb. két hete van ez, akkor megeshet, hogy növekedési ugrásnál tartotok és valamelyest csökkent (estére) a tejed mennyisége. - Bár az, hogy úgy érzed, van még benne és fejni is tudsz, nem ezt valószínűsíti.
A másik lehetőség, hogy nehezebben ürül ki a vége ill. a babád tud már "túl ügyesen" szopizni. Erre túl sok megoldás nincs: egyrészt, maradj továbbra is nyugodt és türelmes, mert a stressz negatívan hat a tejleadásért felelős hormonra, ami miatt késhet a tej megindulása. - Ez a reflex pedig nemcsak a szoptatás elején működik, hanem közben is, időszakosan. Szerintem arról lehet szó, hogy a hátsótej teljes kiürüléséhez kellene még egy tejleadás, de a babád már nem elég türelmes ehhez.
Másrészt, próbáld a babádat türelemre inteni, már amennyire ez lehetséges. Ha kell, kezdd korábban szoptatni, ne várd meg, amíg hangosan kéri a szopit. Illetve ha kis szünetekkel nem tetszik neki, hogy újra kínálod, próbálj meg picit többet várni, többször kevesebbet szoptatni, hátha így jobban elfogadja. De ha nagyon tiltakozik, ne erőltesd, igyekezz valahogy máshogy megnyugtatni őt. (Az üveget én se javaslom, mert gyorsan megszokhatja, hogy ha reklamál, kapni fog lefejtet...)
Amivel még segítheted a hátsó rész ürülését, az a váltott mellből szoptatás (ha eddig nem így tetted). Ez azért lehet jó, mert ahogy átteszed a másik melledre, ott hamar meg fog indulni egy friss tejleadás; ez viszont az elsőben is könnyebbé fogja tenni a hátsó rész kiürülését. Szóval próbáld ki, hogy ilyenkor így-úgy váltogatod a melleidet, hátha valamelyik leosztás tetszeni fog neki.
És ugye végső soron az lenne acél, hogy ő is megszokja, hogy türemesnek kell lennie, mert hosszabb távon csak így fog működni...
Nem lehet, hogy a pocakja fáj?
Nálunk ugyan ez volt. Ez az én kérdésem volt annó:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__szopta..
Az én babám is 8 hetes és kezdetektől fogva ezt csinálja, úgyhogy biztos nem fejlődési ugrás és nem is a pocakja fáj, mert az neki már elmúlt. És ilyenkor biztos éhes is, mert én is van amikor már odaadom neki a lefejet tejet mert úgy sír, azt pedig egyből meg is eszi. És ő is este csinálja, fürdés után este 8-tól 11-ig ez megy nálunk.
Én azt szoktam csinálni, hogy megszopiztatom, aztán ha rájön ez a "hiszti", akkor berakom a cumit a szájába, járkálok vele és ha megnyugszik akkor újra mellre teszem.
De nem tudom mi lehet ennek az oka jó lenne rájönni.
Az az oka, hogy estére mindenkinek kevesebb a teje és/vagy lassabban ürül.
Amit tenni lehet: napközben többet pihenni, nyugodtnak maradni. (Figyelni a folyadék- és tápanyagbevitelt, hogy így is legyen bent elég "alapanyag".) És próbálni nyugtatni a babát, hogy türelmesebb legyen.
A fejés és esti pótlás, illetve a szoptatás előtti előfejés is segíthet, de ezek általában rövidebb távon szoktak csak (jól) működni. Az az ideális, ha a mi testünk és a baba is rááll erre a fajta ritmusra, de ez időigényes néha.
Lehet, hogy akkor a pocak a gond.
A tornát és a cseppeket még az 1órási előtt kapta vagy csak azután, hogy elkezdett nyafizni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!