S. O. S Orvosi utasításra el kell választanom a babám, hogyan lehet ezt a legkíméletessebben megtenni?
Kistesót tervezünk, lányom 1 éves. Van egy kis orvosi problémám, és a nőgyógyász azt javasoltam szépen lassan álljunk le a cicizésről. De hogyan??? Hirtelen annyira önzőnek éreztem magam,hogy el kell vegyem tőle a cicit, mert kis korkülönbséget akarunk mindenképpen.
Már csak reggel este és éjszaka egyszer szopizik,ahogy észre vesezm,ha a reggeli már nem lenne, az nem zavarná annyira. Azzal kezdjem az elválasztást? Vagy hogyan?
Ha egy éves, akkor egyébként is ideje elválasztani. Fogai vannak, lassan beszélni kezd, nem baba már. Ez nem önzés kérdése, hanem tény.
Kezdd a reggelivel, hidd el, ez az élet rendje. Tudom, ma divat évekig szoptatni a babákat, de a mai higiénés körülmények közt, a mi éghajlatunkon semmi nyomós ok nincs rá.
"...egyébként is ideje elválasztani".Miért?Hol írja ezt?Az egy másik dolog,ha a kérdezőnek orvosi javaslata van erre.De feláll a hajam,ahányszor azt írja valaki,hogy 1 évest,vagy akár nagyobbat is el KELL választani,mert itt az ideje.
Akkor van ott az ideje,mikor a gyerek is kész erre.Akit érdekel a gyereke lelki egyensúlya és nincs orvosi indoklás az elválasztásra,az kivárja általában amíg a gyerek kész erre.Aki munkája miatt vagy más miatt kivétel azt megértem,de csak mert itt az ideje......
kedves első válaszoló:
a szoptataás hosszúsága nem éghajlat vagy higiéniás körülményektől függő dolog
Szerintem igen.
Szerintem a gyerek akkor kész az elválasztásra, amikor kinőnek a fogai, és képes elfogyasztani a pépesített, de már "megrágandó" ételt.
Ez egy éves kor körül általában bekövetkezik.
Éghajlati és higiénés összefüggés: Afrikában pl. nincs tiszta víz mindenhol. A babák életbenmaradásához szükséges, hogy 3-4-5 éves korukig szopjanak. Az eszkimóknál dettó: a nyers bálnazsír és füstölt fókauszony közül egyik sem alkalmas pici gyerekek táplálására. A középkorban persze Európában is több évig szoptattak, ugyancsak a vízminőség miatt.
3 éves korom előttről rengeteg dologra emlékszem. Zavarna, ha arra is emlékeznék, hogy szopok.
Másfelől: az ismeretségi körömben számtalan családban a gyerek sokáig szopott. A legextrémebb a kisfiú, aki még iskolakezdés UTÁN is bármikor odament az anyjához, kigombolta és lerántotta róla a blúzt és szopott. 7 évesen.
Szerintetek normálisan fog viszonyulni ez a fiú a női mellhez? 7-8-9 év múlva, amikor már barátnője lesz, és annak a mellével fog kapcsolatba kerülni, vajon ideális, ha pontosan emlékszik rá, hogy az anyja mellét hogyan szopogatta?
Szerintem nem.
Szóval nekem meg ettől áll égnek a hajam. Ettől még mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. Én így, Ti úgy.
Szreintem meg NEM!
A baba/gyerek tudja, hogy mikor válassza el magát ( semmi köze fogak kinövéséhez) és nem az anyjának kell eőszakkal elválasztamni
100x egészségeseb az anyatej, mint a tehéntej vagy kecsketej , igazából minden fajnak csak a saját tejét szabadna fogyasztnia.
Mielőtt még belekezdesz az elválasztásba, én azt javasolnám, kérdezz meg erről egy laktációs szaktanácsadót (IBCLC) is. Sőt, vannak köztük nőgyógyász végzettségűek is. Csak mert nem biztos, hogy muszáj lenne; bár ma még többségében kapásból ezt javasolják. [link]
A javaslat fényében aztán biztosabban tudnál dönteni, hogy folytatjátok vagy tényleg indokolt a befejezés.
Ha pedig vége, akkor fokozatosan érdemes csinálni, úgy, ahogy te is gondolod. Azzal kezdeni/folytatni, amelyik kevésbé fontos neki. Ezzel párhuzamosan pedig tejitalt (allergia-kockázat híjján tehéntejet) és egyéb tejtermékeket adni neki, hogy a fehérje és kálcium meglegyen. A sok szeretgetés pedig, gondolom, alap. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!