Jól szoptatom a 10 napos babámat?
Ha magától nem ébred fel, akkor 3-4 óránként mindig felkeltem a 10 napos babámat és cicire teszem. Sajnos nincs annyi tejem, ami elegendő lenne neki, csak 30-40 milik, így kipótolom tápszerrel, vagy ha van lefejve tej, akkor azzal. De ha fejek, akkor is csak max. 50 milit tudok berakni a hűtőbe, mert ennyi jön a két mellemből. De van, hogy egyáltalán nem jön semmi, ilyenkor csak tápszert kap a babám. Iszom a tejszaporító teát, citromos sört is, de szinte mindig ki kell pótolnom a tejet, csak félek, hogy így rászokik a cumisüvegre és a végén már egyáltalán nem fog szopni.
Ja és van olyan is, hogy ugyan lenne tejem, hogy megszoptassam, de nem hajlandó felkelni még 4 óra után sem. Múltkor 1 órán keresztül ébresztgettük, beraktam a cicit a szájába, de semmi reakció, így tápszert csináltam, bedugtam a cumisüveget a szájába és azt nagy nehezen el is kezdte szopizni. Jól tettem?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Mostantól úgy szoptatok ahogy mondtátok. Olyan rossz érzésem van, hogy eddig rosszul csináltam :(
És egyszer az egyikből, következőleg a másik mellből szoptassak?
Még egy kérdés ha nem haragszotok:
A sorrend így jó: etetés, büfiztetés, pelenkázás. Esetleg pelenkázás után újra szopizás ha kérné?
Nem rontottál el semmit, a szoptatás nagyon rugalmas dolog. :)
Úgy szoptass, ahogy nektek megfelel: figyeld meg és próbálkozz, ahogyan nektek beválik. Ha 1 mellből, akkor úgy, ha 2-ből, akkor úgy (de az egyiket mindenképp ürítse ki ilyenkor).
Ha szopiba bealvós baba, akkor pelenkázhatod evés előtt is, így nem fogod alvás után felkelteni a matatással. (Kivéve, ha bekakilt, ugye.) Szintén alváskor, ha nem bukós baba, nem lesz szükséges mindig böfiztetned; ilyenkor jó módszer, ha fekve szoptatsz, mert se böfi, se mozgatás - így sokkal biztosabb lesz, hogy nem ébred vissza. (Majd tapasztalhatod, hogy a mellen elalvás utáni kiságyba pakolás gyakran ébreszti meg a babákat.) De, ha sokat bukik, akkor ezzel megint óvatosan kell eljárni!
Ugyanígy rugalmas az is, hogy kell-e fejned: általában hosszú távon nem szükséges. De ha valami indokod van rá, akkor a módja megint egyéni, attól függően, mit akarsz vele elérni.
Látod, mind-mind változik, de egy a lényeg: figyeld a babádat, hogy neki hogyan jó és ahhoz alkalmazkodj te is. Ez a rendszer sokszor fog még változni az első évben, de ha ezt a rugalmas hozzáállást követed, mindig rá fogsz jönni, mi lesz az aktuálisan jó megoldás.
Sok sikert! :)
Ha beáll a dolog, akkor próbáld meg azt, hogy 2 óra szünet van az evések között, de ez távlati cél, mondjuk 1 hós korára. addig maradhat így. és felejtsd el a tápszert.a pelusozás ahogy nektek jó. az én babám mindig bekakilt evés közben, így akkor nem volt értelme előtte. ha atied nem ilyen, akkor inkább előtte, mert bukhat a közvetlen evés utáni mozgatástól.
máskor inkább előbb kérdezz, utána cslelkedj, de ha ügyes vagy, innen még van visszaút, még jólor kapcsoltál. sok sikert.
Jól csinálod, látod, neki is így a jobb. :)
Ahogy egyre nagyobb, ügyesebb lesz, ő maga fogja szépen kitolni a szopiidőket, neked nem kell ezen semmit erőltetni. Be fog állni a saját rendszerére, ami nem biztos, hogy mindig x óránként ismétlődik majd, sőt - de nap nap után láthatsz majd egy ritmusos váltakozást, pl. estefelé gyakrabban kérhet majd szopni, mint délelőtt.
Bárhogy is, ha most az elején megtanulod, mit hogyan jelez neked, később könnyű lesz felmérned, mikor mit szeretne.
És továbbra is nekem az a legfontosabb tanácsom, hogy legyél rugalmas! Sokszor fogsz olyan eseménnyel találkozni, ami hirtelen "kilóg a sorból", de tudd, hogy mindennek oka van és a gyerkőc sose akar rosszat vagy feleslegeset. Bármikor, ha úgy tűnik, visszaléptek egy szintet, inkább kérdezz, olvass utána, ez miért lehet (általában megvan az oka), mielőtt azonnal bele akarnál nyúlni kívülről. Nagyon sok változás történik az első évben, általában ugrásszerűen, szakaszosan, és ez néha visszaesésnek is tűnhet (pl. újra ébredhet éjjel szopizni). De mindezek természetes folyamatok és ha tudod, mi célból vannak, azt is tudni fogod, hogy általában nem kell semmin változtatni, vagy épp csak egy keveset. Még jó ideig neked kell idomulnod az új igényekhez; a picid majd csak később lesz erre képes.
Képzeljétek most volt itt a védőnő, és azt mondta, hogy nem szabad neki adni óránként enni adni neki még akkor sem ha sír, mert hasfájós lesz tőle. Azt mondta 3 óránként kapjon, mérjem le evés előtt és ha csak 40-et evett, akkor adjak még neki utána 30 mili tápszert. Ha nem kel fel 4 órán belül, akkor keltsem fel és adjak neki enni.
Most már teljesen össze zavarodtam és nem tudom mit csináljak, mindenki mást mond :(
Ez így lesz, mindenki mást fog mondani, és neked ebből ki kell szűrni, ami nektek a jó. sok vélemény van, sok tapasztalat...Mindenki leírja a sajátját, és van, akinek bejön, tetszik, van akinek nem. és ez nem csak a szoptatással lesz így, erre készülj fel, edződj. És ráadásul ahány védőnő, annyi vélemény lesz. az enyém ezt mondta: 20-20 perc mellenként, utána 2 óra szünet.
tényleg van amúgy abba igazság, hogy ha nagyon sűrűn szoptatod, hasfájós lehet. de lehet akkor is az lenne, ha csak 3 óránként enne. Amúgy az ilyen piciknek szerintem nem kell 3 órát kibírnia, az szerintem majd 1-2 hónaposan, de ez is babától függ. a nagylányom az elejétől 3 óránkánt szopott, a kisfiam 2 óránként 2 hós koráig.
az én véleményem az, hogy ne adj tápszert, rakd sűrűbben mellre, de azért legyen benne némi rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!