Hogy lehet, hogy egy anya még három évesen is szoptatja a gyerekét? Még akkor is van teje?
Köszi a segítséget, csak most nézek egy műsort a tv-ben, és számomra hihetetlen, hogy miért szopik még ilyen idősen is:)
19/L
A tej a kereslet-kínálat elvén termelődik, tehát amíg a baba/gyerek szopik, addig anyatej is van. TEhát igen, egy 3 éves gyerek anyjának is van teje, ha szoptatott folyamatosan. Csak néhány esetben fordul elő, hogy a tej elfogy, pl. egyes hormonális változások, ilyen az újabb terhesség is, egyes gyógyszerek szedésekor.
Szoptatni addig érdemes, amíg mindenkinek (anya-gyerek) jó. Ha az egyik is nem igényli, akkor kell abbahagyni. A gyerekek, ha nem akarnak szopni, erőszakkal úgysem tudod rávenni, tehát nem igaz, hogy x idő után már csak az anya ragaszkodik a szoptatáshoz. Persze idővel változnak a szopizási szokások, lerövidülnek, nem lehet mindenhol. Valamint változik a jelentősége is. Ekkor már inkább valóban lelki feltöltekezést jelent, megnyugtatás, fájdalomcsillapítást, valamint ilyenkor több immunanyagot is tartalmaz, hasonlóan a korai (újszülöttkori)tej összetételéhez.
És való igaz, hogy a gyerekeknek általában szükségük van valami biztonságot nyújtó dologra. VAlakinek a szopizásra, valakinek a rongyijára, macijára, cumijára, anya hajának a birizgálására:) És egyik sem jobb a másiknál. Azaz dehogynem, a sokáig tartó szoptatás véd az emlőrák ellen, illetve a tejben lévő ellenanyagok pedig a gyereket védik egyes fertőző betegségekkel szemben.
Esetleg nézz utána a témának a szoptatásért magyar egyesület honlapján, vagy az lll.hu honlapján.
Azért lepődtél meg, érthető módon, Kérdező, mert ha azt a szót hallod, hogy szoptatás, akkor kizárólag egy csecsemő jut az eszedbe. Szerintem te se nagyon láttál még a tévében 2-3 éves kisgyereket szopizni... pedig ha így lenne, már nem is lenne furcsa. ;)
Hogy hogyan van tej és ez miért jó, már feljebb leírták neked. Én 3 és 1/4 évig szoptattam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!