Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mit tegyek, hogy több legyen...

Mit tegyek, hogy több legyen a tejem és hogy a babám is többet szopizzon?

Figyelt kérdés
1 hete született a kisbabánk, a tejem a 4. napon indult meg, de 1 ciciből mindig 20 ml-t szopizik ki a kisfiam, majd bealszik. A védőnő azt mondta, hogy 1 nap minimum 450-500 ml-t kellene, hogy egyen, de ennek még a fele sincs meg. :( A babám ennek ellenére nagyon nyugodt, viszont eléggé aluszékony. Sokszor a cicin bealszik. Egyébként 3-4 óránként szoptatok. Szerintetek 2 óránként kellene? És azt éjjel-nappal? Félek, ha felkeltem annyira nyűgös lesz, hogy utána azért nem tud majd aludni. :( Mit tegyek?
2011. okt. 1. 21:49
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Aluszékony babára nekem a következőt tanácsolta egy csecsemős még a kórházban, és nekem is bejött:

Amikor szopik a baba, a szabad kezem középső ujjával ütemesen böködtem a baba nyakát tarkónál. Ezzel ösztönöztem a nyelésre. Persze nem szabad túl erősen (tehát nem kell fájdalmat okozni!), de túl gyengén sem, nehogy azt higgye, csak simogatod. Így szépen nekikezdett, és talán 3-4 hetesen már nem is volt erre szükség, vagy hamarabb sem, nem emlékszem, ahogy megerősödött. Én nem ébresztettem hamarabb emiatt, 6 hetesen már átaludta az éjszakákat is, szépen gyarapodott.

Amikor kéri, akkor adj neki, és ezzel a módszerrel próbáld motiválni. Ha van napi 4-6 pisis pelus, akkor biztos hogy nem éhezik, egy héten illik 100-150g-ot gyarapodnia, de egy hónap alatt legalább 450-et.

Ne mérlegeld minden szopi után, mert attól csak feszült leszel, ha nagyon szeretnéd mérni, akkor naponta egyszer mérd (mondjuk fürdés előtt) mindig ugyanabban az időben, akkor szépen látszik a gyarapodás. Ha egyszer -egyszer megáll egy napra, nem gond, a heti/havi átlagot kell figyelni.

És gratulálok a babához!

2011. okt. 1. 22:01
 2/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Kipróbálom, remélem beválik. :)
2011. okt. 2. 10:03
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Csatlakozok az előttem szólóhoz!Én ugyanígy voltam 12 hétig sárga volt a kis súllyal született fiam, állandóan aludt, nem is gyarapodott.Amikor tápszerezni akarta a védőnő, nem engedtem,amikor éberebb a baba szoptasd meg akár óránkét is (ettől majd a tejed is gyarapszik)és ne méregesd!Nekem csak szinte 1 mellből szopott (a bal fele a jobbnak, méretre is).Most 11 hónapos és szinte csak szopik még!Sok kitartást nektek!
2011. okt. 2. 10:51
 4/7 xStefix ***** válasza:

Minden újszülött hajlamos sokat aludni, de ez élettani dolog - még mielőtt azt hinnéd, kedves Kérdező, hogy valóban (kórosan) aluszékony, beszélj erről a gyerekorvosoddal is!

A "sima" sokat alvás teljesen természetes, gyakori és rövid szopásokat és belealvást is jelent, mert a szopizás még nagy munka a picinek. Meg kell tanulnia hatékonyan és erősen szopizni, ami jópár hétbe beletelik. Addig viszont türelem!

A kóros aluszékonyság leggyakrabban koraszülött vagy sárguló babáknál szokott előfordulni és ezt tényleg figyelni kell. Utóbbi esetben a baba esetleg kevés folyadékot vehet magához, ami kiszáradás veszélyével jár.

De, pont ezért javasolták neked feljebb is, hogy a baba közérzetén kívül figyeld a pisis-kakis pelusokat ill. a babád kutacsát is (ha sima a felülete, az jó, ha besüpped, akkor tenni kell).

2011. okt. 2. 15:07
 5/7 Baby-mamisitter ***** válasza:
Szia! Éjjel ne keltsd, viszont nappal muszáj lenne 2 óránként kelteni, nóziát- ,fülét piszkálva, pár napon belül jó lenne, ha eljutnátok a szoptatásonkénti 60 g-hoz. A tej mennyiségét sok-sok folyadékkal növelheted leginkább. Pl.1,5 liter szoptatós tea( pl. Laktoherb, Milusan, Görögszénamag fű) nekem az első jött be + 1,5 liter gyümölcslé, vagy egyéb tea, vagy ásványvíz. Tehéntejet ne igyál kb. 2 hetes koráig. Gyümölcsöt se egyél,2 hetes koráig, mert téged is puffaszt és a babát is. kivétel talán a narancs. Sokat kéne pihenned és ha lehet napi kétszer aludnod nappal is. Az alvás is növeli az anyatej termelését. Jó válaszokat kaptál eddig is, ne idegeskedj és ha továbbra sem vagy elégedett azzal amennyit szopizik, pár nap múlva szólj a gyermekorvosodnak. Üdv. Babymamisitter
2011. okt. 2. 23:06
 6/7 xStefix ***** válasza:
Gyümölcsöt ne egyen? Vagy ha mégis, akkor pont narancsot, ami tiszta sav és citrusféle is, amit általában nem javasolnak, mert allergizálhat? Honnan jönnek ezek az infók?
2011. okt. 3. 09:11
 7/7 anonim ***** válasza:

igen, ha aluszékony, akkor minden alkalmat meg kell ragadnod, hogy szopizzon. próbáld mindig mellre tenni, ha ébren van, ha ez csak 3-4 óránként 20ml, akkor bizony keltegetni kell. pl. nappal 2 óránként, éjjel maradhat a 3-4 óránként, így csak 2x kell kelned éjjel.

amíg beáll a több mennyiség, addig 2 mellből szoptass.

segítséget itt találsz (érdemes felhívni egy hozzáértőt, nagyon sokat segíthet!)

[link]

2011. okt. 3. 09:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!