Mit tegyek, hogy több legyen a tejem és hogy a babám is többet szopizzon?
Aluszékony babára nekem a következőt tanácsolta egy csecsemős még a kórházban, és nekem is bejött:
Amikor szopik a baba, a szabad kezem középső ujjával ütemesen böködtem a baba nyakát tarkónál. Ezzel ösztönöztem a nyelésre. Persze nem szabad túl erősen (tehát nem kell fájdalmat okozni!), de túl gyengén sem, nehogy azt higgye, csak simogatod. Így szépen nekikezdett, és talán 3-4 hetesen már nem is volt erre szükség, vagy hamarabb sem, nem emlékszem, ahogy megerősödött. Én nem ébresztettem hamarabb emiatt, 6 hetesen már átaludta az éjszakákat is, szépen gyarapodott.
Amikor kéri, akkor adj neki, és ezzel a módszerrel próbáld motiválni. Ha van napi 4-6 pisis pelus, akkor biztos hogy nem éhezik, egy héten illik 100-150g-ot gyarapodnia, de egy hónap alatt legalább 450-et.
Ne mérlegeld minden szopi után, mert attól csak feszült leszel, ha nagyon szeretnéd mérni, akkor naponta egyszer mérd (mondjuk fürdés előtt) mindig ugyanabban az időben, akkor szépen látszik a gyarapodás. Ha egyszer -egyszer megáll egy napra, nem gond, a heti/havi átlagot kell figyelni.
És gratulálok a babához!
Minden újszülött hajlamos sokat aludni, de ez élettani dolog - még mielőtt azt hinnéd, kedves Kérdező, hogy valóban (kórosan) aluszékony, beszélj erről a gyerekorvosoddal is!
A "sima" sokat alvás teljesen természetes, gyakori és rövid szopásokat és belealvást is jelent, mert a szopizás még nagy munka a picinek. Meg kell tanulnia hatékonyan és erősen szopizni, ami jópár hétbe beletelik. Addig viszont türelem!
A kóros aluszékonyság leggyakrabban koraszülött vagy sárguló babáknál szokott előfordulni és ezt tényleg figyelni kell. Utóbbi esetben a baba esetleg kevés folyadékot vehet magához, ami kiszáradás veszélyével jár.
De, pont ezért javasolták neked feljebb is, hogy a baba közérzetén kívül figyeld a pisis-kakis pelusokat ill. a babád kutacsát is (ha sima a felülete, az jó, ha besüpped, akkor tenni kell).
igen, ha aluszékony, akkor minden alkalmat meg kell ragadnod, hogy szopizzon. próbáld mindig mellre tenni, ha ébren van, ha ez csak 3-4 óránként 20ml, akkor bizony keltegetni kell. pl. nappal 2 óránként, éjjel maradhat a 3-4 óránként, így csak 2x kell kelned éjjel.
amíg beáll a több mennyiség, addig 2 mellből szoptass.
segítséget itt találsz (érdemes felhívni egy hozzáértőt, nagyon sokat segíthet!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!