Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szerintetek is nyúljak tápszer...

Szerintetek is nyúljak tápszerhez? Lehet, h apad a tejem, vagy csak kevesebb termelődik?

Figyelt kérdés
5. hetes a babám. Ha átalussza az éjszakát,reggel csurig van a mellem, és megetetem egy ciciből. A következő etetés is megy egy ciciből, de utána már csak 2-ből lakik jól. Majd nem tudom csak fagyóból elővett tejből. Ami most elfogyott...Azóta érzem,h kevesebb a tej,amióta be volt gyulladva a jobb cici. Előtte evés után még fejtem, most már nincs mit kifejni...Védőnő szerint pótoljam tápszerrel. Sajni a 4 hét alatt "csak" fél kg a gyarapodás,kicsit el van maradva...
2011. júl. 26. 12:50
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Köszi,nagyon hasznosak,amit írtok! Még változó a Réka, van h elalszik a cicin,amikor elég volt,van h én veszem le róla, van h egész nap nyammogni tudna rajta. Igazából egy cicin 20 perc max.,aztán megmérem, és ha úgy látom nem volt neki elég,rápótolok a másikból. És ilyenkor van az,h a következő etetésre nem termelődik abba cicibe,ami majd következik. De ha csak 4 óra múlva kel a baby,akkor jól lakik. Ma reggel is elaludta a cicin...várom,h mikor ébred!
2011. júl. 27. 08:13
 12/21 anonim ***** válasza:

Én minden ébredés után megszoptattam, mert akkor volt a legéberebb, és tudott rendesen szopizni. Azután amikor sűrűbben szoptattam, akkor elalvások előtt is, és többször bealudt rajta. De ez idővel elmúlik, amikor már növekszenek, nem annyira aluszékonyak.

Itt van pár lényeges dolog a szoptatással kapcsolatban, ha gondolod, olvasd el:

[link]

(A lényeg a csillagozott pontokban röviden össze van foglalva.)

2011. júl. 27. 14:11
 13/21 anonim ***** válasza:
Én napokig bőgtem mikor el kellett kezdeni a tápszert. Szegény pici babám még a 4-6 cici után is annyira sírt, hogy muszáj volt pótolni. Megitta, majd édesen gőgicsélt. Ez volt 8 hetesen. Azóta pótolnom kell, de ugyanúgy szoptatom. Volt amúgy 1-2 hét közben, hogy el is hagytuk a tápszert, aztán egint kellett. Sajnos van, hogy az ember mindent megtesz, de nem elég a tej. Ebből nem szabad lelkiismereti kérdést csinálni. Ha szívná a cicit és sír, akkor szerintem adj neki, csak egy picit, 50-60 millit. Ettől még nem lesz tápszeres a gyerek, le is állhatsz róla.
2011. júl. 27. 21:13
 14/21 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigi válaszokat! Szóval: ha netán kell neki tápszer, akkor egy etetést váltsak ki? Vagy! Pl. eszik 80-at, de nem elég,és készítsek el gyorsan még 40 ml tápszert? Tehát rápótoljak, vagy kiváltsak étkezést? Naponta 6X eszik a Réka. Igazából nem sír,h még éhes...elvileg neki elég,amit kiszív,mégha 60-at is,legfeljebb előbb éhes...A védőnő szerint kellene rápótolnom, és azt mondta 120 kb. az adagja. Tehát,ha mérleg szerint nem eszi ezt meg,csak 80-at,akkor minden etetésnél méregessem,h mennyi a híja az adagjának??? Totál nem értem...Aki nem méri,honnan tudja,h eleget evett-e a baba. Réka szépen elalszik,vagy simán kiköpi a cicit,ha megtelt és olyankor békésen szuszog. :)
2011. júl. 28. 09:01
 15/21 xStefix ***** válasza:
100%

Kérdező, abból, amit leírtál, minden rendben van Rékával!!!

A védőnődről így látatlanban már annyit el tudok mondani, hogy köze sincs a szoptatáshoz, mert amiket mond, teljesen helytelenek (bár túl gyakoriak). :(((

Nincs olyan, hogy egy babának mennyi az adagja, akármennyire is dívik ezt gondolni, mert minden gyereknek mások az igényei és minden nőnek más összetételű a teje (életkoronként, évszakonként, napszakonként, de még egy szoptatáson belül is változik!). Azok a táblázatok, amikből az eüsök dolgoznak, csak nagyon nagy átlagban mutatják, hogy kb. hogyan fejlődnek a babák (akár ételszükségletről, akár hízás- vagy növésgörbéről van szó), úgyhogy ezekre tulképp nem lehet / érdemes alapozni! Csak sajnos annyira bevett ez a gyakorlat náluk, hogy bármilyen kis eltérésnél (ami egyébként teljesen normális), rögtön tápszert javasolnak.

Én 40 hónapig szoptattam, hasonló dilemmáim voltak az elején, mint neked, és mára már 2 éve segítek más anyukáknak. Szóval nem akarom magam fényezni:), de a nyakamat tenném rá, hogy teljesen feleleges lenne Rékának tápszert adnod azok alapján, amiket leírtál!

Ahelyett, hogy az általában (szoptatásban) elég tájékozatlan eüsök szavait követnéd pontról pontra, szerintem inkább fodulj tapasztaltabb anyukákhoz, akik személyesen is megtapasztalták azt, ami neked is a gondod. Most ezzel nem magamra gondolok, de hidd el, hogy közülünk sokan 1000x jobban értenek a szoptatáshoz, mint az eüsök többsége.

Teljesen megértem, hogy össze vagy zavarodva, gondolom, kezdő anyuka vagy:), de pont ebben a kritikus időszakban fontos, hogy jó helyről szerezz információkat, különben nagyon hamar a tápszerezés útjára léphetsz, ahonnan már nem olyan könnyű visszatérni... (És ez nem a táp ellen szól, hanem egész egyszerűen dőreség lenne egy ügyesen szopizó és jelző babából és egy elég tejjel rendelkező anyából tápos párost csinálni!)

A kérdéseidhez:

Semmiképp ne válts ki egy egész étkezést táppal, mert az drasztikusan és villámgyorsan apasztani fogja a tejed!!! Leegyszerűsítve, amennyi tápot adsz ma, annyival kevesebb tejed lesz holnap. Ellenben, minél többet szoptatsz, annyival több tejed fog termelődni (pár napon belül).

Ha mindenképp muszáj pótolni (de mondom, a fenti jelekből én egyáltalán nem gondolom!!!), akkor csakis szoptatás után és épp csak annyit, hogy a babád már ne legyen éhes. Fontos, hogy ne lakasd jól táppal, különben sokáig nem fog újra megéhezni (a táp lassabban emésztődik), később fog szopizni; a ritkuló szopizás viszont csökkenti a tejmennyiséget. És ami még fontos: lehetőleg ne üvegből add neki a pótlást, mert nem tudhatod, hogy érzékeny-e a cumira; ha igen, abból viszont cumizavar lehet, amit esetenként nagyon nehéz orvosolni.

A 80-120 ml--eas kérdésed pedig pont arra utal, amit feljebb írtam: a babáknak nem mindig egyforma az étvágyuk, nem fog Réka se mindig ugyanannyit enni, sőt. Épp ezért felesleges, sőt, gyakran kifejezetten káros (idegesítő) is, ha elkezded minden szopinál mérni, mert ok nélkül is rá fogsz stresszelni. A stressz pedig szintén tej-ellenség... Tehát ezt a tanácsot is vesd el gyorsan.

És végül, hogy jó helyről szerezd be a szopis információkat: www.lll.hu

Ezt a honlapot nagyon ajánlom, mert részletesen leír mindent, amit tudnod kell arról, hogyan érdemes (helyesen) szoptatni!

2011. júl. 28. 09:19
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
szerintem várj a tápszerrel, a védőnőd nem tud semmit, mint a legtöbb védőnő.
2011. júl. 28. 10:15
 17/21 anonim ***** válasza:
A legutolsó válaszodból azt szűrtem le, hogy te az egyik élő példája lehetnél egy olyan ügynek, mikor a védőnő vagy gyerekorvos elszúrja a szoptatást. Hallgass xStefixre, igaza van, és én is úgy gondolom: a gyereked a leírásod szerint jól lakik a tejjel, amit tőled kap! Minek pótolnál tápszerrel egy jóllakott gyereket?? De ha mégis aggódsz, még mindig inkább a sűrűbb szopi módszerével adj neki többet, szerintem. Ez az aggódás engem is kicsinált annak idején, pedig sosem sírt, nyűgösködött a kicsim, aztán elhajítottam a mérleget a fenébe, és a gyerekemet figyeltem helyette. Később azért néha kíváncsiságból megmértem, és a három hónapos korban 60-160-akból, 6 hónapos korára 100-220-ak lettek.
2011. júl. 28. 13:58
 18/21 A kérdező kommentje:
xStefix! Köszönöm a tanácsokat! Én teljes mértékben igazat adok neked! Épp most evett Réka,most csak 80-at,előző étkezésnél 100-at, de nem sírt,h kér többet,és fél órája szunyál,pedig 4 órát aludt előtte! Sűrűbben tenném cicire,de egyszerűen alszik...éjjel 1x ébred! Naponta max. 6x eszik! Köszi mindenkinek! Még jelentkezem...
2011. júl. 28. 16:10
 19/21 xStefix ***** válasza:

Ilyen egy szépen fejlődő kislány. :)

Jó babázást, majd írj, mizujs!

2011. júl. 28. 16:47
 20/21 A kérdező kommentje:
Ja igen, tényleg a hülye táplálkozási görbéjével jött nekem is! Berajzolta,h Réka egy kicsivel alatta van,mint ahol lennie kellene! Tehát egészítsem ki az étkezéseit. Bár a Réka nem kéri a kaját,vagy rögtön bealszik,tehát gondolom akkor épp az a 80 is elég volt...
2011. júl. 28. 19:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!