Szerintetek is nyúljak tápszerhez? Lehet, h apad a tejem, vagy csak kevesebb termelődik?
Én minden ébredés után megszoptattam, mert akkor volt a legéberebb, és tudott rendesen szopizni. Azután amikor sűrűbben szoptattam, akkor elalvások előtt is, és többször bealudt rajta. De ez idővel elmúlik, amikor már növekszenek, nem annyira aluszékonyak.
Itt van pár lényeges dolog a szoptatással kapcsolatban, ha gondolod, olvasd el:
(A lényeg a csillagozott pontokban röviden össze van foglalva.)
Kérdező, abból, amit leírtál, minden rendben van Rékával!!!
A védőnődről így látatlanban már annyit el tudok mondani, hogy köze sincs a szoptatáshoz, mert amiket mond, teljesen helytelenek (bár túl gyakoriak). :(((
Nincs olyan, hogy egy babának mennyi az adagja, akármennyire is dívik ezt gondolni, mert minden gyereknek mások az igényei és minden nőnek más összetételű a teje (életkoronként, évszakonként, napszakonként, de még egy szoptatáson belül is változik!). Azok a táblázatok, amikből az eüsök dolgoznak, csak nagyon nagy átlagban mutatják, hogy kb. hogyan fejlődnek a babák (akár ételszükségletről, akár hízás- vagy növésgörbéről van szó), úgyhogy ezekre tulképp nem lehet / érdemes alapozni! Csak sajnos annyira bevett ez a gyakorlat náluk, hogy bármilyen kis eltérésnél (ami egyébként teljesen normális), rögtön tápszert javasolnak.
Én 40 hónapig szoptattam, hasonló dilemmáim voltak az elején, mint neked, és mára már 2 éve segítek más anyukáknak. Szóval nem akarom magam fényezni:), de a nyakamat tenném rá, hogy teljesen feleleges lenne Rékának tápszert adnod azok alapján, amiket leírtál!
Ahelyett, hogy az általában (szoptatásban) elég tájékozatlan eüsök szavait követnéd pontról pontra, szerintem inkább fodulj tapasztaltabb anyukákhoz, akik személyesen is megtapasztalták azt, ami neked is a gondod. Most ezzel nem magamra gondolok, de hidd el, hogy közülünk sokan 1000x jobban értenek a szoptatáshoz, mint az eüsök többsége.
Teljesen megértem, hogy össze vagy zavarodva, gondolom, kezdő anyuka vagy:), de pont ebben a kritikus időszakban fontos, hogy jó helyről szerezz információkat, különben nagyon hamar a tápszerezés útjára léphetsz, ahonnan már nem olyan könnyű visszatérni... (És ez nem a táp ellen szól, hanem egész egyszerűen dőreség lenne egy ügyesen szopizó és jelző babából és egy elég tejjel rendelkező anyából tápos párost csinálni!)
A kérdéseidhez:
Semmiképp ne válts ki egy egész étkezést táppal, mert az drasztikusan és villámgyorsan apasztani fogja a tejed!!! Leegyszerűsítve, amennyi tápot adsz ma, annyival kevesebb tejed lesz holnap. Ellenben, minél többet szoptatsz, annyival több tejed fog termelődni (pár napon belül).
Ha mindenképp muszáj pótolni (de mondom, a fenti jelekből én egyáltalán nem gondolom!!!), akkor csakis szoptatás után és épp csak annyit, hogy a babád már ne legyen éhes. Fontos, hogy ne lakasd jól táppal, különben sokáig nem fog újra megéhezni (a táp lassabban emésztődik), később fog szopizni; a ritkuló szopizás viszont csökkenti a tejmennyiséget. És ami még fontos: lehetőleg ne üvegből add neki a pótlást, mert nem tudhatod, hogy érzékeny-e a cumira; ha igen, abból viszont cumizavar lehet, amit esetenként nagyon nehéz orvosolni.
A 80-120 ml--eas kérdésed pedig pont arra utal, amit feljebb írtam: a babáknak nem mindig egyforma az étvágyuk, nem fog Réka se mindig ugyanannyit enni, sőt. Épp ezért felesleges, sőt, gyakran kifejezetten káros (idegesítő) is, ha elkezded minden szopinál mérni, mert ok nélkül is rá fogsz stresszelni. A stressz pedig szintén tej-ellenség... Tehát ezt a tanácsot is vesd el gyorsan.
És végül, hogy jó helyről szerezd be a szopis információkat: www.lll.hu
Ezt a honlapot nagyon ajánlom, mert részletesen leír mindent, amit tudnod kell arról, hogyan érdemes (helyesen) szoptatni!
Ilyen egy szépen fejlődő kislány. :)
Jó babázást, majd írj, mizujs!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!