Meddig értékes az anyatej? Milyen "haszna" van, ha 1 éves kora után szopizik még a baba?
Erről szerintem megoszlanak a vélemények.
Én azt gondolom az első időkben nagyon fontos az anyatej, hogy a kisbaba megkapja a megfelelő vitaminokat és immunanyagokat.
1 éves kor után pedig a szoptatás inkább az érzelmi kapcsolat szempontjából jelentős. Nálunk ez kimaradt már, mert lányom nem szopizott 1 éves kora felett.
Betti válasza:
11 hónapja szoptatok és fejek is,mivel anyatejleadó vagyok.Még most is ugyan olyan szép zsíros,mint eleinte, 250ml-s üvegben,szinte 50 ml zsírja van.Az összetevői biztosan változtak egy kicsit,de nem hinném,hogy a vízzel egyértékű,ahogy némelyek állítják(már gyermekorvos szájából is hallottam ilyet).
Én 21 hónapos koráig szoptattam a kislányomat, nem is volt beteg.
A kisfiam most 2 hónapos, ha lesz rá lehetőségem min. 2 évig szeretném szoptatni.
Minden szempontból hasznos. Nyilván nem annyira életbevágó már, mint az első évben, de ha van tej ill. szoptatás, és mind az anyának, mind a gyerkőcnek igénye van rá ill. nem zavarja őket, akkor nem lehet rá azt mondani, hogy káros, semmiképp! Max. annyit, hogy semleges hatása van (de nem felesleges dolog!) - de én is azok közé tartozom, akik szerint még ez se igaz. Szerintem is nagyon hasznos.
Biológiailag végig benne vannak azok az összetevők, amik se a tápszerben, se a szilárd ételekben soha nem lesznek benne, semikor. Amíg van tej, addig biztosan megkapja a gyerek az immunanyagokat, vitaminokat stb. Ez nem azt jelenti, hogy ha nincs tej, akkor baj van - de ha van tej, az csakis plusz segítséget jelent a számára!
Érzelmileg pedig a kötődés miatt van jelentősége, és 1 éves kor után már tényleg egyre inkább ez a hangsúlyos. És ez megint a fenti eset: enélkül is lehet kötődést alakítani, mélyíteni - de ha van szoptatás, akkor rögtön adva van egy kézenfekvő és jó módszer arra, hogy ezt megtegyük.
Én 40 hónapig szoptattam, és mindkét területen abszolút pozitív tapasztalataim vannak a hosszú távú szoptatásról. Ha az ember céltudatosan és ésszel csinálja, nehéz "elrontani" szerintem.
A szopit? Igen, úgy tűnik, már csak nemleges választ kapok, ha néha megkérdezem. :)
Kicsit fura érzés, tényleg lezárult egy korszak, de azt hiszem, sokkal könnyebb így mindkettőnknek, hogy ennyire lassan lett vége. Szinte észre se vettük, tényleg nem is tudom a pontos napot, ahogy a szakirodalomban is olvastam erről...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!