Mennyit kell ennie, szopiznia egy etetésnél a 2 hetes babámnak?
Az, hogy irányelveket, tanácsokat kapsz, az még nem jelenti azt, hogy egy bab aszerint is "működik".
Bizonyára nem hülye a kórház, de ha állandóan mérjük a mennyiségeket, attól még nem fog jól vagy rosszul fejlődni a baba. Viszont arra kétségkívül jó, hogy beparázzon a kismama, mert nem eszik eleget a gyereke, legalábbis a számolgatás szerint.
bab= baba
:) bocsi
Az irányelvek rendben vannak (persze kell valami útmutató), de mindenképpen figyeld a babád jelzéseit. Az a legfontosabb.
Mindenki zárójelentésére ezt írják rá, ill. azt, hogy napi x alkalommal x gr anyatejet kapjon. (Mintha ez így működne.) Sőt, voálá, az enyémre azt is ráírták, hogy jó szopókészsége van a gyereknek, miközben az egész teste teljesen hipoton volt. Szóval ennyit erről.
Az iránymutatás az iránymutatás, igen. Csak se az eüs intézményrendszer, se a dolgozói és ebből adódóan a hozzájuk forduló kezdő anyuka sem arról ismerszik meg kapásból, hogy tudna annyira rugalmas lenni, amennyire időnként szükséges. És ez nem azt jelenti, hogy mindenki hülye (még mielőtt megint megkapom), csak annyit, hogy nem mindig az a legjobb, amit a dr.-ok és a kórházi ajánlások előírnak. A jószándék ott is megvan, de a szoptatás témakörét sajnos kevesen ismerik eléggé, ez van.
Én pedig semmi olyasmit nem írtam, amibe bele lehetne kötni, csak annyit, hogy ezt az ajánlást elsősorban a tápszeres babákra vonatkoztatják (vagyis kellene), mert az anyatej összetétele és termelődése messze nem ilyen egyenletes. Ráadásul, ha nagyon muszáj, akkor már inkább azt a felét lehetne jobban használni, hogy kb. 150-nel szorzunk (de ezt is csak erőltetve) - de az, hogy ezt egyenletesen kelle elosztani x étkezésre, már pláne nem korrekt, mert a babák nem esznek mindig ugyanannyit, sőt. A csak táposok még talán jó eséllyel igen, de a vegyesen tápláltak és főleg az anyatejesek már sokkal kevésbé. Ezért nem kifejezetten jó a példa és ezért kötök bele én is mindig, még úgy is, ha csak azért kerül elő, hogy egyes anyukáknak segítsünk vele. Nem mások tájékozottságát vagy szándékát akarom megkérdőjelezni, csak jelzem, hogy így nem egészen helyes. De nem én vagyok az egyetlen, ahogy látom.
Ha pedig esetleg feltűnt, abba sose szoktam belekötni, amikor olyan válaszok jönnek, hogy pl. 80-120 gr között szopik a baba, mert ez sokkal élethűbb és ezért talán nagyobb segítség is, még akkor is, ha nagyon eltérőek az egyes babák.
De úgy látom, mostanában megint belémkötős időszak jön. :)
Kérdező, elnézést, hogy nem adtam konkrét választ a kérdésedre, de sajnos csak közelítő értékeket fogsz látni a többiektől is. Itt találsz segítséget ahhoz, hogy kb. hogyan szopik a baba az első időkben:
Hát nem tudom, én elég gyakran hallok, olvasok olyasmit, hogy a baba egyszer pár kortyot "iszik", másszor hosszan és sokat "eszik". Illetve gyakori kérdés itt, hogy estére nyügi a baba, mert kevesebb tej marad/termelődik a mellben. És én is azt tapasztaltam magunkon, hogy elég nagy eltérések lehetnek, nemcsak mennyiségében, de minőségében is.
Én inkább úgy mondanám, hogy nem a tejemnnyiség rendszere áll be, hanem a tejtermelésé. Mert a mennyiség eléggé változik, igénynek megfelelően - és a test ezt fogja követni "rendszerszerűen".
Kérdező, figyeld majd meg, hogyan változik a tejed most nyáron, ha végre melegebb lesz! Több lesz az első, szomjoltó része és lehet, hogy többet is fog a babád "inni". Ezért nehéz bármilyen konkrétabb adatot mondani.
Hat hetes kortól az anyateje babák általában 400 és 1200g között szopiznak naponta. Bár ez sem pontos válasz a kérdésedre.
Az én 5 napos babám a kórházból hazajövetel utáni első evésnél (csak kíváncsiságból mértem néha-néha) 180 g tejet szopizott.(Alig hittem a szememnek, ezt nemigen ismételte többször, de 120-140 g megvolt többször is)
Itt olvashattunk babáról, aki a 40 g tejjel elégedett volt.
Ebből levonva a tanulságot egy kb. kéthetes babának 40 és 180 g között van az anyatej igénye egy szoptatás alatt.
De ezzel sokra nem mész. Ezért írták többen is, hogy figyeld a babádat, ha eleget pisil, kakil, megfelelően hízik, fejlődik, elégedettnek tűnik, akkor a mennyiséggel nincs gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!