Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Akinek szoptatási problémája...

Akinek szoptatási problémája van az miért nem fordul szoptatási tanácsadóhoz?

Figyelt kérdés
Ahogy a válaszokat olvasom sok helyen, ha ezeket az édesanyák mind megfogadnák, abból több baj származna mint haszon. Fontos dolgokban miért nem fordulnak sokan szakemberhez? Más egészségügyi témakörben sokszor senki nem válaszol, csak azt írják hogy ,,menj orvoshoz" itt meg osztogatják a rossz tanácsokat.
2011. jún. 14. 22:58
1 2
 11/13 xStefix ***** válasza:
47%

Mint olyan, aki belelát a tanácsadók munkájába:

1: A képzett tanácsadók sajnos még csak kevesen vannak.

2: Valóban, elég szétszórtan az országban és sokszor csak a nagyobb településeken elérhetők. Bár vannak olyanok is, akik több helyen "rendelnek" és x km-en belül házhoz is utaznak (de ez plusz költség, amit nem mindenki tud megfizetni). Az emailekre néha csak hosszabb idő után tudnak válaszolni, telefonon talán inkább elérhetők. De, mivel maguk is általában többgyerekes anyukák, nyilván nekik is van más elfoglaltságuk, nemcsak a tanácsadás.

3: A legtöbbjüknek nem ez a főprofilja, ergó, a hivatalos munkájuk mellett foglalkoznak ezzel, sokan önkénte alapon. Ez pedig nyilván valamivel kevesebb időt és energiát enged meg nekik a szoptatás ügye számára, mintha alapjáraton ezt csinálnák. De a szándék biztosan megvan, ezt sokszorosan tapasztaltam.

4: Az ma még kivitelezhetetlen, hogy minden szülészeten legyen szopis tanácsadó is; pedig nyilván ez lenne a legjobb. Mert nincsenek a tanácsadók elegen, mert nincs rá se személyes, se anyagi keret és mert olyan az eüsök hozzáállása, amilyen. Nem tudom, ti mit láttok mindebből, de az eüs szakma általában nagyon lenézi őket, még akkor is, ha a legmagasabb ibclc-s végzettséggel rendelkezik valaki. Akinek nincs dr. a neve előtt meg egyetemi diploma a szobafalon keretben, az már nem lehet kompetens egyészségügyi kérdésekben, ugye. (De ez most tényleg negatív általánosítás volt a részemről.) Így nagyon nehéz együttműködni...

5: És végül, mint minden emberi szervezetben, sajnos köztük is vannak olyanok, akik néha kevésbé empatikusak, hiába kellene mindig annak lenniük. Egyrészt, mert emberek, másrészt nekik is lehet rossz napjuk vagy sok tennivalójuk (akkor is, ha ez gyenge érv) és mert mindig akadnak a tömegben olyanok, akik kevésbé alkalmasak egy hivatásra. Ezt egyébként én is tapasztaltam.

De ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a többségük jószándékkal teszi, amit és törekszik arra, hogy fejlődjön. Tudom, hogy mindez nem segít egy gonddal küzdő anyukának akkor, ha épp rossz pillanatot fog ki egy szakinál és továbbra is egyedül marad a bajával - de ilyenkor lehet pl. másik tanácsadót megkeresni. Anno nekem is a 4. "vált be", akit megkerestem, de ő aztán a legprofibb az összes között (és ezt a saját kollégái is mondták róla). Vagy más tapasztalt anyukát keresni, vagy akár itt a fórumon kérdezni. Igen, sok itt a hibás vagy akár káros tanács is, de azért szerintem lehet azt érezni, hogy kik azok, akik tudják, miről beszélnek és kiben lehet talán megbízni. Nincs garancia ezekre a tanácsokra sem, de azt sem hiszem, hogy azonnal vége lenne a világnak, ha az első tanácsadó valamiért nem jött be.

Egyébként ugyanezt a kérdést én is feltettem anno többször is, de alig kaptam rá konkrét választ, vagy egy-két olyat, mint ami most is jött.

Nekem szemszer az a bajom ezzel a dologgal, hogy mindig vannak/voltak/lesznek olyanok, akik csak azért, mert van 1-2 saját negatív tapasztalatuk a szakemberekkel vagy a ligával kapcsolatban, már rögtön fújolják az egészet és újra és újra aláássák a tekintélyüket. Az egyéni tapasztalat fontos, igen, és az is jelzés lehet, ha ez többeknél ismétlődik. Ez a szakik számára is visszajelzés, hogy van még hova fejlődni. - De nem biztos, hogy jó logika, ha valaki az egyénre vonatkozó ellenérzéseit egy egész (ismeretlen) csoportra is kiterjeszti. Nem jó dolog előítéletesnek lenni.

2011. jún. 15. 17:13
 12/13 anonim ***** válasza:
Az előitélet nem szép,de az nincs rendjén,hogy valakit folyamatosan b@szogatnak,hogy kérjen segitséget,és mikor kér akkor sem kapja meg. És jön az lll sztárolása,meg hogy miért nem hivják az anyukák őket.Hivják ők,csak nem veszik fel,vagy semmi mást nem tudnak hajtani csak azt,hogy cumizavaros a gyerek,akkor is ha életében nem látott cumit/bimbóvédőt .. ezzel már bocsánat de kitörölheti egy kétségbeesett anyuka a szebbik felét..
2011. jún. 15. 20:54
 13/13 anonim ***** válasza:

Idézném Tracy Hogg-ot, a Suttogó titkai I.-ből:

"Életben maradásunk egyik alapfeltétele a táplálkozás... bármelyik irányzatot követjük, valaki mindig kritizálni fog érte."

"Először is, a szoptatás nem olyan könnyű, mint a leendő anyukák többsége képzeli. Másodszor, nem való mindenkinek."

"A lényeg az, hogy választhatunk. Ugyanolyan ésszerű érveket lehet felhozni a tápszeres táplálás mellett, mint a szoptatás mellett. Attól függ ki milyen."

"Arra buzdítom a nőket, hogy vegyék fontolóra, melyik módszer mivel jár, milyen előnyei és milyen hátrányai vannak - a baba és az ön szempontjából."

2011. jún. 15. 22:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!