Miért néz mindenki hülyének, hogy legalább másfél éves koráig szeretném szoptatni a kisfiamat? Ez most ciki?
Gratulálok,jól gondolkozol.Aki lenéz a szoptatás miatt,az saját magát minősiti.Tényleg ,linkeljen már valaki valami tudományost arról,hogy 1 év után már nem jó az anyatej.Kíváncsi lennék én is.
Kérdező,ne érdekeljen senki és semmi,légy büszke magadra.
Több mint 3 éve szoptató anyuka
1,5 éves a lányom, reggel, délben és este szopik. így alakult és kész. A szoptatás nem csak táplálék ezt könnyen meg lehetne érteni, de a főleg tápszeres anyukák ezt nem tudják belátni, mert mivel nincs tapasztalatuk a hosszan tartó szoptatás témában. Nem tudják milyen az, amikor a gyereknek jön a foga, nagyon nyűgös és kb. 5 perc szoptatástól ez mind elmúlik. Persze mindenkinek szive joga azt választani, amit helyesnek tart, az biztos, hogy a szoptatás nem a legkényelmesebb megoldás, de nem is a kényelem miatt szülünk gyereket.
Szóval addig szoptass, ameddig jónak látod és kész.Nem ciki.
Vannak kutatások arra vonatkozóan,hogy azok a gyerekek, akik sokáig szoptak, jóval intelligensebbek a nem szopó társaiknál.
Nyugodtan szoptass, én is 1,5 éves koráig szeretnék szoptatni.
9 hós kisfiú anyukája
Az egyik előzőnek írnám: azok a kutatások, amiket írtál nem igazán meggyőzőek. Az a probléma velük, mint a vegetáriánus gyerekek magasabb IQ-járól szóló kutatásokkal. Nem veszik figyelembe, hogy az együtt járás nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést. Arról van szó, hogy a szoptatás (és a vegetarianizmus) sokkal elterjedtebb, preferáltabb értelmiségi körökben, mint mondjuk a a nyolc általánost végzetteknél. (Ami előtt bárki nekem jönne: ezzel nem azt mondom, hogy a nyolc általánost végzettek biztos nem szoptatnak, hanem azt hogy kevesebb eséllyel.)
Különben nem ciki a szoptatás, én is szoptatom a másfél éves fiamat.
Kedves utolsó!
Én ezzel nem nagyon értek egyet, amit arról írtál, hogy inkább az értelmiség "engedheti" meg magának a szoptatást!
Mert pl. ahová hordoma lányom (úszás mazsola muszika különböző csoportok játszóházak...ugye ezek költségesek,szóval valószínű nem a nyolc általánost végzők járnak ide)ÉS körülbelül így a 70-80 anyuka közűl kettenn szoptatunk még mindig, vagy inkább egyáltalán!És az anyukák 70%-a felsőfokú végzettségű!
És ha megnézed a kissebség tagjait, szinte MIND szoptat, ameddig csak bír,mert addig sem kell kajára költeni a gyerekre!
Szóval ezel cáfolnám a gondolatmenetet!
Másfél éves zsoptató anyuka
Huh, hát a "8 általánost végzett anyukák" közül lehet, hogy még ennyi se szoptatja az egy éves, vagy még ennél is idősebb gyerekét. (70-nek a 70%-a - az értelmiségiek aránya- az 42. Ha ebből 2-en szoptatnak az azt jelenti, hogy durván 5% szoptatja az "idős" gyerekét.) Ugye ez nem túl magas szám, 5%-nál vannak kisebb arányok is.
Környezetemben a cigányok mind tápszereznek, én hosszan szoptatót még nem láttam körükben. Bár nincs annyi ismerősöm a körükben, ami alapján statisztikailag releváns következtetést le lehet vonni, de gondolom a Te esetedben ugyanaz a helyzet.
A példaként mondott 70-80 anyukával kapcsolatban is ugyanezt tudom elmondani. Túl kicsi minta, hogy következtetni lehessen. Most nem akarok belemenni a valószínűségszámítás rejtelmeibe, nem szeretnék úgy tenni, mintha értenék hozzá.
Nem bántásból, vagy "veszekedés" (maximum vita) szándékával írom: de ha körülnézel a környezetedben, természetesen levonhatsz következtetéseket, de nem óvatosan kell bánni ezekkel, akkor, amikor ezeket egy jóval nagyobb csoportra, esetleg az egész társadalomra kivetíted.
En csak azt nem ertem, hogy miert nem lehet elfogadni azt a tenyt, hogy mindannyian masok vagyunk? Miert rossz ember az, aki maskent gondolja? Annyira ocsmany, amikor egymasnak mennek egyesek velemenykulonbseg miatt.
Az, hogy mennyi ideig szoptatsz, kedves Kerdezo, maganugy. A te dolgod es kesz, ebbe senkinek semmi joga nincs beleszolni, vagy emiatt lehurrogni. En spec tisztellek a dontesedert.
Off: az anyatejnek semmi koze nincs az intelligenciahoz. Az, hogy mennyire leszel ertelmes, beled van kodolva. Genetika. Tessek elfogadni. Most irhatnek sajat peldat is, de inkabb legyen itt egy altalanos: ha ugyanugy neveled es ugyanaddig szoptatod a gyermekeidet, hogy letezik, hogy egyik okosabb a masiknal, sot van, hogy a kulonbseg elegge kiutkozo? Hmmm? Na meg ha igaz lenne, hogy az anyatejjel taplalt babak intelligensebbek, akkor pl Afrikaban csupa kis Einsteinek szaladgalnanak.... De nem. Az anyatejnek szamos elonye van, de a magasabb IQ nem tartozik hozza.
10:09-es vagyok!
Eszem ágában sem volt veszekedni nekem sem :) max érvelgetni :)
Nekem sem ismerőseim a cigány példák, csak én itt sajnos ezt az utcán látom folyamatosan!
Valóban igazad van kevés a 70-80 anyuka példának, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni!
Én is nagyon sokat gondolkodtam már azon, hogy a hosszú szoptatás, vagy egyáltalán a szoptatás ténye mitől függ egy anyánál!De nem jutottam értelmes következtetésre!Van aki meg sem próbálja, van eki a tápszerre esküszik, van aki a kötöttségtől fél, vna aki tudatlanság hiányában feladja....
Nálunk sem indult minden flottul, én 4 hetig csak fejtem etettem...De végül kaptunk segítséget, és azóta csak ciciből eszik hál' isten!
Én úgy gondolom, hogy addig jó szoptatni amíg mindkét félnek "örömet" okoz, ez egyéb hasznos dolgok mellett!
Bár néha én is soknak érzem már, néha nagyon fáradtnak érzem magam ehhez, de mikor látommennyire szereti,mindent elfelejtek :)
Másfél éve szoptató anyuka! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!