Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Gyakorlott anyukáktól szeretné...

Gyakorlott anyukáktól szeretnék "tanulni". Hogyan lehetnék jó anya?

Figyelt kérdés
Első bébimet várom, nagyon fiatal vagyok 20 éves. Aggódom, hogy mi lesz ha megszületik, mit hogyan kell csinálni... A barátnőm babájára fordítva adtam rá a pelenkát :( Olyan béna vagyok.:( Azt sem tudom hogy kell szoptatni és hogy miért és milyen időközönként kell lefejni a tejet, hányszor kell etetni a babámat majd. Tele vagyok kérdésekkel. A kórházban a csecsemős nővérek fognak majd válaszolni nekem? Félek, hogy mindent el fogok rontani! Mire megszületik szeretnék felkészült lenni, hogy jó anyja lehessek. Segítsetek légyszi!
2009. márc. 10. 07:50
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Mi történik az első nap a kórházban mikor megszületik a baba? Ki fogja meg mutatni, hogy hogyan kell megfürdetni és megszoptatni a kisbabámat?
2009. márc. 10. 07:52
 2/14 A kérdező kommentje:
Mi lesz ha nem lesz tejem? Van valami amitől beindul a tej? Ha a babám csak tápszert kap tényleg betegesebb lesz mint az anyatejes babák? Bocsi, hogy ha buta kérdéseket teszek fel, de nagyon félek, hogy elrontok valamit és a baba látja kárát. :(
2009. márc. 10. 07:54
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én igaz első babás vagyok 25 leszek júliusban! Megfogják mutatni a kórházba a csecsemős nővérkék közül a szoptatos nővérke, hogy kell szoptatni, bár nagyban függ a babádon is, hogy akar-e vagy nem. Nekem nem akart, így én tápszereztem, mert közben még a tejem is elapadt, akárhogy is fejtem mint az örült:(! A szülés után míg összevarják a gátsebed, meg ilyenek elviszik a babád megfürdetni és lemérni, megvizsgálják minden rendben van-e, majd visszahozzák és lehet vele 1 órát ezt hivják aranyórának, ekkor már melledre teszik szopni a babádat!

Aztán vagy átmész (ha tudsz a saját lábadon én nem tudtam) vagy átvisznek a szobába, ahol leraktad a cuccod szülés előtt és majd oda viszik a babád!

Ha nem tudsz szoptatni akkor sem leszel rosszabb anyuka! Nem minden baba betegesebb aki tápszeres, mert az én kislányom még egyszer sem volt az, de a Sógornőmé november óta 3-szor eset bele valamilyen megfázásos cumóba, sokszor átvittem hozzá az én lányomat is egyszer sem kapta el! Sok függ a genetikai adottságokon!!! Ha kérdésed van valamivel kapcsolatba akkor írj privátot, válaszolok, ha van még valami kérdésed!

Fel a fejjel, boldog babavárást kíván 9 hónapos anyuka!

2009. márc. 10. 08:12
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Először is nyugodj meg!!!!!

Nem kell izgulni, mert akkor csak rosszabb lesz. Nem attól leszel jó anya, hogy mindent profin, a nagykönyv szerint csinálsz, hanem, hogy szereted a kis manót és minden tőled telhetőt megteszel, de nem kell megfeszülni. Igaz, hogy én is fiatal vagyok (25) és az első gyerekem nevelem, de nekem itt van anyukám, aki nagyon sokat segít. Sok mindent megmutatott és sokszor bíztatott.

A szoptatással kapcsolatban:

-Rögtön a szülés után, ahogy tudsz kezd el inni a laktoherb (vagy egyáb szoptatós) teát

- fejni azért kell, hogy minél több legyen a tejed, de ha netán nem tud szopizni, akkor a lefejt tejet le lehet adni a csecsemő osztályra és akkor az kapja tápszer helyett és az első tej (kolostrum a legjobb a babának)

- ha nem indul be azonnal a tejed, akkor se ess pánikba, mert lehet, hogy csak a szülé utáni 3-5. napin indul el.

- amikor csak tudod tedd mellre a babát, mert ez serkenti a tejleadást

- fejni a szoptatás után érdemes, mindig azt a cicidet amiből evett, hogy több tej termelődjön

- etetni pedi annyiszor kell, ahányszor éhes (úgyis "rikácsolni fog :) )

A csecsemős nővérek elvileg segítenek (hiszen az a dolguk), de egyéne válogatja.

A fürdetés sem egy nagy ördöngősség, a lényeg, hogy biztonságosan fogd. Ha jobb kezes vagy, akkor a bal kezeddel nyúlj be a háta alá és a hóna alatt átnyúlva fogd meg a karját, a másik kezeddel meg mosdatod. Ennyi.

Tarts ki, hidd el menni fog és pár hét alatt belerázódol.

(Ő meg úgysem fog rá emlékezni, ha egyszer véletlenül fordítva adod rá a pelust )

2009. márc. 10. 08:16
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Én 19éves vagyok és 2hós baba nagyon boldog anyukája, a lényeg, hogy ne izgulj, menni fog minden ösztönből.vannak különbözö tejserkentő bogyók, meg tea, én babám 1hónapja kap tápot, mert elapadt a tejem, ezek már olyan modern tápok, hogy minden szükséges anyag megtalálható benne, szóval ha tápra lenne szükség akkor sincsen semmi probléma. szívesen beszélgetnék veled ha szeretnéd...irj ha ugy gondolod megadom az elérhetőségeimet:)
2009. márc. 10. 08:17
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Ha ennyire tudatosan készülsz, biztosan nagyon-nagyon jó anyuka leszel!!! Az, hogy a pelenkát véletlenül fordítva adtad rá a babára, az nem bénaság. Nem lehet mindent tudni))))... Ha szerencséd lesz, a csecsemős nővérek nagyon sokat fognak segíteni. Az a fontos, hogy merj kérdezni. Ha egyik-másik nem válaszol, nem segít, kérdezz másikat. Biztosan lesz az osutályon, aki szívesen segít és megmutat neked mindent. Legjobb lenne, ha a babád veled lehetne egész nap, de legalább nappal (baba-mama szoba), így már a kórházban össze tudnátok szokni és nem lenne akkora trauma neked, amikor haza mentek és egyedül kell majd ellátni a babádat. Jó lenne az is, ha az első néhány héten lenne otthon segítséged (anyukád?), aki főz, mos, takarít rátok, hogy te eleget tudj pihenni és csak a babával tudj foglalkozni. Ez a tejelválasztás beindulása miatt is fontos lenne. Amiatt ne aggódj, hogy lesz-e tejed. Biztosan lesz, ha a babádat már a kórházban is szoptatod. A 2-4. nap körül szokott belövellni a tej, de addig is van a baba számára megfelelő étel, az előtej, ami majdnem olyan sárga, mint a madártej. A szervezeted már terhesség alatt is termeli. A babának ebből elég kis mennyiség is, mert nagyon pici a gyomra és ez nagyon zsírdús, laktató tejcsi. Tele van mindenféle fontos dologgal, ellenanyagokkal. Emellett kalóriabomba is. Ne ijedj meg, ha az első napokban esik a babád súlya (akár 10%-ot is). Ez természetes dolog. Annyi minden van, amit tudnék még írni, de nem akarok túl hosszú lenni. Biztosan mások is fognak válaszolni. Egyébként mennyi idős kismama vagy? Én is 21 évesen szültem az első babámat, most már csak mosolygok rajta, de én is ilyen bizonytalan voltam akkor. Hidd el, még a 4. babánál is néha elbizonytalanodom.:)) Boldog babavárást! 4 gyerekes anyuka:)))
2009. márc. 10. 08:19
 7/14 anonim ***** válasza:

Mindenkinek van teje, vagy majdnem mindenkinek (1000-999,5). [link] És a pelenkát meg lehet fordítani. Nyugodj meg, a babának is te leszel az első anyukája, és fogalma sincs mi a helyes, amit te csinálsz, az lesz neki a legeslegjobb és a természetes. Ha ti örökké fordítva hordjátok a pelust a te gyerekednek az lesz a legeslgejobb.

A szemedbe fog nézni, és tudni fogod, mit tegyél.

Remélem, neked is van anyukád, őt kérdezgesd, milyen voltál kisbabának?

Én pl sose fejtem, az ágyamba vettem a babát, és megetettük egy kis paprikás krumplival 4 hónaposan, pont mielőtt jött a védőnő, s a tesója(2,5) egyből el is újságolta..A cica is tudja hogy kell a kölykökkel bánni, meg a madarak is először is, te meg még olvasni is tudsz.

Nagyon jó könyvek vannak, a terhességről is és a babanevelésről is. Íratkozz be a könyvtárba!

Itt ez a könyv(nem én árulom) nem új, de nagyon-nagyon jó, vedd meg!Nem csak leírás, biztatás is van benne az anyukáknak.

A barátnőd, ha most szült, akkor az nagyon jó, mindent megbeszélhetsz vele.

Én 21 évesen szültem, a fiam egyetemista, a lányom érettségizik, eddig még elboldogultunk. :)

2009. márc. 10. 09:01
 8/14 anonim ***** válasza:

[link]

Ez lemaradt, mindenkinek ajánlom: Frank Caplan: Az élet első 12 hónapja

2009. márc. 10. 09:04
 9/14 anonim ***** válasza:
60 évvel ezelőtt inkább öregnek számítottál volna. És akkor is tudták, mi legyen.
2009. márc. 10. 09:06
 10/14 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, nagyon aranyosak vagytok, hogy biztattok. Remélem minden rendben lesz. Sajnos nem nagyon van segítségem. Anyukámmal 5 év után most találkoztunk először, nem valami jó a kapcsolatunk, most próbáljuk helyre hozni, de azt az 5 évet ami kimaradt már sosem lehet pótolni, ezt ő is tudja. Nem tudom meg tudok e benne bízni valaha és ha igen mikor jön el az az idő. A párom anyukájával szintén nem tudok dicsekedni, fiatalon szült, tönkre ment a házassága, ő tanult, dolgozott és a fiát a mama nevelte. A mama igaz tapasztalt, de elég idős már és hogy őszinte legyek, nem szívesen zaklatnám azzal, hogy jöjjön és főzzön nekünk. Talán a sógornőmre tudnék számítani, ő nagyon ügyes, irigylem is érte. 2 gyermekük van, egy 5 éves kislány és egy 20 hónapos kisfiú. A bátyám egész nap dolgozik, szóval napközben sógornőmre hárul a 2 gyerek, a házimunka és minden egyéb elintézni való. Kis fiatal, vékony, törékeny lány, ki nem nézné belőle az ember, hogy minden nap oviba viszi a kislányt, cibálja a babakocsit benne a lassan 20 kg-s keresztfiammal + 4 nagy szatyorral megy haza a boltból. Ő azt mondta szívesen segít majd nekem mindenben, csak az lesz a gond, hogy 15 km-re leszünk tőlük. Remélem, belemegy a tesóm, hogy a sógornőm és a gyerekek kiköltözzenek hozzánk egy időre amíg bele nem tanulok az anyaságba. Ha nem akkor tényleg meg leszek lőve, mert rajta kívül semmi segítségem nem lesz. Jó nagy házunk van, nagy kerttel, abban is elfáradok ha végig járom. Már fáj a hátam ha arra gondolok, hogy fogom majd ki takarítani azt a nagy házat. Mellette kutyákat tenyésztünk, szóval rájuk is oda kell figyelni, orvoshoz vinni, stb. Nagy kihívás lesz az biztos, de remélem mindent bírni fogok és se a párom se a kutyák de legfőképp a babám nem látják kárát, hogy "kezdő vagyok".

22 hétben járok úgyhogy van még kb 4 hónapom, hogy felkészüljek a szülésre, az anyaságra és mindenre ami ezzel jár. De gondolom nem csak én vagyok ilyen helyzetben és mások is megoldják valahogy, biztos én is találok mindenre megoldást. Mindig ezzel nyugtatom magam :)

2009. márc. 10. 09:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!