Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Félek, hogy kevés a tejem!?

Félek, hogy kevés a tejem!?

Figyelt kérdés
Babám 4 hónapos és 10 napos. Sajnos az első napoktól elfogy estére a tejem, így lefekvéskor pótlást kap (100-130 ml tápszer.) Napközben csak szopik. Reggel még van 180-250 tejem, de az után következő szopik során drasztikusan csökken. 250-100-80-70-60-50-30 Kb. így alakul a nap során. Mindennel szaporítottam már, kivéve a fejést, mert attól kikészülök testileg-lelkileg. Félek, hogy haladunk az elapadás felé és látom, hogy sokszor nem is lakik jól a picim. Eddig nagyon szépeh hízott. A mostani az első hét, hogy alig gyarapodott. Nem is ez a bajom, hanem az, hogy látom rajta, hogy még enne, de nem szeretnék minden etetést kiegészíteni. Épp eléggé fusztrál az esti tápszer. Mit tehetnék?
2011. máj. 3. 15:01
 1/8 anonim ***** válasza:

2-3 napig próbáld meg akár óránként mellre tenni. Majd ő "fej" helyetted :)

Nálunk is ugyanez volt a szitu és ez bevált.

most 1 éves és még mindig szopik. sok sikert!

2011. máj. 3. 15:09
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarlak letörni, de éppen a fejés és/vagy a szoptatás az, ami szaporítja a tejet. Azt szokták mondani, hogy a legjobb tejszaporító a gyerek.

Szedhetsz bármit, semmi sem fog annyit érni, mint a gyakori szoptatás. Hidd el, tapasztalatból beszélek.

Nem kell ragaszkodni a 3-4 órás etetéshez, ha kell tedd mellre a picit akár 20 percenként, és az fogja igazán beindítani. Max. 1 hét, és rengeteg tejed lesz.

Tudom, hogy nagyon nehéz, nekem sem adta a sors ingyen, de ha kitartasz, akkor meghozza majd a gyümölcsét, és fejni sem kell.

Ne aggódj, a gyerek nem fog éhenhalni, mindig van valamennyi tej a melleidben.

A kulcsszó a KITARTÁS.

15 hónapos fiúcska anyukája, aki még mindig szopizik.

2011. máj. 3. 15:12
 3/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Pontosan ezzel a problémával küzdöttünk mi is: anyatej és esténként pótlásként tápszer. Nekem a baba, fejés és a Laktoherb tea mellett egy egészen elképesztő dolog indította be a tejet: eddig egy csomag tápszer ment el, azt is anyósom váltotta ki, és nem engedte kifizetni, úgyhogy nem tudtam, mennyibe is kerül. Most, hogy elfogyott a csomag, megkérdeztem a tápszer árát. A kapott válasz után lefehéredtem, majd eldöntöttem, hogy nekem ennyit nem ér, akkor is lesz elég tejem. Két nap után lett, minden szoptatás után fejek, amit a nap folyamán összegyűjtök, megkapja estére, vagy elteszem a fagyasztóba.

2011. máj. 3. 15:38
 4/8 xStefix ***** válasza:
100%

- NE üvegből add a pótlást!

- Naponta folyamatosan, lassan csökkentsd le a táp mennyiségét ÉS ezzel párhuzamosan szoptasd őt gyakrabban.

- Ha bírjátok, azt is megteheted, amit feljebb írtak: néhány napra be az ágyba és szopi ezerrel!

- Akkor is szoptasd, ha úgy tűnik, üres a melled, mert az inger gyakorisága/hossza most a lényeg. (Ha nem akar, nyilván ne erőltesd, de ha hajlandónak mutatkozik, akkor azonnal csapj le a lehetőségre.)

- Délután/este NOMRÁLIS, hogy egyszerre kevesebb a tej - ilyenkor alapjáraton, szaporítási időn kívül is többször szoktunk szoptatni! Nem ajánlott ilyenkor kivárni az egyébként napközben megszokott szopiidőket, mert azzal tényleg nem lakik jól a baba. (De persze jelzi is, hogy éhes -> na ilyenkor nem kell tápszerért nyúlni!)

- És pont az előbbi miatt (és az általános gyakorlat ellenére) nem szükséges este pótolgatni a babának az előzőleg lefejt tejjel vagy táppal. Általában nincs is már rá szükség, HA az anyuka átáll az ekkori gyakrabb szoptatásra.

- Ha a babád lassan megduplázza a születési súlyát, akkor megintcsak NORMÁLIS, hogy lassul a hízása. Sőt, még lehet/lesz olyan is, hogy hetekig meg se moccan: de közben hosszra nő, egyre többet és újakat mozog, kíváncsiskodik, fejlődik a kis agya... szóval továbbra is van hova mennie az energiának.

A súlygyarapodás csak EGY tényezője a megfelelő fejlődésnek, de NEM is a LEGFONTOSABB!

Ergó, ne ez alapján döntsd el, hogy van-e gond (a babáddal és/vagy a tejeddel), hanem csakis a babádra figyelj. Igény szerint szoptass.

2011. máj. 3. 15:59
 5/8 anonim ***** válasza:
Nekem is ugyanez volt a gondom. De én este az éjjel lefejt tejet adtam neki pótlásnak. De olyan nehéz volt éjszaka felkelni, hogy inkább nappal csináltam a szaporító fejést. Csak 4 napig csináltam naponta 2-3x, ahogy időm volt. És mostmár nem kell éjjel kelnem, mert elég a tejcsi a babámnak este is. Bár keveset szopizik este, de így is végigalussza az éjszakát, szóval biztos nem marad éhes. Ha úgy érzem, hogy csökken a tejem, megint csinálni fogom a szaporító fejést.
2011. máj. 4. 15:09
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Megpróbáltam az általatok ajánlottakat és a tegnapi mély pont után mára sokkal több lett a tejem.
2011. máj. 4. 18:48
 7/8 anonim válasza:
Azért szopizik este kevesebbet,mert akkorra zsírosabb a tejed,és kevesebb is elég neki ahhoz,hogy jóllakjon.És ha mégis ki kell pótolnod,akkor se aggódj,hiszen az a legfontosabb,hogy neki,és neked jó legyen.És ha azt tápszerrel éred el,akkor az sem baj.Attól te még nem leszel kevésbé jó édesanya!
2011. máj. 5. 10:51
 8/8 xStefix ***** válasza:
(És már megint a rossz anyaság témája... De miért?)
2011. máj. 5. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!