Miért írják itt olyan sokan, hogy amint abbahagyták a szoptatást, onnantól átaludta a babájuk az éjszakát?
Kérdező: vagy fogzik, vagy nő, vagy az idegrendszere / mozgása fejlődik, lassan pedig jön a szeparációs szorongás ideje. Ezért mind-mind oka lehet kelni.
Ha te bírod még és ő sem nyűgösködik az éjjeli nem alvás miatt (bár ahogy írod, ő meg sem ébred), akkor szerintem próbálj még kitartani. Idővel javulhat a helyzet.
Én 11 hónapig keltem éjjel, de aztán 3 nap alatt megoldódott a dolog: nálunk spec. +1 délutáni szopit kellett beiktatni és ennyi. Tehát az éhsé/szomjúság volt az ébredési ok.
Igaz, mi mindig egy légtérben aludtunk a lánnyal, sőt, nagyon sokáig együtt is, úgyhogy nálunk az anyahiány miatti ébredés nem játszott szerepet. (Pedig sokszor "csak" erről van szó!)
a kisfiam 6 hós koráig szinte átaludta az éjszakát, egyszer kelt fel hajnali 4-5 körül. Aztán gondolom a fogak a mozgásfejlődés meg a szeparációs szorongás miatt elkezdett nagyon sűrűn ébredni éjszaka. A cici megnyugtatta, és valóban amikor 13 hónapos korában elválasztottam utána naygjából átaludta az éjszakát. Akkor már csak éjszaka szopizott, este se kérte, csak ha éjjel megébredt, ezért nem is nagyon volt már tejem.
Persze amikor jött a szemfoga meg a rágófoga akkor gyakran ébredt, csak épp akkor már nem volt mivel megnyugtatni, hiába ringattam, hiába adtam neki cumisüvegből tejet, volt hogy szegény egy órán át is sírt, amíg nem hatott a fájdalomcsillapító.
Szerintem jól logikázol.
Túl sokat nem lehet ilyenkor csinálni, hidd el. :( Illetve lehet: nem megszoptatni és/vagy elválasztani, de nem biztos, hogy pont az lesz a jó megoldás... Egyrészt gyereke válogatja. Van, aki könnyen viseli a megvonást, van, akinél még durvább lesz utána. Másrészt mi van, ha rosszul méred fel a dolgot és épp csökkented/elveszed tőle a szopit, pedig lehet, hogy pont az segítene neki a "kritikus" időszakokban (szorongás, fogzás, MMR-oltás)? Szóval nem olyan egyszerű ezt kitalálni, mert nyilván a legjobbat szeretnéd a babádnak - de azért magadnak is.
Az biztos, hogy én szemszer nagyon örülök, hogy még javában szopott a lányom, amikor a hátsó fogai jöttek (másfél éves kora körül), mert akkoriban mi is újra ébredtünk éjjel. Igaz, a legnehezebb napokon már ez sem segített, 2-3 órákat fetrengtünk, mire végre elaludtunk (a fáradtságtól), de ha nem lett volna szopi, szerintem még többet nyűgösködünk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!