Elmagyaráznál pár dolgot a babák SZOPTATÁSról? (Hogy indul be? Mitől függ, hogy a gyerek meddig szopik? . )
Mitől függ, hogy egy anyuka meddig szoptatja a babáját?
Az unokatesómnak, 6 hónapos de nem kell már az anyukája teje, rendes kaját eszik..
a másik unokatesóm (másik család) majdnem 3 éves koráig szopott..
.. más... akinek kevés teje volt, tápszert kapott a babája....
ha az anyukának lenne még teje a babája számára, de a gyereknek már nem kell, akkor egy idő után elmarad az anya teje?
Mennyi ideig jó a babának, ha az anyja táplálja? És az se rossz a gyereknek ha elég sokáig szopik??
(nem vagyok terhes!! bocsi az értetlen, és lehet, hogy értelmetlen kérdésemért... csak érdekes ez az egész....)
Még egy utolsó: Az anyukák szervezete honnan tudja, hogy mikor kell beindulnia a tejüknek?? a terhesség idejétől termelődik a tejük, csak majd a baba fogja beindítani, "kiszívni"??
köszi ha válaszoltok!
A tejtermelődésért felelős hormon( oxitocin ) indítja be a szülést. Szülés után a babát cicire teszik, ahol szopizni próbál, ezzel ingerli az idegpályákon keresztül az anya agyában azt a területet, ami az oxitocin nevű hormon termeléséért felelős. Ez beindítja a tejmirigyekben a tej termelését, és méhösszehúzódásokat okoz, így az anya méhe előbb húzódik vissza az eredeti méretére. Ez általában egy párnapos időszak, mire minden beáll, mert a babának meg kell tanulnia szopizni, az anyukának is meg kell tanulnia a helyes technikát, és az agynak is kell kis idő, míg rutinból előállítja a hormont az inger kapcsán.
Emiatt van az, hogy minél többet van cicin egy baba, annál több tej termelődik, mert több az inger, így a hormon is.
A babáknak 6 hónapos korig anyatejre van szüksége, utána az már nem elég, el lehet kezdeni a hozzátáplálást. Ha az anyának kevés a teje, és tápszeres pótlást kap a baba, akkor el szokták kezdeni előbb is a hozzátáplálást, de ez már változó, egyéni döntés. Egyéves korig ajánlja a WHO az anyatejes táplálást, hat hó-ig kizárólag anyatej, utána hozzátáplálás mellett anyatej, de vannak babák, akik előbb elválasztják magukat, ők utána esznek mást.
A szoptatás abbahagyásával elapad a tej magától, ritkán gyógyszeresen elősegítik, mert túl sok termelődik, és begyulladhat a mell, ha nincs kiürítve.
A hosszantartó szoptatásnak nincs hátránya, van kisgyerek aki igényli, van aki nem. Ismerősöm kisfia nyolc hónaposan hallani sem akart a ciciről, az én lányom meg három éves is elmúlott, mire azt mondta hogy nem kéri.
az egész nagyon okosan van kitalálva. a baba indítja be a folyamatot, és a baba szabályozza. normál esetben ő is választja meg, hogy meddig akar szopizni.
sok információt itt találsz:
www.lll.hu
köszi, hogy irtál, majd holnap megnézem azt az oldalt is..
igen, szerintem is nagyon érdekes ez az egész, hogy hogy megy minden gymás után....
most több kis gyerek is lett körülöttem, unokatesók... vagyis egy 6 hónapos, és egy 1 hónapos... és kiváncsi voltam, hogy hogy működhet ez az egész "táplálásuk" ilyen "beállítottan"
ne értsétek félre még fiatal vagyok, nagyon nem mostanában leszek majd állapotos.... :P
ez aranyos, hogy így érdekel :) nekem 8 hónapos a babám és még naponta 5-6x szopizik, délelőtt már eszik gyümölcsöt 4-5 félét és délután főzelékeket.
6 és fél hónapos volt, amikor elkezdtem a kóstoltatást és nagyon aranyos, eddig mindenfélét elfogadott, almát, meggyet, barackot, sütőtököt, krumplit, répát, céklát, zellert, csirkehusit.
én szeretném, ha sokáig szopizna a rendes kaják mellett is, mert imádom azt az érzést, ahogy hozzám bújuk és csak simogat, miközben eszik :) ez tényleg a legszebb dolog a világon.
számomra az olyan "trükkök" voltak a legmeglepőbbek és leginkább ámulatba ejtőek, hogy minden mindennel összefügg. Ha például sebes lesz az anya melle, mert olyan erősen szívja a baba, akkor a legjobb gyógymód rá, ha az anyatejet hagyja rászáradni, meg a baba nyála is csökkenti a gyulladást.
meg ha a babának gyulladás van a szemén, vagy nagyon betaknyosodott, akkor pár csepp anyatej gyógyítja a legjobban és legkíméletesebben.
Meg ha a mellben marad tej és kezd begyulladni, akkor a baba tudja legkönnyebben meggyógyítani azzal, hogy gyakran kiissza.
nagyon nagy dolog, hogy ilyen fiatalon is eszedbe jut és ráébredsz a jelentőségére! én eddig nem is gondolkodtam rajta...
Első vagyok :)
Szerintem is bámulatos hogy a természet ezt milyen jól kitalálta. :) Nálunk is volt amikor begyulladt a szeme a lányomnak, hívtam az orvost, és ő mondta hogy anyatejet cseppentsek a szemébe. :)
Meg az is érdekes, hogy ugye előszőr kell pár nap mire minden rendesen beindul, utána viszont kialakul egy reflex, és pl akkor már a síró baba hangja, és látványa is kiváltja a tejmirigyekben azt hogy leadják a tejet.
Vagy pl hogy puszilgatod a babát, így a bőréről a szádba kerülnek a bacilusok, a szervezeted rögtön ellenanyagtermelésbe kezd, és az ellenanyag már a következő szopikor benn van az anyatejben.
:) igazából az unokatesóm aki most született március végén, ő miatta kezdtem el igy gondolkodni ezen az egész gyerek dolgon.. hogy hogy is lehet, hogy mindennek megvan a jelentősége, és nagyon meg van "szervezve"..
a nagynénjéméknek, ez a kisbaba az első gyerekük, már régóta akartak babát, de nem jött össze, és most végre megszületett.. :) keveset látom sajnos, mert ők külföldön élnek, és csak havonta jönnek haza, én meg csak nyáron tudok menni.. ő is nagyon aranyos, a szüleit is olyan jó látni, ahogy szeretik egymást, meg a babájukat...persze másik 2 unokatesómat (7 és 4 évesek) is nagyon szeretem, velük sokat vagyok eggyütt, nagyon kedvesek, aranyosak.. és az is jó, amikor valami kis kedvességgel megszeretgetnek.. megölelnek.. :)
biztos nagyon jó érzés az is, hogy a babátok a férjeddel "belőletek" lett, meg hogy ti gondoskodtok róla, meg minden... :) ha már az unokatesóimat ennyire szeretem.. akkor nektek biztos nagyon jó..! :)
Köszi a válszokat! :) és sok boldogságot a családotokkal, babátokkal!! :)
tündér vagy!
köszönjük!
Idővel neked is kívánom ezt a csodát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!